ERKEKLER DİKKAT

Kalp hastalıkları konusunda erkekler, kadınlara göre daha fazla risk altında. İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, "erkeklik kromozomu" nedeniyle kalp hastalıkları babadan oğula geçebiliyor.

ERKEKLER DİKKAT
Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve yüksek kolestrol, kalp hastalıklarının en belirgin nedenlerinden.
O nedenlerin arasında bir de kalıtsal faktörler var.
İngiliz bilim insanlarına göre, erkekler kalıtsal faktörlerden kadınlara göre daha fazla etkileniyor.
İngiliz tıp dergisi Lancet'ın yayımladığı araştırmada, erkeklik kromozomu da denilen "Y kromozomu" nedeniyle babasında kalp hastalığı bulunan erkekler daha dikkatli olmalı.
3 bin erkek üzerinde yapılan araştırmaya göre, "Haplogroup I" türü kromozom taşıyan erkekler, diğer türleri taşıyan erkeklere göre yüzde 50 oranında daha fazla koroner arter hastalığına yakalanıyor.
İngiltere'de her beş erkekten biri de bu tür "Y kromozomu" taşıyor. Yani bu oran diğer faktörlerle de birleştiğinde oldukça yüksek.
kalıtımın yanı sıra yaş faktöründe de erkekler daha fazla risk altında. Buna göre, 40 yaşındaki her 2 erkekten biri bu risk grubuna girerken, kadınlarda bu oran; her üçte bire düşüyor.
İngiliz bilim insanlarının bir sonraki adımı da, erkeklerdeki bu kalıtsal risk faktörünün nasıl önlenebileceğini bulmak.
Ancak araştırmacılar net bir tedavi yöntemi bulunana kadar, spor ve sağlıklı beslenmeyle en azından diğer risk faktörlerinden kaçınılabileceğini belirtiyor.
Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER