Kapatma davası öncesi kritik karar: AYM'den HDP'nin hesaplarına bloke

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması isteğiyle açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımının bulunduğu hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti. HDP Sözcüsü Ebru Günay, 'Siyasi bir karar olarak tarihe geçmiştir' diyerek karara tepki gösterdi. HDP'li Mehmet Rüştü de kararın Türkiye’nin demokrasisi açısından büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtirken seçimlere çok daha büyük bir motivasyonla hazırlanacaklarını söyledi.

Kapatma davası öncesi kritik karar: AYM'den HDP'nin hesaplarına bloke

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini karara bağladı. Mahkeme, HDP'nin hazine yardımı hesabına geçici bloke konulmasına karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemli iddianamesinde, Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının blokesine karar verilmesini talep etmiş, Anayasa Mahkemesi bu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması nedeniyle reddetmişti.

Ceza yargılaması davası prosedürü işlenen süreçte, HDP'nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.

Başsavcı Şahin, 19 Aralık'ta, partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini yineledi. Talepte "partiye verilen devlet yardımının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanıldığı" savunuldu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından taleple ilgili somut gerekçelerin gönderilmesini istemişti. İlgili mevzuata göre Hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesaplarına yatıyor.

'SİYASİ KARAR OLARAK TARİHE GEÇTİ'

Mahkeme kararı sonrası HDP Sözcüsü Ebru Günay, partinin İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi. Günay, 'Siyasi bir karar olarak tarihe geçmiştir' diyerek mahkeme kararına tepki gösterdi.

'USULDEN REDDEDİLMESİ GEREKİRDİ'

Kararın meşruiyetten yoksun olduğunu ve hiçbir izahının olmadığını vurgulayan Günay, şöyle devam etti:

"Türkiye halklarının nezdinde mahkum edilmiştir, kabul edilemez bir karardır. Anayasa Mahkemesi'nin hukuki olmayan böyle bir talebi hiç incelemeye dahi almadan usulden reddetmesi gerekirdi. Daha önce iki kez bunu yaptı. Şimdi Hazine yardımının yapılmasına birkaç gün kala talebi işleme alması, üstüne böyle bir kararın çıkması mahkeme üyelerinin açık siyasi baskı altında olduğu izlenimini doğrulatmakta.

'BASINDAN ÖĞRENDİK'

Bugün bir kez daha siyasi operasyonlarla bugün Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı değerlendirdiğini Türkiye’nin 3. büyük partisinin hazine yardımının hesaplarına bloke konulması kararını basından öğrendik. Bugüne kadar bu karara dair bizlere tebliğ edilmiş herhangi bir yazılı karar yok. Bugün de Anayasa Mahkemesi’nin hala bir kararı ve resmi bir açıklaması yok. Tamamıyla yandaş basın üzerinden bir karalama kampanyasının, algı operasyonunun kararıyla bir kez daha karşı karşıyayız.

'AYM, İKTİDARIN SEÇİM KAMPANYASININ ALETİ OLDU'

Anayasa Mahkemesi bugün, iktidarın seçim kampanyasının aleti olmuştur. Partimize açılan kapatma davası 2021 yılında AKP iktidarının küçük iktidarı MHP’nin kongresinden bir gün önce kendilerine kongre hediyesi olarak açıklanmıştı. Birkaç ay sonra sonuçlanmasına ilişkin verilen bu karar Anayasa Mahkemesi’nin kendi anayasal varlığını yok sayan daha önce eşi benzeri görülmemiş bir dava karar olarak tarihe geçmiştir.

'BU KARAR ÖFKEMİZİ DAHA DA BÜYÜTECEK'

Herkesin bilmesi gereken şudur mafya ile iltisaklı rant ve talan ilişkilerine batmış milliyetçi hamasetten başka bir şey bilmeyen siyasi nefreti köpürtenler ülkenin yarına ilişkin hiçbir fikri olmayanların muradını yerine getirenler halk nezdinde mahkum olmuşlardır. Partimizi tanımayanlar yılların direniş geleneğinden bihaber olanlar devlet ocaklarında kurulan ve büyütülen ayakkabı kutularından, ranttan, gasptan beslenen partiler halkın gücünün ne olduğunu bilmezler, bilemezler. Bu karar bizi yıldıramayacak aksine faşizme olan öfkemizi daha da büyütecektir.

'DEMOKRASİ AÇISINDAN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki de kararın sadece HDP açısından değil Türkiye’nin demokrasisi açısından büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtirken seçimlere çok daha büyük bir motivasyonla hazırlanacaklarını söyledi.

'SEÇİMLERDEN ÖNCE OLMASI BÜYÜK TALİHSİZLİK'

Türkiye'de 2023 yılında siyasi partilerin mal varlıklarına el koyma kararının seçimlerden birkaç ay önce alınmasının büyük bir talihsizlik olduğunu ifade eden Tiryaki, devamında şunları söyledi:

“Biz 30 yıllık siyasi geleneği olan bir partiyiz. Onlarca siyasi partinin yürüttüğü mücadelenin bir parçası olarak tanımlıyoruz kendimizi. Kapatılan çok sayıda parti oldu. Bunların hiçbiri Kürtlerin, demokrasi isteyenlerin, özgürlük isteyenlerin, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesini savunanların yürüttüğü siyasi mücadeleyi durduramayacak. Halkımızın sonuna kadar partisinin yanında olacağını biliyoruz. Emin olun biz değil, bu kararı alanlar, bu başvuruyu yapanlar ve bu başvuruyu yaptıranlar pişman olacak."

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER