6 bin 200 geçici sözleşmeli öğretmen MEB'den kadro bekliyor

Projenin sona ermesi sonrası 6 bin 200 sözleşmeli öğretmen işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

6 bin 200 geçici sözleşmeli öğretmen MEB'den kadro bekliyor

Suriye'deki iç savaş sonrası göç etmek zorunda kalan çocukların Türk eğitim sistemine uyum sağlaması amacıyla yürütülen "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi" projesi sona ermek üzere. 6 bin 200 geçici sözleşmeli öğretmen MEB'den kadro bekliyor.

Ülkesini terk eden milyonlarca Suriyeli'ye Türkiye sınırlarını açtı
2011'de Suriye'de patlak veren iç savaş sonrası milyonlarca Suriye vatandaşı ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Ülkedeki kaostan en çok etkilenen ise hiç kuşkusuz ki yine çocuklar oldu. Suriyeli sığınmacılar için barınma, sağlık ve uyum konularında çalışmalar yapılarak uygun şartlar oluşturuldu.
Suriye'deki iç savaş sonrası oluşan göç dalgasında en önemli sorunlardan biri de eğitim çağındaki çocukların okullarından uzak kalmasıydı. Göç dalgasıyla ülkesinden uzaklaşan milyonlarca Suriyeli çocuğun Türk Eğitim Sistemi'ne adaptasyon sağlayabilmesi için Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan anlaşma ile "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi (PICTES)" projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında, KPSS'ye girmiş 6 bin 200 öğretmen, yapılan mülakatlar ve güvenlik soruşturmasıyla geçici sözleşmeli olarak çadır kentler, konteyner kentler ve bazı okullarda mesai bitimi sonrası Suriyeli çocuklara eğitim vermeye başladı. 
PICTES PROJESİ NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde, PICTES projesi ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi" projesi Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında "Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkân" anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir projedir. Proje süresi 2 yıl ile sınırlıdır ve faaliyetler 03.10.2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Bakanlığımız proje kapsamında doğrudan hibelendirilmiştir.
BAKAN YILMAZ: 608 BİN 84 SURİYELİ ÇOCUĞA EĞİTİM VERİLİYOR
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Antalya'da yaptığı bir konuşmada Suriyeli çocukların eğitimi ile ilgili olarak "Suriyeli kardeşlerimizin her türlü ihtiyacını karşıladığımız gibi çocukların eğitimlerinin aksamaması, akranlarından geri kalmaması için bakanlık olarak eğitim alanında çalışıyoruz. Eğitim çağında bulunan 976 bin 200 Suriyeli öğrenci var. Bu Suriyelilerden 608 bin 84´üne eğitime erişim imkanı sağlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı resmi geçici eğitim merkezleri dışında 14 bin 742 okulda, 366 bin 457 Suriyeli ve Iraklı çocuğumuza eğitim veriyoruz. 22 ilimizde 338 geçici eğitim merkezlerinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 229 bin 445 öğrencimize Türkçe müfredata uygun eğitim veriyoruz. Açık öğretim kurumlarında da 9 bin 634 öğrenci bulunmaktadır" dedi.
"23 İLDE UYGULANIYOR"
Suriyeli çocukların Türkiye´deki akranları gibi eğitimden faydalanmaları için bu alanda çalışan başka bir ülke olmadığını belirten Yılmaz, "Tüm Suriyeli çocuklarımıza ulaşmak istiyoruz, hiçbirinin eğitim çemberinin dışında kalmasını istemiyoruz. Bunu kendimize görev kabul edip gereken adımları da atıyoruz" diye konuştu. Bakan Yılmaz, "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi"ne yönelik yapılan çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, "300 milyon avro bütçeli proje 23 ilde uygulanmakta. Bu proje kapsamında 390 bin Suriyeli öğrenciye 5 bin 555 Türkçe öğretici tarafından Türkçe öğretim dersi, 94 Arapça öğreticisiyle Arapça dil öğretimi hizmeti, 495 rehberlik danışmayla danışmanlık hizmeti verilmekte. 900 personelle temizlik hizmeti, 300 personelle de güvenlik hizmeti sağlanmaktadır" ifadesini kullandı.
Projesinin başlangıcından bugüne kadar geçen sürede 2 bin 129 idari personele eğitim verildiğine işaret eden Yılmaz, telafi eğitimleri kapsamında 10 bin 85 Suriyeli çocuğa eğitim verildiğini bildirdi.
PROJE BU YIL SONA ERECEK
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan sözleşmede PICTES projesinin süresi 2 yıl olarak belirlendi. 3 Ekim 2016 tarihinde başlayan projenin bu yıl içerisinde sona ermesi bekleniyor.  Projenin sona ermesi sonrası 6 bin 200 sözleşmeli öğretmen işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2018, 19:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER