İDRAR KANALI DARLIĞI NEDİR?

İdrar kanalı darlığı önemli sağlık sorunlarından biri. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Gürkan hastalığa ilişkin bilgiler verdi.

İDRAR KANALI DARLIĞI NEDİR?
 
İdrar kanalı darlığı nedir, belirtileri nelerdir?
 
İdrar kanalı darlığı önemli sağlık sorunlarından biri. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Gürkan hastalığa ilişkin bilgiler verdi.

İdrar kesesinin dışarı bağlantısı ve idrar kanallarının son bölümü olan üretranın herhangi bir nedenle zarar görmesi ile kanalın genişliğinin azalması sonucu idrar kanalı darlığının oluştuğunu belirten Gürkan, "Üretra dediğimiz bu idrar kanalındaki darlıklar hastalarda kendini, idrar akımında yavaşlama, idrar yaparken ağrı, idrarın çatallanması ve saçılması, idrar yaptıktan sonra damlama ile gösterebilir" dedi.
 
İDRAR KANALI DARLIĞININ NEDENLERİ
 
İdrar kanalındaki bu darlıkların en sık nedeninin geçirilmiş enfeksiyonlar olduğuna dikkat çeken Gürkan, " Bunun yanında idrar kanalından gerçekleştirilen sonda takılması gibi girişimler ve ameliyatlar ile dışarıdan alınan darbeler de idrar kanalında nedbe oluşumuna ve dolayısıyla darlıklara neden olabilir" diye konuştu.
 
Hastalığın nasıl teşhis edileceğine ilişkin de bilgiler veren Dr. Gürkan şunları söyledi:
 
"Bu darlıktan şüphelenilen hastalarda teşhise yönelik ilk tetkik idrar akım hızının bilgisayarlı ölçülmesi olan üroflowmetridir. Bu tetkikte elde edilen sonuca göre hasta retrograd üretrografi görüntülemesine yönlendirilebilir. Bu görüntüleme yönteminde idrar kanalı x-ışınları altında opak olarak görüntü veren kontrastlı madde ile doldurularak floroskopi altında idrar kanalının yapısını ortaya konur."
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER