PARALI DEĞİL ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ OLMALI

PARALI DEĞİL ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ OLMALI
Değerli Basın Mensupları;
2003 yılında sağlıkta dönüşüm programını başlatan iktidarın ana sloganı herkese ücretsiz sağlık hizmetiydi.  Vatandaşın cebinden para çıkmayacak herkes istediği doktora gidecek diye süslü politik söylemlerle de bazı düzenlemeler yapıldı.
Fakat bu dönüşümünde aslında  sağlık hizmetlerinde vatandaştan daha çok para almak olduğu yıllar geçtikçe anlaşıldı.
Önce muayene katkı payı çıkarıldı. Ardından reçete parası uygulaması başlatıldı. Çoğu  ithal olan bir ilaç sisteminde  Vatandaş ise eczaneye gittiğinde inanılmaz borçlarla karşı karşıya  kaldı. Daha sonra bazı tedaviler kapsam dışı bırakıldı. Özelde alınacak farklar yüzde 30 iken yüzde 200’ü buldu. Üniversitelerde tedaviye de fark geldi.
Türk Sağlık-Sen olarak yaptığımız araştırmaya göre 2013 yılında vatandaşlarımız yaklaşık olarak 3 Milyar 211 Milyon TL muayene katkı payı ve reçete parasını ödediler.  Bunun 2 Milyar 197 Milyon TL'nin vatandaşın cebinden hazineye katılım payı olarak gitti. Vatandaş Reçete parası olarak devlete bir yılda 1 milyar 14 milyon TL   ödedi.
Deli Dumrul vergisini andıran ve her hastaneye gelen vatandaştan alınan bu vergi ile devlet ciddi bir gelir elde etti.
Bu dönüşümün son icraatı ise ilaçta bant fiyat uygulamasını kaldırmak oldu. 1 Ekimde resmen yürürlüğe girecek olan bu uygulama ile artık ilaçta taban fiyat sistemine geçilecek ve vatandaş eş değer ilaçta aradaki farkın tamamını cebinden ödeyecek. Yani ilacı almak için artık daha fazla para verecek.  Eczacılar Birliğine göre burada SGK 400 Milyon TL kar elde edecek. Yani daha az para verecek ama bu 400 Milyon TL vatandaşın cebinden çıkacak.
Değerli Basın Mensupları
 Kısacası Sağlıkta muayene katkı payı, reçete parası olarak başlayan ekstra ücretler sistematik olarak artmaya devam edecektir.  Vatandaş  ilacı almak için eczaneye  gittiğinde  katkı payını artarak cebinden  ödeyecek .
Sağlık hizmetini almak için vatandaşın prim ödediği bir sistemde ek paralarla vatandaşın cebine sürekli el uzatılması kabul edilir gibi değildir. Ücretsiz sağlıkta gelinen bu nokta ibretliktir. Bu aynı zamanda Anayasada yer alan sosyal devlet ilkesine de aykırıdır.   Türk Sağlık-Sen olarak vatandaşa yüklenen bu tür ek ücretlerin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Ücretsiz, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunumun tam anlamıyla hayata geçmesini talep ediyoruz.
Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum.
 
 
                                                                                        
 Hayati YILDIZ
                                                                                  
Türk Sağlık Sen     
                                                                              
 Isparta Şube Başkanı
 
 
Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER