HASTALARA KÖTÜ HABER

Özel ve vakıf üniversitelerindeki hastanelerde ayakta tedavi ve ameliyatlarda, muayene katkı payının dışında alınan ilave ücret yeniden düzenlendi.

HASTALARA KÖTÜ HABER
Hastalara kötü haber!
 
Özel ve vakıf üniversitelerindeki hastanelerde ayakta tedavi ve ameliyatlarda, muayene katkı payının dışında alınan ilave ücret yeniden düzenlendi.
 
  Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle, ilave ücrette, hastanelerde ayakta tedavi ve ameliyatlarda SGK'nın belirlediği tutar iki katına çıkarıldı. 2009'DA EN FAZLA YÜZDE 70 SGK'nın 2009'da çıkarıldığı yönetmelikte kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabiliyordu. Geçen yıl mart ayında yapılan değişiklikle bu oran yüzde 90'a yükseltildi. Dün Resmi Gazete'de yer alan kararda ise "Komisyonca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler" değişikliği yapıldı. ÖZEL HASTANELER TALEP EDİYOR Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) 1 Ağustos'ta yapılan değişiklikte devlet üniversiteleri hastanelerinde mesai saatleri dışında poliklinik muayenelerinde bir katını, diğer hizmetlerde yüzde 50'sini geçmemek üzere ilave ücret alma hakkı getirilmişti. Ancak alınacak ilave ücretin bir defada asgari ücretin iki katını geçemeyeceği belirtilmişti. Bu durum vakıf ve özel hastanelerin tepkisine yol açmıştı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, "2009'dan önce ilave ücret konusunda hiçbir sınırlama yoktu. 2009'da sınırlama geldi. Bazı meslektaşlarımız faturalandırmadan yüksek ilave ücret alabiliyordu. Bu konuda çok ceza kesildi. Son düzenleme, uygulamanın yasal hale gelmesi anlamına geliyor" dedi. "ACİL HASTADAN ALINAMIYOR" Özel hastanelere giden hastalar katkı payı olarak 12 TL, ilaç yazılması halinde ise 3 TL ek ücret ödüyor. Acil kapısından giren hastalardan fark ücreti alınmazken, hastadan sigorta haricinde ilave ücret alınması halinde hastanenin faaliyeti 3 gün süreyle valilikçe durduruluyor ancak özel hastanenin acil bölümü faaliyetine devam edebiliyordu. KANSER, KALP CERRAHİ VE ORGAN NAKLİ HARİÇ Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre kanser, kalp, organ ve doku nakli, yanık hizmetleri gibi hastalık ve ameliyatlarda ilave ücret alınmıyor. Bazı ameliyatlar ve muayene için alınabilecek yasal en yüksek ücretler şöyle: SGK'nın ödediği muayene ücreti Şu anki fark ücreti Yeni düzenlemeyle alınabilecek en yüksek ücret - Genel cerrahi muayene: 28 TL 25,20 TL 56 TL - Çocuk hastalıkları: 25 TL 22,50 TL 50 TL - Kadın-Doğum: 31 TL 27,90 TL 62 TL - Normal doğum(yataklı): 550 TL 495 TL 950 TL - Sezaryen: 450 TL 405 TL 900 TL - Apandisit: 700 TL 630 TL 1400 TL
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER