Yaş Öncesi İhraç Kararnamesi Geliyor

Cumhurbaşkanlığı sisteminde ilk başkanlık kararnamelerinden biri, yaklaşan Yüksek Askeri Şura için çıkarılacak. 

Yaş Öncesi İhraç Kararnamesi Geliyor

Şura, yeni dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliye’de toplanacak. YAŞ’a bu yıl sayılar 4 bin 500’ü bulan albayların tamamı girecek.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte Yüksek Askeri Şura’nın yapısı da yeni sisteme uyumlu hale gelecek. 

Yetki kararnamesi ya da ilk başkanlık kararnamelerinden biri, yaklaşan Yüksek Askeri Şura toplantısı için çıkarılacak. Şura, yeni dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliye’de toplanacak. 

YAŞ’a girecek askeri personele dair çalışmalar ise uzunca bir süredir devam ediyor. Listeler üzerindeki çalışmalarda özellikle FETÖ bağlantılarına ait incelemeler yoğunlaşmış durumda. 

Halen ankesörlü soruşturmalarını da kapsayan sayısı 3 binden 5 bine çıkan ihraç listesinin de YAŞ öncesi OHAL kalkmadan yayınlanması bekleniyor. 

YAŞ’a bu yıl sayılar 4 bin 500’ü bulan albayların tamamı girecek. Yeni düzenlemeler uyarınca, general ve amiraller için 1 yıllık bekleme süresi bile yeterli olurken kuvvetlerde daha çok 3 veya 4 yıllık rütbe bekleme süresini dolduran personele yönelik değerlendirmelerin öne çıktığı öğrenildi.

KÜLLİYE’DE İLK YAŞ

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ), ağustos başında toplanması planlanıyor. TSK personelinin terfi, atama ve emekliliklerinin belirleneceği YAŞ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinden sonra toplanacağı için bu yıl ilkler yaşanacak.

YAŞ’a Cumhurbaşkanı ve başkomutan olarak Erdoğan başkanlık yapacak. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu yerine Çankaya Köşkü’nde toplanan YAŞ’ın, bu yıl ilk defa Külliye’de toplanması bekleniyor. 

Külliye’de YAŞ toplantısının, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarının gerçekleştirildiği yüksek güvenlikli toplantı salonunda yapılacağı belirtiliyor.

YETKİ DÜZENLEMESİ GEREKİYOR

Daha önce Başbakanın çağrısıyla ve Başbakan başkanlığında toplanan YAŞ’ın yeni sistemdeki ilk toplantısı için Yüksek Askeri Şura’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması gerekiyor. 

Bu kapsamdaki düzenleme de yetki kararnamesi ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak. YAŞ’ın yeni sisteme tam uyumunun sağlanması için düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gerçekleştirilmesi ağırlık kazanıyor. Bu durumda, yaklaşan Yüksek Askeri Şura için çıkarılacak kararname, ilk başkanlık kararnamelerinden biri olacak.

ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Yüksek Askeri Şura'ya ait çalışmalar, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde aylar öncesinden başladı. 

Seçim süreci de dahil olmak üzere Şura'nın sekreteryasını yürüten Milli Savunma Bakanlığında yoğun toplantılar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.

İhraç hazırlığı

Yüksek Askeri Şura hazırlıklarında listeler üzerindeki çalışmalar özellikle FETÖ bağlantılarına ilişkin incelemeler üzerine yoğunlaşırken, bir süredir bekletilen ihraç kararnamesinin de Şura öncesi yayınlanması bekleniyor. 

Ankesörlü kullanımı soruşturmalarını da kapsayan ve sayısı 3 binden 5 bine çıkan ihraç listesinin YAŞ öncesi OHAL kalkmadan yayınlanması bekleniyor. 

15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal ve bu çerçevede yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında YAŞ’ın yapısında değişikliğe gidilmişti. Şuranın sekretaryası Milli Savunma Bakanlığına verilmiş, YAŞ toplantılarının ise Başbakanın çağrısı üzerine gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak : Yeni Şafak

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2018, 21:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER