DSÖ Yeni Varyantın Adını Açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamaya göre Güney Afrika'da tespit edilen yeni varyanta "Omicron" adı verildi.

DSÖ Yeni Varyantın Adını Açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika’da görülen ve B.1.1.529 olarak adlandırtılan korona virüsün (Covid-19) yeni mutasyonunu değerlendirmek üzere düzenlenen toplantının detaylarına değindi. DSÖ, B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni mutasyonunun adını değiştirerek, "Omicron" ismini verdiğini duyurdu. Bu mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında "Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. On bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde" ifadelerine yer verdi. Omicron mutasyonunu taşıyan vaka sayısının Güney Afrika’daki giderek arttığını belirten DSÖ, yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırdığını kaydetti.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN KISITLAMA

Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanı Slovenya tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, 27 AB ülkesinin "Acil kısıtlamayı etkinleştirme, Güney Afrika’dan AB’ye tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirme, gelen tüm yolculara test yaptırma ve karantina uygulamaları konusunda anlaştığı" belirtilmişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Eric Mamer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelerin, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve’ye seyahatlere kısıtlama getirilmesi kararı aldıklarını doğrulayarak, söz konusu ülkelerden AB ülkelerine gelen yolculara test, karantina ve temas takibi yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

SEYAHATLERİ ASKIYA ALAN ÜLKELER

Fransa Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Esvatini’den Fransa’ya yapılan uçuşların en az 48 saat süreyle askıya alındığı ifade edilerek, son 14 günde bu ülkelerden gelen yolculardan bildirimde bulunmaları ve Covid-19 testi yaptırmaları istendi.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) tarafından yapılan açıklamada ise, 28 Kasım’dan itibaren, Güney Afrika, Botsvana, Lesoto, Namibya, Zimbabve, Mozambik, Madagaskar, Esvatini, Tanzanya ve Hong Kong’tan Rusya’ya olan seyahatlerin durdurulduğu aktarıldı.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza yaptığı yazılı açıklamada, son 14 gün içinde Güney Afrika, Lesotho, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibia ve Esvatini’de bulunanların İtalya’ya girişini yasaklayan bir kararname imzaladığını bildirdi.

Malta Sağlık Bakanı Chris Fearne ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Güney Afrika, Namibia, Lesotho, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve’den Malta’ya ve Malta’dan söz konusu ülkelere seyahatlerin yarın gece yarısından itibaren geçici olarak durdurulacağını bildirdi.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid yaptığı bir açıklamada, 6 Afrika ülkesinin kırmızı seyahat listesine alındığını duyurmuş, Covid-19’un B.1.1.529 mutasyonu nedeniyle Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Zimbabve, Lesotho ve Esvatini’nin 28 Kasım Pazar günü saat 04.00’den itibaren kırmızı liste kurallarına tabi tutulacağını ifade etmişti.

LEYEN ÖNERMİŞTİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen erken saatlerde yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelere Güney Afrika bölgesine yönelik seyahat kısıtlaması getirilmesini önermiş, "Bu yeni mutasyonun oluşturduğu tehlike hakkında daha net bir bilgiye sahip olana kadar, bu ülkelere tüm hava seyahatleri askıya alınmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

ABD DE AÇIKLADI

ABD, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni varyantı nedeniyle Güney Afrika ve 7 Afrika ülkesine pazartesiden itibaren seyahat kısıtlaması uygulayacak.

ABD Başkanı Joe Biden, Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni Kovid-19 varyantına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Danışmanlarının kendisine bu varyanta karşı bir an önce harekete geçme tavsiyesi verdiğini belirten Biden, pazartesiden itibaren Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesotho, Esvatini, Mozambik ve Malavi'ye seyahat kısıtlaması uygulanacağını bildirdi.

Söz konusu kısıtlama kapsamında ABD vatandaşı ya da oturum sahibi olmayan kişiler bu ülkelerden ABD'ye seyahat edemeyecek.

İSRAİL DE KAPILARINI KAPATTI

Hükümet üyeleriyle yaptığı toplantının ardından konuşan İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Afrika'nın kuzeyindeki ülkeler dışında kıtanın tamamının seyahat tablosunda "kırmızı listeye" alındığını ve bu ülkelerden İsrail'e yabancıların seyahatinin durdurulduğunu açıkladı.

Bennett, son 14 gün içinde kırmızı listeye alınan ülkelerden gelen ya da buralarda bulunmuş İsraillilerin yetkililere bunu bildirmesi, PCR testi yaptırması, sonuçları gelene kadar sıkı karantina altında kalması gerektiğini belirterek, bu ülkelere seyahat edenlerin tespiti için çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen ve Güney Afrika, Botsvana'da yaygın yeni bir varyantının ülkede bir kişide rastlandığını, bu sayının artabileceğini tahmin ettiklerini aktaran Bennett, kabinenin yeni önlemleri ele almak için yarın toplanacağını ifade etti.

Bennett, Yahudilerin dini bayramı Hanuka'ya hazırlandığı sırada yeni varyantın durumu karmaşık hale getirdiğini ancak kanalizasyondan enfeksiyon örneği toplama, 10 milyon yeni varyanta duyarlı PCR test kiti alımı gibi önlemler aldıklarını aktardı.

MUTASYONUN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER

Öte yandan Güney Afrika’da tespit edilen Omicron mutasyonunun Covid-19’un Delta varyantından daha bulaşıcı olduğu ve tedavilere karşı direnç gösterebileceği tahmin ediliyor. Mutasyonun Belçika’da bir kişide tespit edilmesiyle mutasyonun Avrupa’da yayılabileceği büyük bir endişeye sebep olurken, mutasyonun ayrıca şu ana kadar Hong Kong, İsrail, Güney Afrika ve Botsvana’da görüldüğü biliniyor.

GÜNEY AFRİKA'DA VAKA SAYILARI HIZLA ARTIYOR

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) "Omikron" varyantının ilk tespit edildiği ülkelerden Güney Afrika Cumhuriyeti'nde son günlerde vaka sayıları hızla artıyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, vaka sayılarının tüm eyaletlerde düzenli olarak yükseldiği gözlemlenirken, Gauteng eyaleti salgının ülkedeki merkez üssü olma özelliği taşıyor.

Bilim insanları, vaka sayılarındaki bu artışın, ülkede dün tespit edilen ve "süper varyant" olarak da adlandırılan "Omikron" varyantıyla ilişkisi olup olmadığını araştırıyor.

Son 24 saatte 2 bin 828 kişi Kovid-19'a yakalandı. 22 Kasım'da günlük vaka sayısı 312 olarak bildirilmişti.

Bugün kaydedilen vakalarla birlikte toplam vaka sayısı 2 milyon 955 bin 328'e yükseldi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 12 artışla 89 bin 783 oldu. 

Kaynak: Mynet.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER