AKDAĞ'dan Sağlıkçılara Önemli Açıklamalar

Ekranların sağlık alanındaki en deneyimli ismi Esra Kazancıbaşı Öztekin’in sunduğu Medikal programının bu haftaki konuğu Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ oldu. Programda Türkiye'nin sağlık gündemindeki pekçok konu ele alındı.

AKDAĞ'dan Sağlıkçılara Önemli Açıklamalar
Hastaları, hasta yakınlarını, sokaktaki vatandaşı, hekimleri, ilaç firmalarını, özel hastaneleri ilgilendiren Türkiye'deki sağlık gündemi ile ilgili konular hakkında merak edilen herşey Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a yöneltildi.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI: KİM NE KADAR PRİM ÖDEYECEK?
1 Ocak tarihinden itibaren "Genel Sağlık Sigortası" uygulamasına geçildi. Bu uygulama kapsamında neler nasıl değişiyor ve yeşil kartlıların durumu nasıl etkilenicek?
Birkaç yıl önce Türkiye'de genel sağlık sigortası hayata geçirildi ama ertelenen bazı hususlar vardı. Onlar da 2012 itibariyle yürürlüğe girdi. Yeşil kartlı vatandaşlarımız açısından herhangi bir problem yok. Zaten vizeleri doluncaya kadar primsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar vize süreleri dolduğunda (her yıl onların vizeleri yenilenirdi) artık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yenilecenek.
AİLE HEKİMLİĞİ
Aile hekimliği sistemine başlandı. Bununla ilgili bir takımsınıflandırmalar yapacağınızı duyduk, doğru mu? Doğru ise ne tür bir sınıflandırma yapacaksınız?
Aile hekimliği tam olarak oturdu. 81 vilayetin 81'inde de oturmuş vaziyette. Biz vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz; koruyucu hekimlik hizmetleri için mutlaka aile hekimleriyle yakın irtibat halide olsunlar. Özellikle hamileler bebekler, çocuklar, yaşlılar için bu gerekli. Basit bir check-up yaptırmak istiyorsak aile hekimlerini tercih etmeliyiz. Aile hekimlerinin verdiği tıbbi hizmetler açısından bir sınıflandırma bir ayrım yapmıyoruz. Ama aile hekimliği alanın geliştirilmesini ödüllendiriyoruz. Yani standartın altına hiç kimsenin düşmesine izin vermiyoruz.
MUAYENE SAHİBİ HEKİMLER
Bir taraftan bir hekim özel hastanede çalışacak öbür taraftan devletin hastanesinde çalışacak nasıl olacak bu iş böyle?
Bunun pratiği vatandaşın çile çekmesidir. Geçmişte böyle olmuştu, biz buna müsamaha etmeyeceğiz. Ama çok özel maharetleri olan değerli hocalar var, onlar dışarıda daha çok kazanacaklarını biliyorlar ve dışarıda çalışıyorlar. Maharetlerinde istifade edebilmek için belli sözleşmelerle belli işler için onlara üniversitelerde imkan sağlayıp o maharetlerinden yararlanmaya devam edeceğiz.
BAŞBAKAN'IN SAĞLIK DURUMU
Başbakan Erdoğan birinci elden kanser olmadığını söyledi. Kendisinin sağlık durumu nasıl? Başbakan'ın herhangi bir sağlık sorunu var mıydı? Yoksa basit bir check-up taramasın da mı polip teşhis edildi?
Başbakanımız kanser olmadığı gibi başka bir önemli hastalığı da yok.
PROGRAMDA ELE ALINAN DİĞER KONULAR
- Aile hekimi nasıl değiştirilir?
- Evde sağlık hizmeti nedir, ne tür kolaylıklar getirmekte?
- Ağız ve diş sağlığı hizmetleri,
- Muayene sahibi hekimlerin durumu ne olacak?
- Sizin sağlık bakanı oalrak muayenelere bakışınız nedir?
- Tam gün uygulaması nasıl gidiyor? Ve bu konuda 2012'de gündeminizde neler var?
- Merkezi randevu sistemi nasıl işliyor?
- Özel hastanlerin SGK ile anlaşmalarının yenilenmesi 6 Şubat tarihine ertelendi. SGK ile anlaşması olan bir özel hastaneden fark ücretleri ne olacak? Bunlara yine bir sınır getirilecek mi?
- Acil sağlık hizmetlerinde nasıl bir alt yapı oluştu?
- Yabancı doktorların çalışma izni çıktı mı? Hangi ülkelerden yabancı doktorlar gelecek? Nerelerde çalıştırılacak?
- İlaç reklamları serbest olacak mı? Sağlık bakanlığı olarak duruşunuz nedir?
Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Rasit Barat
Rasit Barat - 12 yıl Önce

TC Vatandasi olan Doktor,Kazakistanda menzunu olan .Turkyede nasil calisabilir

SIRADAKİ HABER