Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Bengütürk Televizyonu’nda yeni sınav sistemini değerlendirdi. Bu sistemin sınav stresini ortadan kaldıracağı iddiasının kabul edilebilir olmadığını söyleyen Koncuk “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı çok iddialı bir sistem ortaya koyduklarını, çocuklarımızın stresten uzak olacaklarını söyledi. Bu sistemin, sınav stresini ortadan kaldıracağı iddiası kabul edilebilir değildir. Bu sistemde sınav her halükarda vardır. Bir sınav kaldırılıp, başka bir sınav getirilecektir. Şu anda sadece sınavın şekli değişmiştir. Şöyle ki; 6, 7 ve 8’inci sınıftaki ders başarısının ağırlıklı ortalaması alınacak. Yani haftada iki saat olan bir dersi aldığınızda haftalık ders saatiyle alınan not çarpılıyor ve ağırlıklı başarınız bulunuyor. Bu puanlarla yerleştirme yapmak problemlidir. Çünkü okullar arasında kalite farkı var, okulların gelişmişlik düzeyleri birbirinden farklı. Bu nedenle Bakanlık liselere girişte 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'unu alıyor. Bakanlık esas belirlemeyi şurada yapıyor: MEB; Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinden sınav yapacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak. Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirme için esas puanı oluşturacak. Yani belirleyici olan öğrencilerin 8. sınıfta 6 temel dersten yapılacak merkezi sınavda alacağı notun ağırlıklı ortalaması olacaktır. Bu da bir merkezi sınavı kaldırıp, başka bir merkezi sınavı getirmek anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Bakan Avcı’nın sınavların önümüzdeki yıllarda açık uçlu yapılacağını söylediğini hatırlatan Koncuk, açık uçlu sorular nedeniyle yaşanacak sıkıntılara değindi. Koncuk şunları kaydetti: “Önümüzdeki yıl 6 temel dersten yapılacak sınavlar çoktan seçmeli olacak, daha sonraki yıllarda sorular açık uçlu olacaktır. Soruların açık uçlu olması çok iyi tartışılmalıdır. Çünkü açık uçlu sorular ile yapılacak değerlendirmeler açık uçlu olabilir. Çoktan seçmeli test usulü sınavlarda bile netlerin eksik hesaplandığı iddiaları gündeme gelebiliyor. Dolayısıyla bu sınavlar açık uçlu yapılırsa, değerlendirmede ciddi problemler yaşanabilir. Zaten MEB’de bu tereddütten dolayı gelecek yıl değil, önümüzdeki dönemlerde açık uçlu sorularla yapılacağını söyledi. Açık uçlu sorular, öğrencinin bilgisini ölçmek ve ezberci eğitimden uzaklaşmak bakımından önemlidir ama onun kadar önemli olan bir şey daha vardır: O da ölçme ve değerlendirmedir. Sağlıklı bir ölçme değerlendirme yapamıyorsanız, sınavlara gölge düşer. Bu nedenle açık uçlu sorular konusunun uzmanlar tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Açık uçlu soruların hiç uygulanmaması daha doğru olacaktır. Açık uçlu soruların yer aldığı bir yazılı kâğıdını 10 ayrı öğretmene değerlendirirseniz, 10 ayrı not ortaya çıkar. Bu soruları bilgisayar ortamında değerlendirirsek, yaşayabileceğimiz sorunların boyutlarını çok daha büyük olur. Bu durum şaibe ve tartışmaları beraberinde getirir.”
“Türkiye’de sınavlarda yaşanan adam kayırmaları düşündüğümüzde sınav güvenliği konusunu da masaya yatırmamız lazım” diyen Koncuk, “Bakan Nabi Avcı ‘Sınavlar güvenli ve stresten uzak olacak’ diyor. Hem 6 temel dersten sınav yapacaksınız, açık uçlu sorular soracaksınız, hem de sınavlar güvenilir olacak, ölçme değerlendirmede sorun yaşanmayacak ve sınav stresi olmayacak. Şunu herkes bilmelidir ki; merkezi yapılan her sınav ‘stres’ demektir. Zira 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'i liselere girişte etkilidir.” diye konuştu.
personelmeb.net
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2013, 00:00
personelmeb.net