MİLLİ EĞİTİM BAKANI ZİYA SELÇUK’U ZİYARET NOTLARI: ÖĞRETMENLERE MÜJDE

Yeni Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, doktora eğitimimiz döneminde ders aldığımız, sürekli odasına gidip çalışmalarımız konusunda fikirlerine danıştığımız ve Gazi Üniversitesi’nde on yıl birlikte çalıştığımız hocamızdır. Hocamız, artık Bakanımız, formal ilişkilerin ve hiyerarşik yapıların dışında herkes ile son derece nazik iletişim kurar. Kim olursa olsun sözünü kesmeden sabırla sonuna kadar dinler. Söylemesi gerekenleri birkaç cümle ile karşısındakinin anlayacağı dilde özetler. Konuşulan konuyla ilgili gerektiğinde muhatabının ezberini bozacak ve ona yeni ufuklar açacak can alıcı bir soru sorar. Cevabını ararken muhatabı kendisi için yeni kapıların açıldığını fark eder ve yıllar sonra bile hocamıza duyduğu, sevgi, saygı ve şükran duyguları asla azalmaz.

Dün Sayın Bakanımız Ziya Selçuk’tan randevu alarak ziyeretine gittik. Öncelikle bizlere son derece nazik hitabıyla alçakgönüllüğünün makamında da devam edeceğinin sinyalini verdi. Hocam hoş geldiniz diye tek tek bizlerle tokalaştıktan sonra, benim gözlerimin içine bakarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi de buradaymış dedi ve bizim heyecanımızı yenmemize yardımcı oldu. Hemen ikram olarak ne istediğimizi sordu. Türk usulü bizler çay rica ettik. Yerlerimize oturur oturmaz hayırlı olsun dileklerimizi ilettik, tebrik ettik. Bana dönerek yazılarımı beğeniyle takip ettiğini belirtti ve yazılarımda yer verdiğim bir hususa ilişkin özel bir soru sordu. Bu kadar yoğunluğu arasında yazılarımızı takip etmesine şaşırdığımı, memnuniyet ve onur duyduğumu ifade ettim. Sonra tıpkı doktora derslerindeki gibi uzun süren bir konuşmanın içinde bulduk kendimizi.

Milli Eğitim Bakanı olarak atanmasının, bütün partilerdeki siyasiler, bütün sendikalar, akademisyenler, yöneticiler, öğretmenler, veliler, öğretmenler ve toplumun her kesiminden insanlar tarafından olağanüstü bir şekilde memnuniyet yarattığını ifade ettik. Bakanımız öncelikle bu durumun kendisi için çok memnuniyet verici bir durum olduğunu belirtti. Toplumdaki yüksek kabul ve memnuniyetin, Bakan olarak kendisine milli eğitim politiklarına yön vermekle beraber toplumda ihtiyaç duyulan birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmek misyonunu da yüklediğini ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisini atamasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, 2023 hedeflerinde milli eğitim vizyonunu geliştirerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin muasır medeniyetler üzerine çıkmasına, dünya ile rekabet edebilmek için gerekli olan insan niteliğine kavuşma konusunda eğitimin önemine vurgu yaparak makro eğitim politiklarından bahsetti. Bizlere de fikirlerimizi sorarak görüşlerimize değer verdiğini bir kez daha gösterdi.

Biz, özellikle eğitim fakültelerine bu süreçte çok iş düştüğünü ifade ettik. Eğitim Fakültesi’nden gelen bir Bakanın eğitim politikalarına yön verirken ve eğitim uygulamaları geliştirirken eğitim araştırmalarından hareketle ve bilgi temelli gerçekleştirmesinin akademisyenler ve akademik kariyer yapan kişileri çok memnun edeceğini belirttik. Özellikle Milli Eğitim ile eğitim fakülteleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve mümkünse eylem araştırması niteliğinde çalışmalar ile eğitim uygulamalalarının kısa, orta ve uzun vadeli etkilerinin ortaya konmasının çok değerli olacağını vurguladık.

Bakanımız ile milli eğitimin mikro politikaları konusunda da uzun uzun konuştuk. Özellikle milli eğitimde liyakatin hakim olması gerektiğine vurgu yapan Bakanımız yönetici, öğretmen, veli, öğrenci ve toplum arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve işbirliğinin arttırılmasına yönelik ciddi çalışmalar yapacaklarını anlattı. Bununla birlikte en önemli sorun olarak gördüğü öğretmenin mesleki kimliğinin ve buna bağlı olarak toplum nazarındaki itibarının yeniden düzeltilmesi, toplumda her konuda rol model olarak öğretmenlerin ve öğretmenlik mesleğinin yer alması gerektiğini vurguladı. Öğretmenlerin iş ve meslek doyumunu arttırmanın öncelikli hedef olduğunu, bunun için öğretmenlerin motivasyonunu düşürecek bütün uygulama ve süreçler ile mücadele edeceklerini işaret etti. Öğretmenin sınıfında ve okulunda mutlu bir şekilde öğrencileriyle eğitim öğretime devam edebilmesinin sadece bugünümüz için değil, yarınımız için de büyük bir yatırım olduğunu ifade etti. Bununla birlikte bütün konuşmalarında ifade ettiği hususlarda öğretmenin yanında olacağını, öğretmenlerimizin şuan içinde bulundukları yaz tatili dönemini iyi değerlendirerek eylül ayında okullarına yeni bir heyecan ile gelmelerinin yeni bir başlangıç için çok değerli olduğunu söyledi. Öğretmenlerin özellikle çağdaş eğitim uygulamaları konusunda mesleki gelişimlerine devam etmelerinin ve yeterlilik ve yetkinliklerini arttırmaya yönelik bireysel çalışmalarının işlerini çok kolaylaştıracağını anlattı. Uzun ve güzel konuşmalar bunların dışında eğitim ile ilgili başka konularda da devam etti. Detaylarını zamanla göreceğimiz başka müjdeleri de veren bakanımız, bizi güzel sürprizlerin beklediğinin sinyallerini verdi. İnanın ki umutlarım bir kat daha arttı. Milli eğitimdeki yanlış politika ve uygulamalar ile, yanlış yönetici ve bürokrat tutumları ile hayal kırıklığına uğrayan birçok öğretmenimiz olduğunu ben de biliyorum. Bugün acılarımızı, sorunlarımızı, dertlerimizi unutma zamanı. Yeni Bakanımızın herşeyden önce bir meslektaş olarak yanında olduğumuzu gösterme zamanı. Öğretmen olarak bütün zorluklara rağmen dimdik ayakta olarak onurumuzla çalışma ve ülkemizin geleceğini yeniden inşa etme zamanı. Sayın Bakanım, yolunuz açık ve aydınlık olsun, Hızır yoldaşınız olsun. Bu süreçte en önemli görev doğru bürokratlar ile çalışmaktır. Sizden ricamız Cumhurbaşkanımızın yaptığı gibi işi ehline vermeniz. Birilerinin yakını olmak ve benzeri nedenlerle bürokrat yapılmak istenen kişilere pirim vermeden atama yaparsanız bu millet size yüzyıllar boyunca saygı, şükran ve minnet duyacaktır. Özel kaleminizden, okul müdürlerine kadar lütfen işi ehline veriniz. En yakınınızda en güvendiğiniz ve liyakat sahibi kişileri tutunuz. Sizin gibi nazik birinin etrafında kara bulutların dolaşmaya başladığını hisseden bir öğrenciniz olarak bu uyarıyı haddimi aşarak yapmayı bir borç bilirim. Siyaset süreçlerine takılmadan doğru bildiğinizi yapacağınıza olan inancımız tamdır.

Saygı ve umut ile…


Hasan Eşici
Hasan Kalyoncu Üniv.
Eğitim Fak.
Dr. Öğr. Ü.

@hasanesici

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gökhan B.
Gökhan B. - 6 yıl Önce

Hocam yazılarınızı bakan beyin takip ettiğine şaşırmadım. İyi bir kalem ustası aynı zamanda vefalı inançlı bir insansınız. Anlatacaginizi hiç bir seyden sakınmadan düz anlatıyorsunuz. Konuyu uzatmıyor ilginç konulardan dem vuruyorsunuz. Sizin de yolunuz açık olsun.

Mehmet ünal
Mehmet ünal - 6 yıl Önce

Hasan hocam hızınız başımızı döndürüyor seni seviyoruz

Eylul Ceylan
Eylul Ceylan - 6 yıl Önce

Bakan Beyden ümitliyiz öğretmenler odasındaki 3lüğe son verecektir yok sözleşmeli yok ücretli yok kadrolu.Bu durumun artık son bulmasi gerek cunku ogretmenler odasinda huzur yok ha bir de sözleşmeli ogretmenler 2 yildit ailelerinden ayrilar esinden cocugundan ayri olan ogretmen nasil faydali olabilir?