EK ÖDEME GERİ GELDİ

Özellik Arz Eden Birim Ek Ödemesi Geri Geldi

EK ÖDEME GERİ GELDİ
2014 ve 2015 yılı toplu sözleşmelerinde, sağlık çalışanları lehine bir çok kazanım elde edildi. Bunlardan birisi de, ‘özellik arz eden birimlerde çalışanların ek ödemesi’ oldu.

 

2014 ve 2015 yılı toplu sözleşmelerinde, sağlık çalışanları lehine bir çok kazanım elde edildi. Bunlardan birisi de, ‘özellik arz eden birimlerde çalışanların ek ödemesi’ oldu.

 

Daha önce, tek röntgen ve laboratuvar bulunan Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, bu birimlerin mesai dışında acil servise hizmet vermesi sebebiyle ek ödemelerde, ‘özellik arz eden birim katsayısı’ uygulanıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı, bu uygulamayı 14 Şubat 2013 tarih ve 28559 Mükerrer Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle iptal etmişti.

Bunun üzerine harekete geçen Sağlık-Sen konuyu yargıya taşıdı ve özellik arz eden birim uygulamasının tekrar uygulamaya alınmasını talep etti. Dava süreci devam ederken, bu isteğini toplu sözleşme talepleri içine alan Sağlık-Sen, toplu sözleşme masasında bunun kazanıma dönüşmesini sağladı.

 

Toplu sözleşme hükümlerinin Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte hayata geçecek uygulamayı değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, bu kazanımla bir haksızlığın önüne geçtiklerini söyledi. Tek röntgen ve laboratuvar bulunan sağlık kuruluşlarının mesai dışında, acil servise hizmet vermek için çalıştığını belirten Memiş, “Buralarda çalışan personel, daha önce ‘özellik arz eden birim’ katsayısından faydalanıyordu. Bakanlığın bu uygulamayı yönetmelikle iptal etmesi, eşitsizliğe yol açmıştı. Biz de Sağlık-Sen olarak olayı yargıya taşıdık. Aynı zamanda da toplu sözleşme taleplerimiz arasına aldık. Toplu sözleşme masasında elde ettiğimiz bu kazanımla, eşitsizliğin giderilmesini sağladık” şeklinde konuştu.

 

ÖZELLİK ARZ EDEN BİRİMLERDE ÇALIŞANLARIN EK ÖDEMESİNE YÖNELİK TOPLU SÖZLEŞMEDE KABUL EDİLEN METİN:

 

Madde 12 – (1) Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görev yapan ve mesai saatleri dışında, acil servise hizmet veren röntgen ve laboratuarlarda çalışan personelden (sözleşmeli personel dahil), bu birimlerde fiilen çalıştıkları süreler özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden değerlendirilir.

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER