Ölüm Kayıtları Elektronik Ortama Taşındı

Sağlık Bakanlığı, ölüm olaylarını elektronik ortamda kayıt ve tescili için "Ölüm Bildirim Sistemi"ni devreye koydu.

Ölüm Kayıtları Elektronik Ortama Taşındı

Ölüm Bildirim Sistemi sayesinde hem tüm ölüm olayları elektronik ortamda arşivlenebilecek hem de ilgili kurumlarla yapılan entegrasyon sayesinde hekim tarafından bildirilen ölüm olayını cenaze nakil ve defin işlemleri hızlandırılacak.

Doğum, sürücü, istirahat ve engelli raporlarından sonra sağlık tesislerinde gerçekleşen ölümlere verilen raporlar da elektronik imzalı e-Rapor haline getirildi. Bu sayede, kurumlar arasında yaşanılan bürokratik işlemler de en aza indirilecek.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ortaklaşa geliştirdiği proje kapsamında ölüm olaylarını kayıt, tescil ve paylaşımını elektronik ortama taşıdı.

Ölüm olayı tespit edildiğinde hekim, Ölüm Bildirim Sistemi'ne (ÖBS) olayı kayıt altına alacak. Daha sonra rapor ilgili kurumlarla elektronik ortamda anlık paylaşılarak, tescil işlemleri gerçekleştirilecek.

3 milyon kayıt arşivlendi

Yılda 450 bin civarında ölüm olayı meydana geldiği Türkiye'de sistemin devreye girmesiyle 3 milyon vatandaşın ölüm şekli ve nedenlerinin elektronik kaydı yapılarak, Bakanlık bünyesinde arşiv oluşturuldu.

200 bin kullanıcının bulunduğu Ölüm Bildirim Sistemi, sağlık hizmeti veren tüm kamu ve özel tesisler, belediyeler ve adli tıp kurumları ile entegre çalışıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışmalar sonucu Ankara, İzmir, Bursa, Rize, Kırıkkale ve Konya illerinde ölüm kayıtlarında elektronik ortamda tescil uygulamasına geçildi.

Bu sayede 16 bin belgenin elektronik tescili yapılarak vatandaşların cenaze işlemleri kolaylaştırıldı. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ölüm tescil işleminin yapıldığı SMS ile iletiliyor.

Böylece vatandaşlar Nüfus Müdürlüklerine gitmek zorunda kalmıyor.

Tescil işleminin önümüzdeki yıldan itibaren tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması hedefleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER