Hastaneye gidiş bir yılda yüzde 26 arttı: Nüfusun 10 katı kadar başvuru

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; ülkemizde 2022 yılında nüfusun yaklaşık 10 katı doktor başvurusu oldu. Bir vatandaş, bir yıl içinde ortalama 10 kez doktora gitti. Doktora başvuru 2022 yılına göre yüzde 26 arttı.

Hastaneye gidiş bir yılda yüzde 26 arttı: Nüfusun 10 katı kadar başvuru

Türkiye'de 2022 yılında 854 milyondan fazla kez doktora başvuruldu. 85 milyon nüfuslu Türkiye'de bir kişi ortalama 10 kez doktora gitti.

Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Özhasenekler, "Bizim sağlık sistemimiz maalesef tedavi edici sağlık hizmeti sunumuna daha yatkın. Aslında biz koruyucu sağlık hizmetini daha aktif hale getirerek insanlar hasta olmadan önlem alırsak hem bu tür fazla kalabalığı önlemiş oluruz hem de insanların sağlığı bozulmadan önlem almış oluruz. Sağlığı bozulduktan sonra yapılacak ekspertiz tetkikler, ekstra muayene ücretleri, ekstra muayene zamanlarından da kaçınmış oluruz." açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE EN ÇOK ACİL SERVİSE GİDİYOR

NTV'den Melike Şahin'in haberine göre; en çok başvurunun yapıldığı birim acil servisler.

Özhasenekler, hastane başvurularının yaklaşık üçte biri ya da dörtte birinin acil servislere olduğunu söyleyerek, "Özellikle poliklinikte sıra bulamamak, randevu alamamak gibi veya tetkiklerin, randevu verilmesi gibi işler, acil servis başvurularını çok özellikle poliklinikten acil servise başvurursanız işleriniz daha hızlı hallolur anlayışı acil servis başvurularının en sık nedeni." dedi.

2021 yılında doktora başvuru sayısı yaklaşık 675 milyondu. Yani bir yılda doktora başvuranların sayısı yüzde 26 arttı.

Özhasenekler, "Uygunsuz başvurular maalesef oluyor" diyerek sözlerine şunları ekledi:

"Aslında basit bir gribal enfeksiyon geçiren bir hasta evde kendisi sıcak içecekler, dinlenme, bol sıvı tüketimi, yiyeceklerine dikkat ederek geçireceği bir vakti maalesef hastane başvurusu mutlaka bir ilaç mutlaka bir serum desteği ihtiyacı gibi kendi belirlediği ihtiyaçlarla bunu karşılamak istiyor ve bu yüzden acil başvurularını çok arttırıyor."

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER