HEKİME YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN SEMPOZYUM YETMEZ SOMUT ADIM ATMAK LAZIM!

Sağlık Bakanlığı, 2011 yılının ilk 8 ayında 36 hekimin şiddete maruz kaldığı, sadece Esenyurt Devlet Hastanesinde 8 hekimin yaralandığı, sözlü hakaretten bıçaklı saldırıya kadar her türlü araçla ölüm tehlikesi yaratacak şekilde hasta yakınlarından hekimlere yönelik şiddet olaylarının yaşandığı İstanbul’da nihayet bir sempozyum yapma girişiminde bulundu.

HEKİME YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN SEMPOZYUM YETMEZ SOMUT ADIM ATMAK LAZIM!

 Son yıllarda sayı ve biçim olarak çok tehlikeli boyutlara varan hekime yönelik şiddet olgularında, uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ve bu programın hekim emeğini değersizleştirme odaklı uygulamalarının çok fazla payı var.  Başta Başbakan ve Sağlık Bakanı olmak üzere tüm sağlık idarecilerinin hastaları hekimlere karşı kışkırtan, beklentiyi arttıran ve yaşanacak her türlü aksaklıkta hekimi sorumlu kılan yönetici anlayışı ve dilinin etkilerini ise hemen her gün hastane acilleri ve polikliniklerinde yaşıyoruz. Bu anlayış ve bu dil değiştirilmeden, sağlık hizmet sunumunun niteliği ve içeriğine uygun kamusal bir anlayış egemen kılınmadan ve kışkırtılmış sağlık talebi yerine koruyucu hekimliği esas alan ihtiyaç kadar sağlık politikası benimsenmeden sağlık ortamındaki şiddetin ortadan kaldırılması imkansızdır.

 

Bu yapısal gerekliliklerin yanı sıra, hastane acillerinin mimari yapısının düzenlenmesi, alt yapı ve malzeme eksikliklerinin giderilmesi ve triaj ( hasta yönlendirmesi) gibi zorunlu düzenlemelerin geciktirilmeden yapılması zorunludur.

 

Sağlık Bakanlığının Sağlık Sen sendikası ile birlikte  İstanbul’un en çok hekime yönelik şiddet olgusunun yaşandığı bölgesi Esenyurtta bu konuda sempozyum (emeğe saygı şiddete sıfır tolerans sempozyumu) düzenlemesini önemli buluyoruz. Sempozyumun düzenlendiği saatlerde Esenyurt Devlet hastanesinde herhangi bir hekim ya da sağlık çalışanının şiddete maruz kalmamış olmasını temenni ediyoruz. Bu sempozyumun Sağlık Bakanlığı tarafından  hekime yönelik hürmetsiz tutum ve söylemlerin son bulacağı bir başlangıç olacağını umuyoruz.

 

Hekimlere yönelik şiddeti önlemek için Sempozyum yapmak yetmez,  somut, çözüm odaklı ve hekimleri güvenceye alacak adımlar atılması gerekiyor.

 

İstanbul Tabip odası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada uğradığı şiddetten dolayı mağdur olan hekimlerin yanında olacağımızı, bu konuda idareci ve siyasi sorumluk taşıyan Sağlık Bakanlığını somut ve çözücü adımlar atması konusunda uyaracağımızı bildiririz.

 

 

İstanbul Tabip Odası

Yönetim Kurulu




Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER