Millet İttifakı'nda Yeni Yüzler Çoğunlukta

İYİ Parti ile CHP, belirlenen illerde fermuar sistemi ile birbirlerinin listelerini de kullandı. Meclis’te çoğunluğun sağlanması hedefiyle hazırlanan listede, ittifak üyesi partilerden 60’ın üstünde isim CHP’den aday oldu.

Millet İttifakı'nda Yeni Yüzler Çoğunlukta

Millet İttifakı’nda milletvekili adayları belirlendi. İYİ Parti ile fermuar sistemini de kullanan CHP, listelerini ittifaktaki tüm partilere açtı. Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA, tüm illerde CHP listelerini kullandı. İYİ Parti ile CHP, belirlenen illerde fermuar sistemi ile birbirlerinin listelerini de kullandı. Meclis’te çoğunluğun sağlanması hedefiyle hazırlanan listede, ittifak üyesi partilerden yaklaşık 60 isim CHP’den aday gösterildi. Bu adaylardan yaklaşık 30’unun seçilebileceği geri kalanların ise “sürpriz sıralar” olduğu bildirildi.

Ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşmaya varan ve milletvekili aday listeleri üzerine mesaiye başlayan Millet İttifakı, uzun süren tartışmaların ardından listeleri YSK’ye teslim etti. CHP’de aralarında Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Ali Şeker, Mehmet Bekaroğlu, Akif Hamzaçebi, Sibel Özdemir ve Turan Aydoğan’ın da yer aldığı çok sayıda isim aday gösterilmedi. MYK üyeleri Emine Gülizar Emecan ile Onursal Adıgüzel’in yanı sıra Bülent Kuşoğlu, milletvekilleri Haluk Koç, Ali Haydar Hakverdi, Levent Gök ve Nihat Yeşil de aday gösterilmedi. Partiden konuyla ilgili yapılan açıklamada, bu isimlerin seçim sonrası yeni görevlerde değerlendirileceği ifade edildi.

64 İSİM DIŞARIDA

134 milletvekilinden 64’ü yeni dönemde listelerde yer almadı. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Diyarbakır’dan aday gösterildi. Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Trabzon 2’nci sıra ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise Bursa 2’nci bölge 3’üncü sıradan aday olarak gösterildi. Bu isimlerinin seçilebilmelerinin zor olduğu kaydedildi.

İTTİFAK ADAYLARI

CHP’nin listelerinde ittifaklara ayırdığı toplam sıra sayısı ise 60’ı geçti. İttifak üyesi partilerden İYİ Parti dışındaki dört partinin adaylarının bir bölümü seçilebilecek yerden, diğer bölümü ise “gri bölgelerden” aday gösterildi. Fermuar sistemi üzerine anlaşmaya varılan İYİ Parti’den beş isim CHP listelerinde yer aldı. İYİ Partili Ersagun Yücel İstanbul 1’inci bölgede, Berna Sukas İstanbul 2’nci bölgede, Onur Aydın’da, tekvandocu İrem Yaman ile Orkun Kanber Ankara 2’nci bölge’de CHP listelerini kullandı.

İttifak ortaklarından Demokrat Parti, CHP listelerinden üç kişiyi aday gösterdi. Bu partiden Cemal Enginyurt İstanbul 1’inci bölge 9’uncu sıradan, Haydar Altıntaş İzmir 1’inci bölge 7’nci sıradan, Salih Uzun ise İzmir 2’nci bölge 5’inci sıradan aday oldu.

DEVA Partisi, CHP listelerinde eski bakan ve mevcut genel başkan yardımcılarını da ekledi. DEVA’dan Selma Aliye Kavaf Manisa’dan, Mustafa Yeneroğlu, Elif Esen, Medeni Yılmaz, Hasan Karal, Evrim Rızvanoğlu İstanbul listelerinden aday oldu.

Eski Bakan Sadullah Ergin ve İdris Şahin Ankara adayları olurken Seda Kaya İzmir, Serdar İnce Sivas, Ertuğrul Kaya Antep, Cem Avşar Tekirdağ, Ahmet Tüysüz Urfa, Sadullah Kısacık Adana, Burhan Bahadır Özsoy Kayseri, Doğa Şamlıoğlu Zonguldak, İrfan Karadutlu Maraş adayı oldu.

Saadet Partisi’nden CHP listelerinde tam 23 kişi yer aldı. Bu kişilerin çoğu, seçilmesi zor olarak görülen yer ve sıralardan aday oldu. Gelecek Partisi’nden de Selçuk Özdağ, Sema Silkin Ün, Selim Temurçive Serap Yazıcı’nın da aralarında bulunduğu 11 isim CHP adayı oldu.

EN AZ 25 İSİM SEÇİLİR

60’ı aşkın kişiyi CHP listelerinden aday gösteren ittifakta bu isimlerden en az 25’inin seçilebileceğini bildiriyor. İttifak kaynakları, geri kalan adaylardan sürpriz yapma şansı bulunanların da olduğunu kaydediyor. Ayrıca ittifakta bu isimlerin yeni bir Meclis grubu kurması da hedefleniyor.

Millet İttifakı’nda listelerin çoğunda erkek adaylar tercih edildi. Listelerin belirlenmesinin ardından çok sayıda kesimden bu konuda eleştiriler yöneltildi.

FOGGO KRİTİK YERDE

CHP’de aday adaylığı başvurusunda bulunan ve listelerde yer almayan isimler arasında, eski milletvekilleri Barış Yarkadaş ile Eren Erdem de yer aldı. İlk listelerinde adına rastlanamayan CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo ise itirazların ardından İzmir 2’nci bölge 8’inci sırada kendisine yer buldu. Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Eşi Türkan Elçi de CHP’nin İzmir adayları arasında yer aldı.

Daha önce adaylık için ismi geçen ve ön görüşmenin yapıldığı ancak örgütlerin itiraz ettiği sanatçı Candan Erçetin liste dışında kaldı.

İYİ Parti’nin 27’nci dönem milletvekillerinin büyük çoğunluğu aday listesinde yer alamadı. 36 milletvekilinden 25’i yeni dönemde kendisine yer bulamadı. İsmail Tatlıoğlu, Aytun Çıray, Ayhan Erel ve Feridun Bahşi bu isimler arasında yer aldı. İYİ Parti 18 kişilik Başkanlık Divanı’ndan da dört isim liste dışı kaldı.

AKP’de ise yüzde 75’lik değişim gerçekleşti. Eedindiği bilgiye göre 285 milletvekilinden 196’sı liste dışında kaldı. Kendi isteğiyle aday olmak istemeyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aday yapılmadı. 

YENİ PARTİ YENİ ADAYLAR

HDP’nin yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı da listesini yeniledi. İki dönem kuralına takılan ve siyasi yasak istenen milletvekillerinden 37’si aday listelerinde yer almadı. Bazı parti yöneticileri ve milletvekilleri de seçilmesi zor sıralardan aday gösterildi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında seçimlere girecek partide, Filiz Kerestecioğlu Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Garo Paylan, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer, Fatma Kurtulan, Tayip Temel ve Alican Önlü gibi isimler aday olarak gösterilmedi. TİP dışındaki ittifak partileri de çok sayıda adayını Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerine dahil etti. EHP’den Hakan Öztürk, SMF’den Cemil Güngören, TÖP’ten Perihan Koca, EMEP’ten İskender Bayhan, Sevda Karaca Demir ve Selma Gürkan, ESP’den Çiçek Otlu, SODAP’tan Kezban Konukçu, SYKP’den Tülay Hatimoğulları aday listelerinde yer aldı.

SAKIK VE ÖNDER DÖNDÜ

Eski siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık da geri döndü. Önder, İstanbul 1’inci bölgede ittifak ortağı TİP’in sözcüsü Saliha Sera Kadıgil Sütlü ile yarışacak. Sırrı Sakık ise Ağrı’dan 1’inci sıra adayı oldu.

Bir Gün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER