Turkovac, koronavirüs Omicron varyantına karşı etkili mi? İşte Faz-3 sonuçları

Turkovac etkinlik oranı, 12 Ocak 2022 günü Faz-3 sonuçlarıyla beraber açıklandı. Turkovac çalışmalarında yer alan uzmanlar, yerli aşının covid-19 virüsünün tüm varyantlarına karşı etkili olduğunu dile getiriyor. İnaktif olan Turkovac aşısı, Çinli Sinovac aşısıyla benzer koruma etkinliği ve yan etkiler gösteriyor. İşte, Turkovac özellikleri...

Turkovac, koronavirüs Omicron varyantına karşı etkili mi? İşte Faz-3 sonuçları

Turkovac Faz-3 sonuçlarını Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver kamuoyuyla paylaştı. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB), Turkovac aşısının randevulara açılmasına karşın Faz-3 çalışmalarının yayınlanmadığını gündeme getirmesinin ardından Turkovac etkinlik oranı tartışma konusu olmuştu. Yerli aşı çalışmalarında yer alan Prof. Dr. Mine Durusu, Turkovac koruma etkinlik oranının Çinli Sinovac ile hemen hemen aynı olduğunu söyledi.

20211230-2-51528684-72092864.jpg

TURKOVAC FAZ-3 SONUÇLARI BELLİ OLDU

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Turkovac Faz-3 sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:

* Faz-3 çalışmalarında gerçek hayatta denenir. Binin üzerinde bir rakamdan bahsediyoruz. Aşı burada başarılı bulunmuş ise, her şey değerlendirildikten sonra günlük hayatta kullanımına izin verilip verilmeyeceği değerlendirilir.

* Faz-3'te bir kola aşı verirsiniz, diğerine vermezsiniz.

* Benim elimde etkinliği ispatlanmış bir aşı var. Bunu kullanıyorum zaten. Kendi geliştirdiğin aşının en az bunun kadar güvenli olduğunu gösterirsen aşıya izin veriliyor.

* Kıyas ürünümüz ikisinin de inaktif aşı olması nedeniyle Sinovac'tır. Bu aşı ile karşılaştırılmasına karar verildi.

TURKOVAC ETKİNLİK ORANI NE KADAR?

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ise Turkovac Faz-3 sonuçlarıyla ilgili şunları aktardı:

* 22 Haziran ile 27 Aralık arasındaki gönüllülerin bulgularını paylaşacağız. Çalışma kapsamında 1286 kişiye bir doz araştırma aşısı uyguladık. Sinovac ve Turkovac olmak üzere 2444 kişiye aşı uyguladık.

* Etkinlik analizini yaptığımız 1008 kişiden 69 Kovid-19 vakasını saptadık. Bunların 23 tanesi Turkovac kolundaydı. Turkovac'ta korona oranı yüzde 4,55 olarak saptandı.

* Covid-19 tanısı olanların neredeyse yarısı semptom bildirmeyen veya semptom bildirse de ciddi bir rahatsızlık yaşamayanlardır. Hastaneye yatan yalnızca 3 hasta oldu. Bunlar da aşının koruyuculuk süresinden önce yakalananlardı.

* Turkovac kolunda beklenen yan etkilerin Coronavac'a göre biraz daha fazla olduğunu gördük.

* Turkovac en az Sinovac kadar etkin ve güvenilir bir aşıdır. Çalışmalarımız, araştırmalarımız sürüyor.

* Sinovac'ın etkinliği bu kadar, Turkovac'ınki şu kadar diyebileceğimiz durum yok. Dünyada artık kıyas ürünlerle yapılan çalışmalar var. Turkovac'ın en az Sinovac kadar güvenli ve etkin bir aşı olduğunu söyleyebiliriz.

20211230-2-51529701-72094875.jpg

TURKOVAC OMICRON'A KARŞI ETKİLİ Mİ?

Covid-19 virüsünün Delta ve Omicron varyantına karşı yüzde 100 koruyucu aşı yok.

Omicron'un diğer varyantlara göre daha etkili olduğunu vurgulayan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Bizim elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicron'a karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor.

Turkovac'ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron'a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil" diye konuştu.

TURKOVAC TÜM VARYANTLARA KARŞI KORUYUCU MU?

Yerli aşı adayı Turkovac'ın çeşitli varyantlar üzerinde etkinliğine yönelik çalışmalar da yürütülüyor.

Bu çerçevede aşının "Alfa varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu" belirlenirken, izole edilen Delta varyantı üzerindeki incelemeler devam ediyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafından Kovid-19'a karşı geliştirilen Turkovac aşısının İngiliz (Alfa) varyantına karşı etkili olduğunu daha önce yaptıkları çalışmayla ortaya koyduklarını söyledi. Çalış, ERÜ'nün projesiyle Özdarendeli ve ekibinin Delta varyantına yönelik de çalışma başlattığını, bu varyantın izole edilmesinde de başarı elde ettiklerini kaydetti.

20211231-2-51539304-72116726.jpg

TURKOVAC YAN ETKİLERİ NELER?

Dünyada aşı çalışmaları için belirlenmiş standartlar olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun şekilde yürütülen Turkovac inaktif aşı geliştirme çalışmaların, şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, elde edilen ön verilere göre, Turkovac uygulanan kişiler arasında covid-19'u ağır geçiren olmadığını, ayrıca yerli aşının hatırlatma dozunda da antikor seviyelerini hızla yükselttiğini bildirdi.

Kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber Turkovac aşısının yan etkileri şöyle:

* Ateş
* Aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık, şişlik gibi sorunlar
* Yorgunluk
* Baş ve vücut ağrıları
* Titreme
* İshal

TURKOVAC ÖZELLİKLERİ NELER?

Türkiye'deki hastalardan elde edilen koronavirüsten hazırlanan Turkovac, inaktif bir aşıdır. Ülkemizde uygulanan Çinli Sinovac da inaktif bir aşıyen, Alman Biontech mRNA aşısıdır.

İnaktif aşıların özellikleri ise şöyle:

İnaktif aşılar, mRNA aşılarına göre, başlangıçta daha az miktarda antikor üretiyorlar. Ama virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar.

Genellikle bu aşıların etkileri daha kısa süreli oluyor. Sinovac'ta da gördüğümüz gibi ikinci dozdan 3-4 ay sonra kandaki antikor düzeyi azalıp yeni bir hatırlatma dozu gerekebiliyor.

Sinovac aşısı için söylenen şeylerin hepsi Turkovac aşısı için de muhtemelen hazırlanması, etkisi, etkisinin süresi açısından söylenebilecek durumlar.

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER