Ataması Yapılmayan Öğretmenlerin Eylemine Destek Verdik

Türk Eğitim-Sen ataması yapılmayan öğretmenlerin eylemine destek verdi. Ankara Atatürk Kültür Merkezi önünde 22.01.2019 tarihinde yapılan eylemde Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Genel Merkez Yöneticileri ve Ankara Şubeleri de hazır bulundu.

Ataması Yapılmayan Öğretmenlerin Eylemine Destek Verdik

Bebekleri ile birlikte eyleme katılan ataması yapılmayan öğretmenler de vardı. Ataması yapılmayan öğretmenler Şubat’ta 40 bin atama daha yapılmasını talep etti.

Şehit Öğretmenlerimizi Rahmetle Anıyoruz”, ‘İzin Verin Yeni nesil Bizim Eserimiz Olsun”, “Gözümüz Yollarda Müjde Bekliyoruz”, “Şubat’ta Atama Anayasal Haktır”, “450.000 Öğretmen En Az 40.000 Atama Bekliyor” pankartlarının açıldığı eylemde, “Susma Haykır, Atama Haktır”, “Şubat’ta Öğretmene 40 Bin Atama” şeklinde sloganlar da atıldı.

Sayın Ziya Selçuk’tan Hükümet nezdinde daha etkili girişimlerde bulunarak, 2019 yılında hemen Şubat’ta 40 bin daha, toplamda 100 bin öğretmen ataması yapılmasını sağlamasını talep ediyoruz.

Şehit öğretmenlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sendikamızın her zaman ataması yapılmayan öğretmenlerin yanında olduğunu söyleyerek, “Her platformda hislerinize tercüman oluyoruz. Umuyorum ki; sizlerin de ortaya koyduğu bu kararlı mücadele yeni atamalara vesile olur.

2019 yılı içinde sadece 20 bin atama yapılmasını asla kabul etmediklerini bildiren Geylan, Şubat ayında en az 40 bin atama daha yapılmasını istedi. 20 bin öğretmenin 7 Şubat’ta göreve başlayacağını hatırlatan Geylan, “Bu 20 bin atama, asla 2019 yılı ataması değildir; 2018 yılından kalan gecikmiş olan bir atamadır. 

Çünkü bu öğretmenlerimizin mülakatları 9-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Hiç kimse atama bekleyen öğretmenlerin ağzına bir parmak bal sürme hevesinde olmasın.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un TBMM’de bir soru önergesine verdiği cevapta, 382 bin atama bekleyen öğretmen olduğunu, 2019 yılında sadece 20 bin atama yapacaklarını söylediğini hatırlatan Geylan, “Buradan Hükümete soruyoruz: Bu ne perhiz ne lahana turşusu! Sayın Ziya Selçuk’tan Hükümet nezdinde daha etkili girişimlerde bulunarak, 2019 yılında hemen Şubat’ta 40 bin daha, toplamda 100 bin öğretmen ataması yapılmasını sağlamasını talep ediyoruz.

Bırakın branş kontenjanlarını, norm açığını, ücretli öğretmenlerimizin durumu dahi 76 bin 605 noktada acil öğretmen ihtiyacını ortaya koymaktadır.

Türk Eğitim-Sen’in yaptığı ücretli öğretmen araştırmasına göre Türkiye’de 64 ilde 76 bin 605 ücretli öğretmen görevlendirmesi yapıldığını ifade eden Geylan, Bu, ivedi 76 bin 605 noktada öğretmen açığı olduğu, Milli Eğitim Müdürlükleri’nin çocuklarımızın dersleri boş geçmesin diye ek ders karşılığında öğretmen görevlendirmesi yaptığı anlamına gelmektedir. 

Bırakın branş kontenjanlarını, norm açığını, ücretli öğretmenlerimizin durumu dahi 76 bin 605 noktada acil öğretmen ihtiyacını ortaya koymaktadır. Hal böyleyken, sadece 20 bin atama yapılması kabul edilemez.

Türkiye birçok Avrupa ülkesi nüfusu kadar öğrenciye sahiptir. Böyle bir ortamda bütçeden en fazla payı eğitime ayırmak son derece tabiidir. Önemli olan eğitim fakültesi mezunlarınızı ekmek sahibi yapmakla övünebilmektir.

Valiliklerden norm açığını da talep ettiklerini bildiren Geylan, “55 İl Valiliği’nden gelen rakamlara göre ülkemizde 101 bin 339 öğretmen açığı var. 81 ili düşündüğünüzde bu rakam 200 bine ulaşacaktır. 

Hükümet yetkilileri sıklıkla ‘Eğitime şu kadar bütçe ayırdık’ diyor. Ancak şunu belirtelim; en güzel binaları yapsanız da, bunları en son teknoloji ile donatsanız da sınıfta öğretmeniniz yoksa eğitime yapılan yatırımlar beyhudedir.

İktidar her fırsatta bütçeden eğitime ayrılan payın yüksek olduğundan dem vuruyor, bununla övünüyor. Doğrudur, yıllar içerisinde genel bütçeden eğitime ayrılan pay her geçen yıl artıyor. Ancak Türkiye birçok Avrupa ülkesi nüfusu kadar öğrenciye sahiptir. 

1 milyonu aşkın öğretmenimiz vardır. Böyle bir ortamda bütçeden en fazla payı eğitime ayırmak son derece tabiidir. Önemli olan eğitim fakültesi mezunlarınızı ekmek sahibi yapmakla övünebilmektir.

Ataması yapılmayan öğretmenlerimizin problemine vatandaşımızın da sahip çıkmasını sağlamak adına bu etkinliğin halkımızla buluşacağımız bir mekânda yapılması daha güzel olurdu. Ankara Valiliği’ne sizin adınıza sitemlerimi iletiyorum.

Ataması yapılmayan öğretmenlerin basın açıklaması için Atatürk Kültür Merkezi önünü adres gösteren Ankara Valiliği’ni de eleştiren Geylan, “Atama bekleyen öğretmenlerin meselesi, sadece bu öğretmenlerin meselesi değildir. Eğitim, niteliği itibariyle toplumun tüm kesimlerinin ilgilendiği bir alandır. 

Dolayısıyla ataması yapılmayan öğretmenlerimizin problemine vatandaşımızın da sahip çıkmasını sağlamak adına bu etkinliğin, halkımızla buluşacağımız bir mekânda yapılması daha güzel olurdu. Ankara Valiliği’ne sizin adınıza, sitemlerimi iletiyorum. Ancak hiçbir durum sesinizi halkımıza ulaştırmamıza engel olmayacaktır.

Genel Başkan’ın konuşmasının ardından ataması yapılmayan öğretmenler adına Ömer Kılıçaslan bir konuşma yaptı. Kılıçaslan, Şubat’ta 40 bin atama yapılmasının önemine dikkat çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER