ATATÜRK'ÜN İSMİ OKULLARDAN SİLİNEMEZ

ATATÜRK'ÜN İSMİ OKULLARDAN SİLİNEMEZ
Konya'daki okul dönüşümleri ile ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Cumhuriyet Devrimcilerinin adlarını okullardan silinmek istenmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Konya Valiliği’ne yazı yazarak yanlışlıkların derhal düzeltilmesini istedik, aksi halde hukuksal yollara başvuracağımızı belirttik.
Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Konya Valiliği’ne yazdığımız yazı şöyle:
“Konya ili Selçuklu ve Karatay ilçelerinde yer alan Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu, Mustafa Necati Ortaokulu, İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu, 23 Nisan Egemenlik Ortaokulu gibi bazı okulların adlarının değiştirildiği bilgisi sendikamıza ulaşmıştır.
Okullarımızın isimlerinin; MEB’e Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nin,  9.Maddesi a-b-c-d-e-f-g v h fıkralarında belirtilen şekliyle verilmesi toplumsal olarak da kabul görür ve herhangi bir tartışmaya meydan verilmez. Öncelikle Kurtuluş Savaşımızın önderleri, cumhuriyetimizin kuruluşunda gelişmesinde katkısı olanlar ile Milli Eğitimimizin kuruluşunda, eğitim alanında yeniliklere önderlik edenler ve hayırseverlerin isimlerinin okullara verilmesi hepimizin ortak düşüncesidir.
İlgili yönetmeliğe aykırı bir uygulama ile ülkemizin kurtuluşuna ve cumhuriyetimizin kuruluşuna önderlik etmiş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapılanmasında ve eğitim sisteminde ciddi yenilikler yapmış kişilerin, ulusal egemenlik ve bağımsızlığımızı temsil eden isimlerin kaldırılmasının tek bir açıklaması olabilir: Bu büyük bir art niyetin eseridir ve cumhuriyet değerlerine ihanettir. Konya’da MEB bağlı aşağıda yer alan okul isim değişiklikleri ise bu durumun en açık göstergesidir.
Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu –Hamidiye İmam Hatip Ortaokulu,
             Mustafa Necati Ortaokulu–Çemil Meriç Ortaokulu,
 İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu- Erdem Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu,
 23 Nisan Egemenlik Ortaokulu-Karatay Belediyesi İmam Hatip Ortaokulu” olarak değiştirilmiştir.
 
Toplumsal yapımızla ve ülkemizin değerleri ile bu derece oynanması devlet yöneticiliği ve ciddiyetiyle asla bağdaşmamaktadır.
Şunu çok iyi biliyoruz ki, okulların bulunduğu çevrenin halkı ve veliler, ne Mustafa Kemal Atatürk gibi yüce bir önderden saygın bir devlet adamı ve Milli Eğitim Bakanı olan Mustafa Necati adından, ne büyük eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’tan, ne de 23 Nisan ve Ulusal Egemenlikten asla rahatsızlık duymaz. Bu şekilde bir çalışma ancak art niyetli bazı grupların ve yapıların (dernek, vakıf, topluluk vb.) gündemi olabilir. Bir kısım vatandaş bilerek bilmeyerek bu organizasyonun, çalışmanın içinde yer alabilir. Genel bir karşı çıkış ve tepki olması mümkün değildir.
Kurumlarımızın yöneticilerinin, mülki amirlerin bu tür girişimlere aracılık etmesi ve yapılan bu tür yanlış uygulamalara onay vermeleri kabul edilemez. Okul ve kurumlara nasıl isim verileceği, hangi hallerde değiştirileceği ilgi yönetmelikle belirlenmiştir.
Yeni açılan okullara yönetmeliğe uygun olarak millete hizmet etmiş değerli insanların isimleri verilebilir. Ancak bunun daha önce verilmiş olan değerli devlet adamlarının, yüce önder Mustafa Kemal Atatürk gibi önderlerin isimleri kaldırılarak yapılması toplumun huzurunu bozar, ayrışmaya ve gerginliğe yol açar. Yapılan yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz. Bu konu ile ilgili gerekli açıklamanın sendikamıza bildirilmesini talep ediyoruz. Bu yanlışlığın düzeltilmemesi halinde hukuksal yollara başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz.”
 
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER