Güneş Yanığı Nedir, Güneş Yanığı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır

Ultraviyole ışınlarına çok maruz kalan çocuklarda güneş yanıkları oluşabileceğini söyleyen Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Ümmü Aydoğmuş, ciltte su kabarcıklarının meydana gelmesi durumunda vakit kaybetmeden hızla doktora gidilmesi. 

Güneş Yanığı Nedir, Güneş Yanığı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte, çocuklarda güneş yanıkları meydana gelebilir ve bu durum, ilerleyen dönemde cilt rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Aydoğmuş, “Ebeveynler bu konuda çok hassas davranmalı ve çocuklarını güneşten korumalı. Bu dönemde özellikle güneş yanıklarına dikkat etmek gerekiyor. 

Çok güneş ışınına maruz kalındığında ciltte kızarıklık oluşur. Ardından içi su dolu kabarıklıklar meydana gelebilir. Bununla birlikte bir zaman sonra ağrı olur. Bu durumda, ciddi bir güneş yanığı söz konusudur.

Bebek ve çocukların ciltlerin yetişkinlere göre çok daha fazla hassas olduğunu söyleyen Aydoğmuş, bu sebeple güneş ışınların etkisinde daha çok kaldıklarına dikkat çekti. 

Aydoğmuş, çocukları güneş ışınları olumsuz etkisinden koruyabilmek için ultraviyole ışınları en kuvvetli olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkarmamak gerektiğini bir kez daha söyleyerek, “Sıcaklıkların çok arttığı dönemde, özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında mümkünse dışarı çıkmamak gerekiyor. 

Çünkü bu saatlerde güneş ışınların etkisi daha çok oluyor. 

Çocuklarda oluşan güneş yanığı zaman zaman baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler gösterebileceğini söyleyen Aydoğmuş, bir zaman sonra yanık olan yerlerin soyulmaya başlayacağını söyledi.

Güneşte çok kalmanın yanıklar dışında ilerleyen dönemde cilt kanseri, bağışıklık sistemin zayıflaması, gözlerde bozukluk gibi sağlık problemlerinde beraberinde getireceğini belirten Dr. Ümmü Aydoğmuş, “Bebek ve çocuklar hiçbir zaman güneşin altında uyutulmamalı. 

Ayrıca güneşe çıkarken mutlaka uygun giysiler giydirilmeli. Fakat renkte, pamuklu ve ince kıyafetler tercih edilmeli. Güneş gözlüğü takmak da çok faydalı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER