Sağlıkçılar ekonomi ve sağlıkta şiddete isyan etti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Dayanışma Platformu'ndaki (SABİM) aile hekimleri ve sağlık çalışanları, iş bırakma eyleminin son gününde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Sağlıkta şiddete dikkat çeken sağlık emekçileri, ekonomik taleplerini sıraladı ve maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını belirtiler

Sağlıkçılar ekonomi ve sağlıkta şiddete isyan etti

21 kuruluşun bir araya geldiği Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Dayanışma Platformu'ndaki (SABİM) aile hekimleri ve sağlık çalışanları, artan iş yükü, iş yüküne kıyasla azalan hakediş, sağlıkta şiddet olayları, özlük haklarındaki kayıplar gerekçesiyle iş bırakma eylemi yapıyor. Eyleminin ikinci gününde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yapan sağlıkçılar, sağlıkta şiddete ve özlük haklarına dikkat çekti. 

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİK VE SAĞLIKTA ŞİDDET

Hürriyet Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Nermin Aydın, ortak talep ve haklı mücadelelerini daha sesli duyurmak amacıyla eylem yaptıklarını belirterek, "Bu amaçla iş bırakma eylem kararı aldık. Özlük hakların iyileştirilmesi sağlıkta şiddet ve mobingin bitmesi için ayrıca ekonomik şartların düzeltilmesi, insanoğluna yaraşır bir çalışma hayatı tüm sağlık çalışanlarının temel hakkıdır. Hasta yakınlarının mağduriyeti sistem kaynaklıdır ve bunun sonucunda sağlık çalışanları olarak bizler yaşamaktayız. En önemli sorunlarımız kendi içerisinde sıralaması değişiklik göstererek en önemlileri ekonomik ve sağlıkta şiddettir. Yapılan zam oranı herkesin bildiği gibi yetersizdir ve yoksulluk sınırın altında kalmıştır. Seyyanen yapılan zam sonraki sözleşmelerde sabit kalacak emekliliğe yansımayacaktır ve emekliye yansıtılacak maaş düzenlemesi istiyoruz." diye konuştu.

SAĞLIKTA ŞİDDETİN GÖLGESİNDE HİZMET VERİYORUZ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Hüseyin Türkan, şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalıştıklarını belirterek, "Her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, hatta başımıza indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebiliriz. Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Şiddeti üreten, bu sistemin kendisi, biliyoruz. Daha ne kadar dibe vurabiliriz? Artık göğsümüzü gere gere hekimim, hemşireyim, ebeyim, sağlık çalışanıyım demeyi geçtik, çalışanlar olarak memurum demekten utanır hale geldik. Ölüyoruz, öldürülüyoruz, ekonomik olarak açlık sınırındayız ve tükeniyoruz.  Tek kalem ve emekliliğe yansıtılacak maaş düzenlemesi istiyoruz. Nöbet ücretleri artırılarak daha cazip hale getirilmelidir" şeklinde konuştu.

Ersin SARIALİOĞLU

 gazetegercek

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER