Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'de hanehalkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelirin, yüzde 20'lik geliri en yüksek kesimde 27 bin 624 TL iken yüzde 20'lik geliri en düşük kesimde yıllık ortalama 3 bin 468 TL olduğunu bildirdi.
Kocuk, Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları ile OECD'nin gelir dağılımı araştırmalarının verilerinden yola çıkarak yaptığı çalışma ile ilgili yazılı açıklamasında Türkiye'deki gelir dağılımı adaletsizliğinin sürdüğü ve yoksulluğun en önemli toplumsal sorun olarak ortaya çıktığını belirtti.
Bilim çevrelerince sosyal patlamaların yaşanmaya başlamasının sınırı olarak gösterilen, en zenginle en yoksul kesim arasındaki 8 kat fark eşiğinin aşıldığına işaret eden Koncuk, şöyle devam etti:
"Türkiye'de hanehalkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir, yüzde 20'lik geliri en yüksek kesimde 27 bin 624 TL iken yüzde 20'lik geliri en düşük kesimde yıllık ortalama 3 bin 468 TL'dir. Yani Türkiye'de yaklaşık 15 milyon 200 bin kişi aylık ortalama 289 TL ile geçimini sağlamak zorundadır. Bu durum aslında yoksulluk sınırının boyutlarının çok daha büyük olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'de illere göre değerlendirme yapıldığında yıllık geliri ortalama 79 bin 523 TL olan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Buna karşın aylık 289 lira ile bütün ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalan 15 milyon 200 bin vatandaşımızla en zengin kesim arasındaki ekonomik bağlar kopma noktasına gelmiş, yaşam tarzı, toplumsal kesimler arasında çok büyük farklılıklar göstermeye başlamıştır. Sosyolojik, kültürel ve ekonomik algıları bu denli farklı kesimlerin günün birinde çatışma içerisine girmesi kaçınılmaz görünmektedir. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan toplumsal olayların arkasında gelir dağılımı adaletsizliğinin yarattığı bu travma yatmaktadır."
Yoksullukla mücadele etmek için sosyal yardımları tampon olarak kullanmak yerine, yoksul kesimin hayatını idame ettirebilmesi için yoksulların sürekli bir gelire kavuşturularak gerçek bir çözüme odaklanılması gerektiğini ileri süren Koncuk, açıklamasında, "Gelir dağılımında daha adil davranan ülkelerde 3-5 kat iken Türkiye'de en zengin kesimin en yoksul kesimden 8 kat fazla gelire sahip olması, oldukça kritik bir noktada bulunduğumuzu ve sosyal olarak uçurumun kenarına yaklaştığımızı açıkça ortaya koymaktadır" ifadelerine yer verdi.
Araştırmadan
Araştırmada sonuçlarına göre vatandaşların, yüzde 61,3'ünün ev borcu dışında başka borçlarının da bulunduğu, Türkiye nüfusunun yüzde 16,3'ünün yoksulluk riski altında olduğu belirtiliyor. Sürekli yoksulluk riski altında kalanların oranının ise hem 2011 hem de 2012 yılarında yüzde 16 olarak hesaplandığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yaklaşık 12 milyon 200 bin kişi yoksulluk riski altında yaşadığı kaydediliyor.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 00:00