Ensar Vakfı'na giden bağışa aracılık yaptı 15 bin dolar aldı: Kızılay komisyonculuk da yapıyor

Depremin üçüncü günü AHBAP Derneğine çadır sattığı için tepkilerin hedefinden düşmeyen Kızılay'ın başka bir vakıfa gönderilen bağışa aracılık yapıp komisyon aldığı belirtildi.Ayla Enerji ve Mühendislik Hizmetleri şirketi tarafından ‘şartlı bağış’la Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na 985 bin dolar aktarıldığı Kızılay'ın da işlemden 15 bin dolar ‘komisyon’ aldığı ifade edildi. ‘Şartlı bağış’ kavramı, Torunlar grubuna ait Başkentgaz şirketinin, Kızılay’a bağışladığı 8 milyon dolarla gündeme gelmişti.

Ensar Vakfı'na giden bağışa aracılık yaptı 15 bin dolar aldı: Kızılay komisyonculuk da yapıyor

Çadır satış skandalı nedeniyle haftalardır eleştirilen Kızılay'ın yeni bir olayı daha ortaya çıktı. Ensar Vakfı'na aktarılan bağışa aracılık edip komisyon aldığı ifade edildi.

Kızılay şirketlerden ‘şartlı bağış’ toplayabiliyor. Bu işlemde para Kızılay üzerinden başka bir kuruluşa aktarılıyor. Şirketler böylece bağış miktarının tamamını vergiden düşebiliyor, Kızılay’sa işlemden ‘komisyon’ alıyor. Şartların ne olduğu ve bağışı yapanların bilgileri açıklanmıyor.

'İLK OLAY ABD’YE AKTARILAN 7 MİLYON 925 BİN DOLARLA ORTAYA ÇIKMIŞTI'

‘Şartlı bağış’ kavramı, Torunlar grubuna ait Başkentgaz şirketinin, Kızılay’a bağışladığı 8 milyon dolarla gündeme gelmişti. Şirketin bu bağışı yaparken, söz konusu miktarın 7 milyon 925 bin dolarının Ensar Vakfı’na aktarılmasını, 75 bin dolarınınsa Kızılay’da kalmasını şart koştuğu belirtilmişti.

Kızılay’a yapılan bağışların tümü vergiden düşüldüğü için bu işlem ‘vergi kaçırma’ olarak değerlendirilmiş, Ensar’ın da parayı yöneticileri arasında Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu Türkiye Gençlik ve Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) ABD’deki Türken Vakfı’na aktardığı ortaya çıkmıştı.
Kızılay’ın 2015-2019 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde beş iş insanı ve 11 şirketten toplam 50 milyon 852 bin liralık ‘şartlı bağış’ aldığı ortaya çıkmıştı.

'İKİNCİ OLAYDA DA ENSAR VAKFI VAR'

Kızılay’a bir şartlı bağışın daha detaylarına ulaşıldı. Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Ayla Enerji ve Mühendislik Hizmetleri isimli şirket Kızılay’a 2017’de 1 milyon dolarlık şartlı bağış için başvurdu.

11 Temmuz 2017 tarihli Kızılay Yönetim Kurulu tutanaklarına göre şirket, bu bağışın 985 bin dolarının Ensar Vakfı’na aktarılmasını, 15 bin dolarınınsa Kızılay’ın faaliyetlerinde kullanmasını talep etti. Kızılay, bu talebinin kabul edilmesine karar verdi.

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER