Yeni YSK'yla 14 Mayıs'a: 11 üyenin hepsi tecrübesiz

11 kişilik kadrodan oluşan Yüksek Seçim Kurulu'nun altı üyesi 2020 yılında, beş üyesi ise son iki hafta içinde seçildi ve kurulun üyeleri tamamen yenilendi. 11 üyenin ise ortak bir özelliği var. Seçime çok az bir süre kalmışken 11 üyenin daha önce bir seçim deneyimi olmadığı ortaya çıktı.

Yeni YSK'yla 14 Mayıs'a: 11 üyenin hepsi tecrübesiz

Beş yeni üyenin yemin ederek görevlerine başlaması sonrasında 11 üye, görev süresi dolan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'nın yerine geçecek olan kişiyi belirlemek için oylama yaptı.YSK Başkanı Ahmet Yener olurken Başkanvekilliğine ise Ekrem Özübek seçildi.

Son iki haftada gerçekleştirilen seçimlerle birlikte YSK'nin beş üyesi değişti. Kalan altı üye ise 2020 yılında yapılan seçimlerde belirlenmişti. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, 11 üyenin de daha önce bir seçim görmediği detayı açıkladı.

11 ÜYENİN SEÇİM DENEYİMİ YOK

Muharrem Sarıkaya'nın açıklamasına göre; 11 üyenin ortak özelliği seçim deneyimlerinin olmaması.

Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Yargıtay'da iki hafta süren turların sonucunda üç üyenin seçiminin tamamlanmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu dün yeni Başkanı olarak Ahmet Yener’i seçti.

Ancak YSK’nın üçü Yargıtay, ikisi de Danıştay’dan bu hafta gelen yeni üyeleriyle ortaya çıkan yapısının ilginç bir yanı var; hiçbirinin seçim deneyimi yok…

Çünkü son 5 üyenin dışında kalan 6 üyenin hepsi 2020 yılında seçilip gelenlerden oluşuyor.

Başkan seçilen Ahmet Yener, Başkanvekili Ekrem Özübek, üyeler Mahmut Akgün, Orhan Usta, Ali Ürker, Battal Öğüt 2020’nin Ocak ayında seçilip geldi.

Ali Çopur, Talip Bakır, İsmail Kalender, Fevzi Eroğlu ve Serdar Mutta ise son iki hafta içinde seçildi; altı yıl görev yapacaklar.

Dikkat çeken bir başka durum ise Başkan seçilen Ahmet Yener’in Sayıştay Başkanı Metin Yener ile de kardeş olması; yani iki önemli kurulun başında iki kardeş yer alacak.

DENEYİMİ OLANIN OY KULLANMA HAKKI YOK

Peki, YSK içinde seçim deneyimi olan hiç mi yok?

Var ancak onların da oy kullanma hakları yok.

Yasa gereği seçimde en yüksek oyu alan dört parti ile grubu bulunan partiler temsilci bulundurma hakkına sahip.

AK Parti’den Isparta Milletvekili de olan Recep Özel, CHP’den Mehmet Hadimi Yakupoğlu, MHP’den Kürşat Türker Ercan, HDP’den Rüştü Tiryaki, İYİ Parti’den de Mustafa Tolga Öztürk bulunuyor.

İçlerinde en eskisi ve tecrübelisi ise on yılı aşkın süredir bu görevi yürüten CHP temsilcisi Yakupoğlu, onu Özel ve Tiryaki takip ediyor.

Ancak onların da kurulda görüş bildirme ve itiraz etme hakları var, ancak karara katılıp oy kullanmaları hakkı yok.

Siyasetin süreci gibi seçimin yönetiminde de ilginç bir sürecine tanıklık edeceğiz. 

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER