YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ VE AYM

MEB Yönetici Atama Yönetmeliğini, Anayasa Mahkemesinin 13 Hazirana kadar vereceği kararı doğrultusunda açıklayacaktır.

YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ VE AYM
MEB Yönetici Atama Yönetmeliğini, Anayasa Mahkemesinin 13 Hazirana kadar vereceği kararı doğrultusunda açıklayacaktır. Anayasa mahkemesinin kararı MEB Kanunu olarak bilinen Kanunun yürütmesini durdurma yönünde olması halinde yönetmelik çıksa bile kanunla birlikte yürütmesi duracağından ölü doğan bir yönetmelik olacaktır. Bu nedenle kamuoyunda gereksiz tartışmalara meydan vermemek için Bakanlık yönetmeliğin yayınlanmasını bekletme yoluna gidecektir. Ancak 13 Haziran 2014 tarihi itibarıyla Yöneticilerin görevleri sona ereceği de bir gerçektir. Bunun için hızlı hareket etme gibi bir zorunluluğu da bulunmaktadır. Aksi takdirde okullar yöneticisiz kalacak iş ve işlemler yürümez hale gelecektir.

MEB Yönetici Atama Yönetmeliği Anayasa Mahkemesinin Kararının 13 Hazirana yetişmeyeceğini anladığı anda açıklayacak ve çok kısa bir süre içinde görevlendirmeleri gerçekleştirecektir. Zaman kazanmak için belki bir Genelge ile halen görevdeki yöneticilerin görevlerini yerine atama yapılıncaya kadar kısa bir süreliğine uzatma yoluna da gidebilecektir.

Anayasa Mahkemesi kararını 13 Hazirandan sonra vermesi halinde, iptal kararı da verse, karar geriye doğru işlemeyeceğinden Anayasaya aykırılığı onanmış ve iptal edilmiş olan kanunla görevlerinden alınmış birçok yönetici ortaya çıktığı yorumları yapılacaktır. Bu mağduriyetin giderilmesi mümkün olmayacaktır.

Mahkemenin Kararı ilgili Kanunun yürütmesinin durdurulması veya iptali olmaması halinde ise uygulamanın nasıl olacağı konusunu şöyle yorumlamak mümkündür;

Öncelikle 13 Haziran itibarıyla Kanun gereği okul ve kurum yöneticilerinin yöneticilik görevleri sona erecektir. Akabinde veya öncesinde Yönetmelik yayınlanacak bu yönetmelikte yer alan kriterlere göre yeniden başvurular alınacaktır. Kanun hükmüyle yöneticilikleri boşalan ve esasında kurumda norm kadrosu bulunan yöneticiliklere yeniden yönetici kadrosu verilmeden görevlendirmeler yapılacaktır. Bu durum yönetici norm kadrosu bulunan kurumlara yöneticilerin görevlendirme yoluyla atanmasının, asaleten atama olmadığına göre vekâleten mi olacağı sorusunu akıllara getirmektedir.

Hâlihazırda yöneticiliğini yapmakta olduğu kurumlara ise yöneticileri yeniden başvuruda bulunabileceklerdir. Bu yöneticiler için ise durum;  “kriterler değişti, sizin atandığınız zamanın kriterlerini geçerli değil, yeni kriterlere göre yöneticiliği hak ediyor musunuz, etmiyor musunuz?” anlamına gelecektir. Yıllardır yöneticiliğini yaptığı kuruma yeniden atanabilmek için başvuru yapacak ve kadrolu olarak atandığı okul veya kuruma görevlendirme şartları olup olmadığı değerlendirilecektir. Devlette devamlılık esas olduğu ilkesinden yola çıkarsak bu konuyu açıklamak gerçekten kolay olmayacaktır.

Yeni yönetici görevlendirmelerinde ölçüt belki de %40 veli, öğrenci, öğretmen kararı %60 ise idarenin takdiri ve ek- 1 üzerinden değerlendirme olacaktır. Yönetmeliği bekleyip göreceğiz.

Halen okul ve kurum yöneticisi olanlar ve bu kurumlara yönetici olmak için bekleyenler için zor ve sıkıntılı bir süreç içinde olduğumuzu ve bu belirsizliğin ise okul ve kurumlardaki eğitim süreçlerini olumsuz etkilediğini ifade etmek gerekmektedir.

Hüseyin KEMAL - TurkiyeEgitim.Com özel haber
Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER