Öğretmenin kitap paylaşımına ceza

AYM, sosyal medya paylaşımlarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirse de bu karara uyulmuyor. Bir öğretmene, paylaşımları nedeniyle ‘kınama’ cezası verildi.

Öğretmenin kitap paylaşımına ceza

Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunan ve açılışı geçen kasım ayında gerçekleştirilen Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi’nde görevlendirmeyle çalışan öğretmen Bendegül Uyaroğlu’na kınama cezası verildi.Uyaroğlu’nun soruşturmaya gerekçe olarak, öğretmen maaşlarının düşük olmasını eleştirmesi ve George Orwell’in 1984 romanındaki “Zeki bir insana en büyük işkence cahillerin tercih ettiği düzende yaşamaktır” sözünün yer aldığı sosyal medya paylaşımlarını yapması olduğu öğrenildi. 

Uyaroğlu’na 23 Haziran’da gönderilen yazıda, “21 Haziran 2023 tarihli soruşturma raporunda, yasanın suç saydığı disiplin olayının meydana geldiği ve ‘kınama’ kapsamına girdiği belirtilmektedir” denildi. Yazıda Uyaroğlu’ndan 7 gün içerisinde savunma vermesi gerektiği, vermediği takdirde ise bu hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtildi. Öte yandan Uyaroğlu’nun AKP Yenipazar İlçe Başkanı Sadık Yapıcıoğlu ile bir tartışma yaşadığı, sonrasında ise Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi’ndeki görevlendirmesine son verildiği iddia edildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugüne kadar verdiği birçok kararda, ifade özgürlüğüne gerekçesiz olarak yapılan müdahalelerin Anayasa'nın 26. maddesini ihlal edeceğini ifade etti. 

Antalya'da bir belediyede çalışan memur, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımından dolayı uyarı cezası aldı ve konuyu yargıya taşıdı. Cezayı alan memur, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini iddia ederek AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti. 

Bir Gün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER