Uzmanlar Özdağ ve Oğan'ın kararını yorumladı: İbre Kılıçdaroğlu'ndan yana

Siyaset bilimciler, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ümit Özdağ'ın da Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararlarını değerlendirerek yorumlarda bulundu, Uzmanlar, ilk turda Oğan'ı tercih eden yüzde 5'in büyük bir kısmının, Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ve bu nedenle ibrenin CHP liderinden yana olduğu değerlendirmesi yaptı.

Uzmanlar Özdağ ve Oğan'ın kararını yorumladı: İbre Kılıçdaroğlu'ndan yana

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasına günler kala, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemesi, Ümit Özdağ ve Vecdet Öz'ün ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi siyaset bilimciler tarafından yorumlandı. Siyaset bilimciler, "Milliyetçiler Oğan'a tepkili. İbre Kılıçdaroğlu'ndan yana" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

1-001.jpg

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, bu iki kararı değerlendiren siyaset bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek, "Oğan'ın yüzde 5'lik oyu, hem Erdoğan'a hem de Kılıçdaroğlu'na oy vermeyenlerin bir üçüncü aday arayışının sonucu olarak ortaya çıktı. Özellikle milliyetçi çevrelerin, Oğan karşısında tavır aldığını görüyoruz. Dolayısıyla, taşıyabileceği oy oranı giderek azalmaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

Örnek, Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'na destek açıklamasına ilişkin olarak ise, "Muhalefet için zor bir denklem oluştu. Hem milliyetçi hem de Kürt oylarını konsolide etmek ve tekrar Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermeyi sağlamak muhalefet için zor bir görevdir. Özdağ'ın destek açıklamasının, Cumhur İttifakı tarafında sessizlik yarattığını gözlemliyoruz" dedi.

2-002.jpg

"OĞAN MİLLİYETÇİ SEÇMENİ KILIÇDAROĞLU'NA YÖNLENDİRDİ"

Siyaset bilimci Özgün Emre Koç da şu değerlendirmeleri yaptı: "ATA İttifakı aslında Ümit Özdağ ve Zafer Partisi'nin oluşturduğu bir ittifaktı. Milliyetçi, ulusalcı ve Atatürkçü seçmenler, temel olarak Sinan Oğan'a oy vermek için değil, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'na oy vermek istemedikleri için oradaydılar.

Özdağ ve Kılıçdaroğlu, bu ihtimali gerçeğe dönüştürmek için bir anlaşma imzalayarak adım attılar. Oğan'ın Erdoğan'a yönelmesi, tabanda öfke ve aldatılmışlık hissi yarattı. Neredeyse milliyetçi seçmenin büyük bir kısmını Kılıçdaroğlu'na yönlendirdi."

"BÜYÜK BİR KISMI KILIÇDAROĞLU'NU TERCİH EDECEK"

Seçmen üzerinde Oğan'ın etkisine dikkat çeken Aksoy Araştırma Şirketi'nin kurucusu Ertan Aksoy ise şunları söyledi: "Oğan'a oy veren yüzde 5'lik grup, Oğan'ın sadece yönlendirici etkisine sahip, belirleyici etkiye sahip değil. Dolayısıyla, onun kararı, seçmenin de o yönde hareket edeceği anlamına gelmiyor.

Oğan'a oy verenlerin yüzde 22'si ikinci turda Erdoğan'a oy vereceğini belirtiyor. Bu nedenle, yüzde 5'in büyük bir kısmı, Kılıçdaroğlu'na oy verecek veya protesto oyları kullanacak." 

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER