Serbest çalışma hakkı için yürüdüler

Hekimler muayenehanelerin kapatılmaması için Tünel'den Taksim Meydanı'na kadar yürüdüler.

Serbest çalışma hakkı için yürüdüler

Sağlık Bakanlığı'nın muayenehane ve diğer ayakta tanı ve tedavi hizmeti veren sağlık kuruluşlarına yönelik çıkardığı ve 4 Ağustos'ta yürürlüğe girecek yönetmeliğe tepki gösteren hekimler, yönetmeliğin hedefinin muayenehanelerin kapatılması olduğunu belirterek Tünel'den Taksim Gezi Parkı'na kadar yürürken, "Muayenehaneme dokunma" dediler.

Yürüyüş sırasında ıslıklar çalan, düdük ve alkışlarla yönetmeliği protesto eden hekimler, yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini istediler.  TTB ve İstanbul Tabip Odası üyesi hekimler,   “Hasta ve hekim giremez”,  "Özel hastanelerde çalışmaya zorlamayın”, “Serbest çalışmak insan hakkıdır” dövizlerin yer aldığı, üzerinde 109 cm yazan ve muayenehanelere getirilmek istenen standartları eleştirmek amacıyla kilitli sembolik bir muayenehane kapısıyla yürüyüşe geçtiler. “Sağlıkta tekelleşme sağlığa zararlıdır”, “Sağlık tekellerinin bakanlığı serbest çalışma hakkımıza dokunma”, “Ben yalnızca muayenehane hekimiyim”, “Özel hastanelere kıyak, muayenehaneye yasak”, “4 Ağustos kara gün yaklaşıyor. Muayenehaneme dokunma, muayenehane açma hakkıma dokunma. Doktorların serbest meslek hakkı hastanın seçme özgürlüğüdür”, “Kapı kulu yönetmeliği iptal edilsin” yazılı döviz ve pankartları taşıyan hekimler “Tekelleşme sağlığa zararlıdır”, “Serbest çalışma hakkımız engellenemez”, “Recep Akdağ’ı istemiyoruz” sloganları atarak Taksim Gezi Parkı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında düdükler ve ıslıklar çalan hekimlere, çevredekiler de  alkışlarıyla destek verdi. Hekimler Gezi Parkı’nın önünde basın açıklaması yaptılar. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, AK Parti  hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programının tüm hekimleri etkilediğini belirterek “Türkiye’de yaklaşık 120 bin hekim var. Hiçbiri memnun değil. Muayenehane hekimliği Anayasal haktır. Muayenehanelerin kapatılmasıyla buralarda çalışan hekimler ya kamuya ya da özel hastanelerde ucuz iş ve emek gücüyle çalışma ile karşı karşıya kalacak. Asıl amaç ticaridir, yurttaşa hizmet amacı taşımamaktadır” dedi.

TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise söz konusu yönetmeliğin mantık dışı ve yasal dayanağının olmadığını söyledi. TTB ve İstanbul Tabip Odası adına ortak açıklama  Dr. Samet Mengüç de yapılan yönetmelik değişikliği ile muayenehanelere getirilen fiziki standartların gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Mesleğimizi serbest icra etme hakkımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Bizler yeni labarotuvar, müessese ve polikliniklerin açılmasını olanaksız hale getiren ‘planlama’ olarak tanımlanan uygulamadan ve mevcutların çoğunun kapatılmasına yol açacak olan yeniden ruhsatlandırma işleminden vazgeçilmesini, muayenehane açılmayı zorlaştırıcı, engelleyici hükümlerin kaldırılmasını, açılmış ve ruhsatlandırılmış muayenehaneler için ek koşulların getirilmemesini, muayenehanelerin denetlenmesinin tabip odaları ve uzmanlık derneklerinin görüşü doğrultusunda, meslek kuruluşlarının da içinde yer alacağı kurullarla yapılmasını ve hızla bu yönde bir yönetmelik yapılmasını, 4 Ağustos’ta tüm muayenehanelerin kapanmasına yol açacak ilgili yönetmeliğin acilen iptalini istiyoruz.”

Açıklamanın ardından hekimler diplomalarını, steteskoplarını ve beyaz önlüklerini temsili muayenehane kapısına astılar.


 

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER