Öğretmen asgari ücrete mahkûm oldu

Ekonomik krizle birlikte özel sektör öğretmenlerinin maaşları da eridi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan Erkurt, “Öğretmenler asgari ücretli haline getirildi" derken maaşlarının en az 22 bin seviyesine çekilmesini istedi. Öğretmenler hakları için sık sık eylem yapıyor.

Öğretmen asgari ücrete mahkûm oldu

Asgari ücretin temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere 11 bin 402 lira olmasının ardından özel okullar, okul ücretlerine zam yapmaya başladı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Umut Erkurt, sektördeki yaşanan sıkıntıları ANKA'ya anlattı. 

2022-2023 eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerle anlaşma yapan çoğu kurumun 7 bin lira civarında sözleşmeler yaptığını hatırlatan Erkut, "O zamanın ocakta gelen asgari ücret artışı ile özel sektördeki öğretmenlerin yüzde 80’ni bu sınıra dayandırıldı. Özel sektör öğretmeni asgari ücretli öğretmen haline getirildi. 

Temmuz artışının olacağı bilinerek hızlıca sözleşmeler yapıldı. Çoğu öğretmen 13-15 bin lira bandında kaldı. Biz bu paralarla ocak ayına kadar kendimizi geçindirmeye çalışacağız" diye konuştu. "İstanbul’da 15 bin liranın altında kiralık ev yok" diyen Erkut, şu ifadeleri kullandı:

ÖĞRETMENLER SÜRÜNDÜRÜLÜYOR

"Ankara’da ise 7-8 bin lira. 15 bin liralık paraları bile biz en fazla 3 ay kullanabileceğiz. Ocak ayı geldiğinde patronlar diyecek ki, ‘Seninle zaten biz anlaşmayı yaptık. Eylüle kadar benden daha bir kuruş talep edemezsin’ diyecekler. Öğretmenler bu ücretlerle süründürülüyor. Bugün en düşük olarak 22 bin liraya çekilen öğretmen maaşı özel sektörde çalışan öğretmen için de asla farklı düşünülemez. Özel sektördeki öğretmenler sabahları 8’de başlayıp akşam 7’ye kadar çalışan insanlar. Ek ders ücretleri yatırılmayan, eğitim ödenekleri ödenmeyen ve bilfiil etütlere sokulan insanlar." 

BirGün Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER