SÜRGÜN KARARNAMESİNDEN ÖNCE DİZAYN KARARNAMESİ Mİ GELECEK

Yargıtay’da ve Danıştay’da istediği kararları alamayan hükümet yeni yargı paketi ile her iki yargı kurumuna da ek daireler getirecek ve daha önce tespit edilen isimlerin atamaları yapılacak

SÜRGÜN KARARNAMESİNDEN ÖNCE DİZAYN KARARNAMESİ Mİ GELECEK

Hükümet destekli olduğu iddia edilen Yargıda Birlik Platformu (YBP) üyelerinin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı dört ismin HSYK’da atama, disiplin soruşturmaları ve şikayetlerle ilgili inceleme kararı veren üç dairede 4’e 3 çoğunluğu elde etmesiyle gözler yeni HSYK’nın ilk icraatına çevrildi. 

HSYK tamam sıra Danıştay ve Yargıtay’da

Alınan bilgiye göre, Yargıtay’da ve Danıştay’da istediği kararları alamayan hükümet yeni yargı paketi ile her iki yargı kurumuna da ek daireler getirecek ve daha önce tespit edilen isimlerin atamaları yapılacak.Böylelikle Yargıtay ve Danıştay’da çoğunluk elde edilmiş olacak. Yargıtay’a 128, Danıştay'a 38 üye atanması planlanırken, adliye kulislerinde atanacak isimler de konuşulmaya başlandı. YBP’ye seçim sürecinde destek veren YARSAV kökenli Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden’in de Yargıtay’a atanacağı belirtiliyor. Yargıtay 9.Ceza Dairesi üyelerinin tasfiyesinin ise öncelikli olarak gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edildi. Söz konusu dairede Ergenekon davasına ilişkin karar verilmesi beklenirken, iktidarın yolsuzluk soruşturmasını yapan savcı-polislere yönelttiği darbe suçlamasının ardından tutuklanan polislerle ilgili davanın da sonuçlanması halinde olası itiraz Yargıtay 9.Ceza Dairesince incelenecek.

Sicil affı 17 Aralık’a kadar ceza alanları kapsayacak

Öte yandan, YBP’nin seçim sürecinde bakanlıkla birlikte verdiği vaatlerden “sicil affı” da yargı paketine eklenecek. Disiplin affı 17 Aralık sürecine kadar disiplin cezası alan hakim ve savcıları kapsayacak. 17 Aralık’ta yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yapan savcılar, İzmir’de Liman operasyonunu , Adana’da MİT TIR’ları soruşturmalarını yürüten savcılar bunun dışında bırakılacak.

Sicil afları YBP için çalışanlara mı yarayacak?

Söz konusu disiplin affından, Ergenekon sürecinde İşçi Partisinde arama yapan polislere yönelik soruşturması nedeniyle kınama alan ve akabinde Brezilya, Rio’da tatil yaptığı, bu tatilin giderlerinin nasıl karşılandığına dair çeşitli iddialar nedeniyle “kınama” cezası aldığı ifade edilen Abbas Özden ve Cengiz Köksal gibi isimlerin sicilleri de sıfırlanacak. Adana’da yapılan yasa dışı dinleme iddiaları ile polislere yönelik tutuklamayı veren daha önce hakkında kurula yapılan şikayetler neticesinde onlarca inceleme ve soruşturmaya tabi olan Hakim İbrahim Sağır da sicil affından yararlanacak.

CMK ve TMK savcı-hakimlerinin büyük kısmı pasif görev-yeni yerlere

Yargıtay ve Danıştay’da üstünlük elde edildikten sonra , Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da TMK, CMK’da görev yapan, kritik soruşturmalara imza atan isimlerin bu illerden tasfiyesine yönelik kararname hazırlanacağı da iddialar arasında.

grihat.com

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER