Türk Obezite Cerrahisi Vakfı kuruldu

Obezite tüm dünyada ve Türkiye’de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Obeziteyle etkin mücadele etmek adında Türk Obezite Cerrahisi Vakfı kuruldu.

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı kuruldu

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Türkiye’de her altı çocuktan ve iki yetişkinden biri fazla kilolu ya da obez. Önlem alınmazsa obezite salgınının giderek artacağı öngörülüyor. Obezite sadece aşırı miktarda yağ birikmesi değil hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi ciddi yandaş hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bu da obezlerin hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de yaşam süresini 13-14 yıl azaltıyor.

Günümüzde obezite tedavisinde en etkin ve kalıcı metot obezite cerrahisi olarak belirtiliyor. Bu ameliyatlar sayesinde hastalar hem fazla kilolarından kurtulmakta; hem de diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi yandaş hastalıklardan kurtuluyor. Türk Obezite Cerrahisi Vakfı’nın Kurucu Başkanı Profesör Dr. Oktay Banlı, obezite cerrahisinin doğru tanımlanması, sonuçlarının doğru anlatılması, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini en önemli hedefleri olarak ortaya koyduklarını ifade etti.

Banlı öncülüğünde yeni kurulan Türk Obezite Cerrahisi Vakfı, bu amaçla araştırma çalışmalarına destek olacak, Türkiye’de ve dünyada yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak. Vakfın en önemli faaliyet alanının, eğitim sahasında olacağı belirtilerek, bu amaçla, cerrahların, diyetisyenlerin ve konuyla ilgili yardımcı sağlık personelinin, halkın eğitimine katkıda bulunmanın amaçlandığı ifade edildi.

Ameliyat olan hastaların tedavisi, takibi ve eğitimi konusunda çalışmalar yapacak olan vakıf aynı zamanda maddi imkanı olmayan yoksul hastaların tedavisine de olanak sağlamayı hedefliyor. Oktay Banlı konuyla ilgili, “Obezite cerrahisinin kamuoyuna doğru anlatılması, bilgi kirliliğinin önlenmesi vakfımızın en önemli amaçlarından biri olacaktır” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER