AİLE HEKİMLERİNE 47 GÜN 24 SAAT MESAİ GELİYOR

AİLE HEKİMLERİNE NEBET UYGULAMASI İZMİR'DE BAŞLIYOR

AİLE HEKİMLERİNE 47 GÜN 24 SAAT MESAİ GELİYOR
Sağlık Bakanlığı, Çıkan torba yasada, kanuni altyapısı oluşturulan uygulamaya göre, acil servislere yoğun başvuru yapıldığı belirlenen bölgelerdeki gönüllü aile hekimleri aile sağlığı merkezlerinde nöbet tutacak. Böylece hafif rahatsızlıkları bulunan İzmirliler, acil serviste kuyruk beklemek yerine bölgesindeki aile sağlığı merkezine giderek muayene olacak ve reçetesini alacak. Aile Hekimleri hafta içi ve hafta sonu mesai saatinden sonra Aile Sağlığı Merkezleri'nde hasta bakacak.

İlk etapta 200 hekim

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü görevine geçtiğimiz günlerde başlayan Dr. Mehmet Nil Hıdır, Torba Yasa'da yer alan gece nöbetiyle ilgili kolları şimdiden sıvadıklarını söyledi.

 

İlgili yönetmelik çıktıktan sonra uygulamaya ilk başlayan ilin İzmir olmasını hedeflediklerini ifade eden Hıdır, Yeni Asır'a yaptıkları çalışmaları anlattı. Uygulamanın ilk olarak acil servislere yoğun başvuruların olduğu Yeşilyurt, Karabağlar, Bornova, Bergama, Ödemiş ve Tire gibi ilçelerde gönüllü aile hekimlerinin nöbet tutacaklarını ifade eden Hıdır, "Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliği çıkmasının ardından bu bölgelerde gönüllü 200 aile hekimi akşam nöbet tutacak" dedi.

 

Grip, öksürük, baş ağrısı, ateş gibi şikayetleri olan vatandaşların akşam acil servislere gitmek yerine mahallerindeki Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvuracağını belirten Hıdır, "İzmir'de 280 Aile Sağlığı Merkezi'nde 1200 doktorumuz görev yapıyor. Bu arkadaşlarımız nöbetleşe olarak akşam saatlerinde ve hafta sonlarında vatandaşlarımıza poliklinik hizmeti verecekler. Böylelikle hastanelerimizin yükü de azalacak" dedi.

İşte Torba Yasa'daki ilgili madde:

Bu yılın ilk ayında meclisten geçen Torba Yasa'da aile hekimlerinin nöbet uygulaması konusunda şu madde kabul edildi: "Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari sekiz saat; ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilir. Bunlara entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlıücretten yararlananlar hariç olmak üzere, 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi çerçevesinde nöbetücreti ödenir."
 
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER