Türkiye’de Tıp Dünyasından Çığır Açacak Buluş! Dünyada Eşdeğeri Yok

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi ve Tıp Fakültesinde görevli bir grup araştırmacı, dünyada enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ikinci, yoğun bakım ünitesi enfeksiyonları içinde ise ilk sırayı alan hastanede gelişen pnömoninin (zatürre) tedavisi için ilk sayılabilecek netilmisin etkin maddesini içeren kuru toz inhaler şeklinde bir ilaç taşıyıcı sistem geliştirdi.

Türkiye’de Tıp Dünyasından Çığır Açacak Buluş! Dünyada Eşdeğeri Yok

Egeli bilim insanlarını çalışmalarından dolayı tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Hocalarımızla gurur duyuyoruz, maddi ve manevi anlamda her zaman yanlarında olacağız.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalında görevli Prof. Dr. Mine Özyazıcı, Doç. Dr. Mesut Arıcı ve Ar. Gör. Dr. Aysu Yurdasiper’in öncülüğünde bir grup araştırmacı, dünyada enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ikinci, yoğun bakım ünitesi enfeksiyonları içinde ise ilk sırayı alan hastanede gelişen zatürrenin tedavisi için bir çalışma başlattı.

Bilim insanları, TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, ilk defa netilmisin etkin maddesinin hedef bölgeye (akciğerlere) hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak ilaç taşıyıcı sistem geliştirdi. 

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bir ilke imza atan Egeli buluşçuları çalışmaların yapıldığı laboratuvarda ziyaret yaptı. 

Buluşla ilgili bilgi alan Rektör Budak, "Başarılı hocalarımız özellikle hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde ‘solunum yolu enfeksiyonları’ dediğimiz hastalıkların tedavisine yönelik bir formülasyon geliştirdi. 

Şu anda patent başvurusu yapılmış durumda olan formülasyon tescil aşamasında. Akciğerde enfeksiyonun olduğu bölgeye direkt ilacın taşınabilmesine yönelik bir işlevsel fonksiyon görecek bu formülasyonun ticarileşmesi çok önemli. Çünkü yerli ve milli bir buluş olan bu formülasyon yüksek ihracat potansiyeline sahip. 

Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Özyazıcı, "Projemizde, hastanede gelişen zatürrenin tedavisine dönük bir formülasyon geliştirdik. Yoğun bakım ünitelerinde dirençli mikroorganizmalar mevcut, bunların tedavisi çok zor ve tam olarak tedavisi için gerekli ilaç da mevcut değildir. 

Bu hastalık sebebiyle ölüm oranları da çok yüksektir. Geliştirdiğimiz kuru toz inhaler şeklindeki ilaç taşıyıcı sistem, direkt akciğerlerdeki hedef bölgeye gönderilerek, daha az dozda ilaçla hızlı ve güvenilir tedavi sağlamış olacak.

Dünyada ve Türkiye’de eşdeğeri olmayan bir çalışma gerçekleştirdik

Ar. Gör. Dr. Aysu Yurdasiper, projenin multidisipliner bir çalışma olduğunu dile getirerek, "Hastane enfeksiyonları bilindiği gibi dünyada ölüm oranı 2. sırayı alıyor. 

Yoğun bakım ünitelerinde hastanede gelişen zatürre, yüzde 32 ile yüzde 75 oranda ölüme yol açıyor. Bu çalışmada netilmisin etkin maddesi ile farklı bir ilaç taşıyıcı sistem geliştirerek dünyada ve Türkiye’de eşdeğeri olmayan bir çalışma gerçekleştirdik. 

Çalışmamızda formülasyon, in vitro etkinlik ve in vivo hayvan çalışmaları tamamlandı. Projemizle ilgili klinik çalışmaları yapabilecek imkanlara sahip durumdayız. Ticarileşirsek dünyada ve Türkiye’de hastaların tedavisine sunulacak ilk netilmisin içeren kuru toz inhaler sistem olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER