Milyonlarca Kişi Bu Haberi Bekliyor! Türk Bilim Adamı Korona İlaç Hakkında Konuştu

Prof. Dr. Ovalı, laboratuvarda yapmış olduğu araştırmalar neticesinde korona virüsüne karşı kullanılması için tavsiye de bulunduğu en etkili bir ilacın ismini paylaştı.

Milyonlarca Kişi Bu Haberi Bekliyor! Türk Bilim Adamı Korona İlaç Hakkında Konuştu

Prof. Dr. Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları bir ilacın ismi 23 Nisan’tarihinde açıklamayı planladıklarını ilacın beklediklerinden etkili olması sebebiyle daha erken açıklama gereği duyduğunu söyledi.

Milyonlarca Kişi Bu Haberi Bekliyor! Türk Bilim Adamı Korona İlaç Hakkında Konuştu

Sosyal medyadan önemli açıklamada bulunan Prof. Dr. Ovalı şu ifadeleri kullandı:

1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın adını 23 Nisan’tarihinde açıklama yapacaktık o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların  hayatından gün çalmak istemedik. Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.

ERCÜMENT OVALI KİMDİR?

1961'yılında Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniveristesi Tıp fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi’nde, İç hastalıkları ihtisasını aynı üniversitede 1991’yılında Hematoloji üst ihtisasını 1997'yılında Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamladı.

Öğretim üyeliği hayatına 1992 yılında KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994'yılında Doçent 1999 yılında ise Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010'yılından sonra Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu. 59'u yurt dışı makale olmak üzere 370 den çok yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.

Son 18 senedir hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998 ve2007 yıllar arasında KTÜ Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yaptı. Yine bu zaman içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda üye ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.

2003 yılından sonra KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuarının Trabzonda kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kök hücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürünü ülkemize kazandırdı.

KRİTİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR

1 Aralık 2010’yılından beri Acıbadem sağlık grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik iliği nakil merkezinde çalışmaktadır.

Yaptığı önemli çalışmalar arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride yüzde 50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.

Devam eden diğer önemli çalışması ise dünyada ilk defa DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Kaynak: Sözcü

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2020, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER