Kızılay'da 'kan krizi' sürüyor: Bağışlar da çare olmadı

6 Şubat felaketi sonrası eleştiri oklarının hedefine oturan Kızılay'da 'kan stoku' sorunu için yapılan çağrılar da çare olmadı. Üç günlük stoku kaldığı açıklanan Kızılay'a hafta sonu yapılan bağışlarla ancak 4 günlük stokun karşılandığı belirtildi. Özellikle nadir olan kan gruplarındaki ihtiyacın bazı bölgelerde sıfıra yaklaşıldığı ifade edildi.

Kızılay'da 'kan krizi' sürüyor: Bağışlar da çare olmadı

Deprem felaketi sonrası yardımların ulaştırılması konusunda yetersiz kalmakla suçlanan, Kerem Kınık fiyaskolarıyla bilinen ve çadır satışıyla tepkilerin hedefine oturan Kızılay'da kan stoku sorunu devam ediyor. Bağış çağrılarının da çare olmadığı sorun kritik düzeyde ilerlemeye devam ediyor.

Kızılay'ın ulusal kan stoku seviyesinin "kritik" kabul edilen seviyenin altına indiğini vurgulayan Kerman, "Kritik seviye Türkiye için bütün hastanelerimiz baz alınarak ve kan gruplarına da bakılarak minimum 52 bin ünite olarak belirlenmiştir. Şu anda kritik eşikteyiz, maalesef 23 bin 824 seviyesindeyiz. Bu oldukça düşük bir rakam" dedi.

'BAZI BÖLGELERDE SIFIRA YAKLAŞTI'

Kerman, özellikle bazı kan gruplarındaki sıkıntının çok daha yoğun olduğuna dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

Özellikle nadir olan kan gruplarındaki ihtiyaç, bazı bölgelerde sıfıra yaklaştı. Elimizde 23 bin 824 ünite kan olması demek, bütün gruplardan tüm Türkiye'nin her an ihtiyacını karşılayabilecek durumda değiliz demektir. Bu nedenle acilen bağışa ihtiyacımız var.Cumartesi ve pazar günlerinde yaklaşık 11 bin 500 ünite kan bağışı yapıldı, 7 bin 500 ünite civarında da servis gerçekleştirdik. Dolayısıyla 3 bin 850 ünite kadar elimizde fazlalık oldu. Bugün sabahtan beri yaklaşık 1000 ünite kan bağışı yapıldı. Hafta sonu bağışlarla birlikte 4 günlük stoka çıktık diyebiliriz ama hala yetersiz, bağışların devamını bekliyoruz.

Bağışın vatandaşlarımızın birbirini teşvik etmesi yoluyla hızla önerilmesini ve kan bağış noktalarına acilen ulaşılmasını istiyoruz. 'Benim kan grubum çok bulunuyor' diye de bağış yapmamazlık da söz konusu olmamalı, çünkü tüm kan gruplarına ihtiyaç var. Bunun için 'www.kanver.org' sitemiz var, buraya girildiğinde kan verilebilecek en yakın nokta bulunabiliyor."

Türk Kızılay tarafından, kan bağış merkezlerinin mesailerinde yeni düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Kerman, bu kapsamda merkezlerin iftar sonrası gece yarısına kadar, hatta bölge kan bağış merkezlerinin bazılarında sahura kadar açık tutulduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER