AĞUSTOS AYINDA EN AZ 60 BİN KADROLU ÖĞRETMEN ATANMALIDIR

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Kanal B’de yayınlanan Güncel programına katılarak, öğretmen atamaları ve iller arası tayinlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

AĞUSTOS AYINDA EN AZ 60 BİN KADROLU ÖĞRETMEN ATANMALIDIR
1 Haziran tarihinde 30 bin öğretmen ataması yapıldığını ve Ağustos ayında 10 bin öğretmen ataması yapılacağını kaydeden Koncuk, Ağustos ayında en az 60 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmasını istedi. Koncuk, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bir televizyon kanalında ‘Ağustos ayında 55 bin öğretmen ataması yapacağım demedim’ diyor. Bakanın kendi söylediği sözü uluorta yemesi ayıptır. Bakanlık son olarak Temmuz ayında 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılacağını söylemişti. Sözleşmeliler kadroya geçirilince Temmuz ayındaki atamadan vazgeçildi. Madem tüm öğretmenler kadrolu olarak atanacak, o zaman 6 Temmuz’da 15 bin kadrolu öğretmen ataması yapılsın. Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Temmuzda öğretmenlere verdiği sözü tutmalıdır. Siz Temmuz ve Ağustos aylarında atama sözü veriyorsunuz, ancak bu sözü tutmuyorsunuz. Bu koskoca bir ayıptır. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun bu sözü tutmaması halinde o makamda oturmaması gerekir. Öğretmen ihtiyacı 150 bin civarındadır. Atama bekleyen öğretmen sayısı ise 380 bin’dir. 1 Haziranda yapılan 30 bin atamanın sadece 13-14 bin’ini yeni atananlar oluşturmaktadır. Geriye kalanlar sözleşmeliden kadroya geçenlerdir. Buradan iktidara sesleniyorum: Seçimlerde aldığınız yüzde 50’ye güvenerek verdiğiniz sözleri unutmayın.  Bu atama politikasının devam etmesi halinde 8-10 yıl içinde atama bekleyen öğretmen sayısı 500 bin’e ulaşacaktır. Bu nedenle Ağustos ayında en az 60 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmalıdır. Ülkemiz bu güce sahiptir. Dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahipsek, o zaman bu gücü ataması yapılmayan öğretmenler için kullanın.”

 

Öğretmen atama politikasının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Koncuk, öğretmen atamaları konusunda farklı istihdam modellerinin ortaya konulması gerektiğini de kaydetti. Koncuk, “Eğitim sadece okulla sınırlı bir süreç değil. Aile eğitimini de bunun içine alarak öğretmenleri okul dışında da istihdam edebiliriz. Ülkemizde çadır köyler var. Burada çocuklar öğretmenden mahrum. Bu nedenle gezici öğretmen istihdamı gerçek anlamda hayata geçirilmelidir. Rehber öğretmen sorunu var. Rehber öğretmen sayısını artırabiliriz. Okul öncesi eğitim tüm ülkede zorunlu hale getirilmelidir. Ülkemizde okullaşma oranları düşük. Okullaşma oranını yüzde 100’e çıkardığımızda ciddi bir öğretmen ihtiyacı olacaktır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını da azaltmalıyız. Bazı illerde bir öğretmene 30, bazı illerde 60 öğrenci düşüyor. Bu sorunu çözdüğünüzde atama bekleyen öğretmenlerin tamamını da atasanız, öğretmen ihtiyacınız olacaktır” diye konuştu.

 

İller arası tayin sorununa da değinen Genel Başkan Koncuk, “MEB, iller arası atamaları sınırlandırdı. Bir öğretmen ‘ben 10 yıldır Şanlıurfada’yım. Artık farklı bir yerde görev yapmak istiyorum’ diyor. 8-10 yıl aynı yerde çalışan öğretmen görevini yapmış sayılmalıdır. İller arası atamalara yeni bir düzenleme getirilmeli ve acilen kontenjanlar artırılmalıdır. Mutsuz ettiğiniz, umutsuz bıraktığınız öğretmenlerle başarılı olamazsınız. Öğretmeninizi mutlu etmek zorundasınız.” dedi.



Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER