Özlem Türeci ve Uğur Şahin'den Bir Müjdeli Haber Daha

BioNTech'in kurucularından Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin yeni varyantlar için 100 gün içinde yeni bir koronavirüs aşısı geliştirebileceklerini söylediler.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'den Bir Müjdeli Haber Daha

Fransız Les Echos sitesine konuşan BioNTech kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, koronavirüsün yeni varyantlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, daha dirençli bir hale de gelebileceğini anlattılar.


Türeci ve Şahin, mevcut sistemleri gerektiği takdirde 100 gün içinde yeni bir koronavirüs aşısı geliştirebileceklerini kaydettiler.

BioNTech'in koronavirüs aşısına ilişkin detay veren Şahin, "Aşımız iki tür koruma sağlıyor. Birincisi virüsü nötralize eden antikorlar diğeri ise T hücreleri ile geliştiriliyor. BioNTech aşısının varyantlara karşı yeni bir versiyonu da Ağustos ayında klinik denemelere başlayacak. Böylelikle Delta varyantına karşı daha iyi performans gösterebilecek. Gerçekten ihtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.


"KARAR YETKİLİLERE AİT"
 
Delta varyantı gibi yeni varyantların ortaya çıkmasıyla birlikte üçüncü bir doz aşıya ihtiyaç olabileceğini kaydeden Türeci, "Spike proteinindeki belirli antikor bağlama bölgeleri mutasyona uğruyor. Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir" dedi.

Türeci son olarak, ikinci ve üçüncü doz arasındaki sürenin kararının laboratuvarlara değil, ülkelerin yetkililerine ait olduğunu ifade etti. 

Kaynak: Yeniçağ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER