ATANAN ÖĞRETMENLERE SENDİKA ÜYELİĞİ BASKISI

Atanan 40 bine yakın öğretmenin, sendikalara üye olmaları zorunlu mu?

ATANAN ÖĞRETMENLERE SENDİKA ÜYELİĞİ BASKISI

Öğretmenler ilk göreve başladıklarında aday öğretmen olarak göreve başlarlar. Aday öğretmenler dahil kamu görevlileri (bazı istisnalar hariç) kendi hizmet kolunda faaliyet gösteren sendikalara üye olabilirler. (Ayrıntıyı 4688 sayılı kanunda okumak mümkündür.)

Hiçbir sendikaya üye olmak için zorlanamaz. Zorlamak kanunen yasaktır.

Sendika üyesi öğretmen ile üye olmayan arasında büyük bir farklılık yoktur. Yasal haklar yönünden eşittirler. Fakat öğretmenlerin örgütlülüğü demokrasi, hak arama ve gerektiğinde savunma açısından önemlidir.

Sendika aidatı devlet tarafından karşılanmaktadır. Daha doğrusu sendika üyesi öğretmene her 3 ayda bir 45,00 TL sendika ödentisi ödenir. Sendikaya üye olan öğretmenin maaşından sendikasına yatırılmak üzere aidat kesilir. Bu da devlet tarafından ödenen 45,00TL den kesilir. Sendika aidatı genellikle öğretmenin gelirinin binde 5'i kadardır. Bu da yaklaşık olarak devlet tarafından ödenen üç aylık 45,00 TL (aylık 15,00TL) ile karşılanır. Artarsa öğretmenin cebinde kalır. (Bu durum tüm memurlar için aynıdır.)

Sendikaya üye olmayan öğretmene (memura) 45,00 TL ödenmez.

Aday öğretmenlere göreve başlama sırasında sendika üyelik formu imzalatıldığı, bu formun da adeta zorunlu belgelermiş gibi sunulduğu, ya da okul müdürleri tarafından sendika üyeliklerine zorlandıkları bilgileri her zaman dolaşır.

Bu tür davranışta bulunmak, yaklaşım sergilemek hem etik değildir hem de şikayet halinde suç teşkil eder.

Bu nedenle yeni atanan öğretmenlerimizin bu noktada uyanık olmalarında fayda vardır. Örgütlü olmak istedikleri sendikayı seçerken yeterli incelemeyi yapmaları, kendilerine yapılan dayatmalara izin vermemeleri gerekir.

turkiyeegitim.com

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER