Anadilde Eğitim Tüzüğe Girdi

Genelkurmay’ın isteği üzerine Eğitim Sen’e açılan kapatma davası nedeniyle 3 Temmuz 2005’de Olağanüstü Genel Kurulu toplayan Eğitim Sen “Eğitim Sen anadilde eğitimi savunur” ibaresini tüzüğünden çıkarmıştı.

Anadilde Eğitim Tüzüğe Girdi
Çıkarılan “Eğitim Sen anadilinde eğitimi savunur” ibaresi, 8. Olağan Genel Kurulunda “Sendikanın Amaçları” başlıklı 2. maddesi (c) bendinde yer alan “c) Toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, herkesin kendi anadilinde, cins ayrımcı olmayan, eşit demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim görmesini savunur.” İfadeyle yeniden tüzüğe girdi.
 
Eğitim Sen Tüzük Değişiklikleri Özel Sayısında;
 
GENEL KURULUMUZDA GERÇEKLEŞTİRİLEN TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ
Herkesin Anadilinde Eğitim Hakkı Yeniden Tüzüğümüze Girmiştir
Uluslararası düzeyde, bilimsel, nitelikli eğitimin temel ilkelerinden biri olarak kabul edilen ‘Anadilinde Eğitim’ çocukların zihinsel gelişimlerinin, öğrenme yeteneklerinin ve sağlıklı bir kimlik edinmelerinin olmazsa olmaz koşullarındandır. Anadili, kişiler açısından olduğu kadar toplumlar açısından da büyük önem taşır. Kişinin düşünsel, ruhsal gelişiminde belirleyici bir rolü olan anadili, hem eğitim hayatında hem de sosyal ve ekonomik hayata katılarak, toplumsal refahtan ve maddi/manevi olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesinde etkili bir unsurdur.
 
Dolayısıyla anadillerinin yasaklanması, eğitim süreçlerinden tümüyle dışlanması, bu anadilini kullanan yurttaşların hem ruhsal, düşünsel gelişiminde olumsuz etkide bulunur, hem de eğitim hakkından tam olarak yararlanmasına engel teşkil ederek toplumsal refaha ve maddi olanaklara eşit ulaşımına mani olur.
 
Anadilinin, çocuğun ruhsal düşünsel gelişimi ve eğitim başarısı açısından taşıdığı önem, pek çok uluslar arası sözleşmede bu hususa değinilmesine yol açmıştır. Çok dilli çok kültürlü ülkelerde, eğitim, resmi dil(ler)in dışında kalan anadillerine çeşitli şekillerde yer verilerek, eğitim hakkının engellenmemesi için önlemler alınmıştır. Bunlar arasında çok dilli eğitim, çift dilli eğitim, eğitimde anadiline yer verilmesi gibi örnekler yer almaktadır.
Ülkemiz de birden fazla dilin konuşulmakta olduğu ülkelerden biridir. Bir zenginlik ol bu durumun korunarak geliştirilmesi, bizzat devlet tarafından yerine getirilmesi gereken bir görevdir.
 
Bir eğitim sendikası olarak, başta eğitim hakkı olmak üzere, insanlığa yol gösteren evrensel insan hakları ilkelerinin, medeni ve siyasal haklar ile sosyal hakların ayrımsız bir şekilde herkes için uygulanmasından yana olan sendikamız, anadili konusuna da eğitim hakkı ve çocuğun yüksek yararı bağlamında yaklaşmıştır.
 
8. Olağan Genel Kurulumuz’da yapılan düzenlemeye göre, tüzüğün 2. maddesinde yer alan “sendikanın amaçları” başlıklı kısım değiştirilmiş ve oy birliği ile ilgili ifade, “Toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, herkesin kendi anadilinde, cins ayrımcı olmayan, eşit demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim görmesini savunur.” şeklinde düzenlenmiştir.” açıklaması yer almaktadır.
 
Eğitim Sen Tüzük Değişiklikleri Özel Sayısı  


Eğitim Sen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Tüzüğü





Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER