YANLIŞ TEDAVİ MASRAFI HASTAYA

21 Mart'ta Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde çok tartışılacak bir değişiklik yapıldı.

YANLIŞ TEDAVİ MASRAFI HASTAYA

21 Mart'ta Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde çok tartışılacak bir değişiklik yapıldı.

Buna göre 'yanlış tedavinin' masrafını artık hastalar ödeyecek. CHP'nin doktor vekili Şeker, siyasi tartışmalar sebebiyle gözden kaçan skandal değişikliği Meclis'e taşıdı.

 

Sağlık Bakanlığı nın Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle 'yanlış tedavinin' masrafını artık hastalar ödeyecek. 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ancak siyasi gündem nedeniyle gözlerden kaçan yönetmelik değişikliğini. CHP. yazılı som önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. CÖP'nin doktor vekili. Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, düzenlemenin, eski yönetmeliğin 40/A maddesinde değişiklik yaptığını belirterek, "Yönetmeliğin bu maddesi, 'özel hastanede tedavi gören hastaya, yanlış tedavi yapılması ve hastanenin imkanları yeterli olmadığı durumlarda hastanın kamu ya da özel başka bir hastaneye şevkini' düzenliyor. Eski yönetmelikte, hastanın nakli ve sevk edildiği hastanedeki tedavisiyle ilgili zorunlu giderler, yanlış tedavi yapan ve bu nedenle sevk eden hastane tarafından karşılanıyordu. Ancak yönetmelik değişikliği ile 40/A maddesinin biı*inci fıkrasının, ikinci ve üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklikle, yanlış tedavi masrafları artık hastaya yüklendi. Özel bir hastanede tedavi altındayken yanlış tedavi edilen ve komplikasyon yaşanan ve başka bir hastaneye sevk edilen hastalar, ilk hastanedeki yanlış tedavi ücretini, ardından sevk ücretini ödemek zorunda kalacak" dedi.

 

DEVLET HASTANELERİNDE YIĞILMALAR OLACAK

 

Doktorluk yaptığı için konuyu yakından bildiğini kaydeden Şeker, şöyle devam etti: "Diyelim ki yanlış tedavi oldu, komplikasyon gelişti, hasta bir başka özel hastaneye gönderiliyordu. Masrafları da yanlış tedaviyi yapan ilk hastane ödüyordu. Bu değişiklikle masraf hastaya yük-lendiği gibi hastanenin yükümlülüğü de ortadan kaldırılıyor. Yeni yönetmelikte netlik yok. Hasta nereye gitsin, masrafları kim ödesin belli değil. ilk işlemi yani yanlış tedaviyi yapan hastane, masrafları ödemeyeceği için hasta ile kimse ilgilenmeyecektir. Bu, hastanın ortadan kalkması demektir. Üstelik gittiği hastane, hastadan fark isteyecektir. Vatandaş, fark ödememek için bu kez devlet hastanelerine yönelecek, devlet hastanelerinde yığılma olacaktır."

 

Mehmet Şeker, yönetmelik değişikliğinin hasta haklarını geriye götürdüğüne dikkat çekerken seçim atmosferi ve siyasi tartışmalar nedeniyle kamuoyununun gözünden kaçtığını belirtti.

 

ÇİFTE MAĞDURİYET

 

Şeker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde "Yeni düzenlemeyle hasta hem yanlış tedavinin masraflarını, hem de hastane tarafından uygulanan yanlış tedavi nedeniyle oluşan komplikasyonun tedavisine yönelik bedeli ödemek zo-runda bırakılmakta, yani hasta iki kez ücret ödemeye mahküm edilmektedir. Bu düzenlemeyle mağdur edilen hasta yerine mağduriyeti yaratan özel sağlık kurumlan kollanmaktadır" dedi. Şeker, önergede, düzenlemenin gerekçesini sordu.

 

EZELHAN ÜSTÜNKAYA

Bugün

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER