BAYRAM GELMİŞ NEYİMİZE

Türk Sağlık-Sen sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara tepki göstermek için Tıp bayramı öncesinde "Bayram Gelmiş Neyimize" diyerek Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı.

BAYRAM GELMİŞ NEYİMİZE
Türk Sağlık-Sen sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara tepki göstermek için Tıp bayramı öncesinde "Bayram Gelmiş Neyimize" diyerek Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı.
 
Maaşlar Eridi, Dönerler Düştü
Ankara'da sağlık çalışanlarının yoğun katılım gösterdiği eylemde Çalışanlar "Hırsıza değil Sağlıkçıya Bütçe, Bakan Duy Sesimizi" sloganları atıldı. " Masada Yandaş, Memurun İşi Yaş, 500 Bin Sağlık çalışanı zam mağduru, Döner Sermayeler Hiç oldu, Maaşlar Eridi Dönerler düştü" dövizleri taşındı.
 
Bayram Kutlayacak Hal Bırakmadılar
Eylemde ilk olarak sağlık çalışanları çalışma memnuniyeti oyladılar. Yapılan seçimi sonucunda Genel Başkanımız Önder Kahveci bir açıklama yaparak 14 Martı bir bayram gibi kutlamak istediklerini ama İktidar ve bürokrasinin yandaş sendikayı da yanlarına alarak kurdukları şer üçgeni sağlık çalışanlarında bayram kutlayacak hal bırakmadığını kaydetti.
Çalışanların istedikleri düzenlemelerin bir türlü hayata geçmediğini belirten Kahveci böyle bir düzenin kurulduğu ortamda doktorundan hemşiresine ,ebesinden ATT'sine, sağlık memurundan hizmetlisine kadar herkesin sorunlarla uğraştığına kaydetti.
Talepleri Sıraladık
Genel Başkanımız Önder Kahveci sıralayacağım şu talepler bir an önce yerine getirilmezse, korkarım ki sağlık çalışanları hizmet veremeyecek hale gelir. Çalışma barışı, iş huzuru bir daha gelmemek üzere sağlık kurumlarından gider. Diyerek sağlık çalışanların taleplerini sıraladı:
Her ay bin sağlık çalışanı şiddete, uğruyor. Bir kamu spotu bile yapılmıyor. Göstermelik düzenlemeler sadece kağıt üzerinde kalıyor. Bu sorun en aza indirilmeli, toplum bilinçlendirilmeli, şiddet uygulayanların belli süre ücretli sağlık hizmeti gibi uygulamalar getirilmelidir.
Döner sermayelerdeki adaletsizlik sonlandırılmalıdır. Üniversite hastanelerinde de olmak üzere 3,5 TL gibi komik ve trajik performans ücretleri kabul edilemezdir. Buna bir son verilmelidir.
Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmemelidir. Emeğinin karşılığı ödenmeli, döner sermayeler arttırılmalıdır.
Tüm Sağlık çalışanlarının ek göstergeleri yükseltilmeli ve ücretleri arttırılmalıdır.
Tüm sağlık çalışanlarının, döner sermaye ek ödeme tavan oranları ve unvan katsayıları yükseltilmelidir.
Döner sermayeler payları arasındaki uçurum kapatılmalı ve izah edilebilir bir seviyeye çekilmelidir.
Sağlık çalışanları emeklilikte açlığa ve sefalete mahkum edilmemeli, tüm mali ödemeler emekli aylığı ve emekli ikramiyesine dahil edilmelidir.
Sağlık çalışanlarının, haklı talebi olan; "fiili hizmet zammı(yıpranma payı) en kısa zamanda yasalaşmalı ve uygulamaya geçirilmedir.
Fiilen memurluk görevi yapan ancak halen kadrosu hizmetli olan tüm çalışanlar memur yapılmalıdır.
İdareci kadroları, ehliyet ve liyakat yoksunu tetikçi yandaşlarla görevlendirme şeklinde işgal edilmemeli, en kısa zamanda objektif ve adil bir görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalıdır.
Aşırı iş yükü ve nöbet parası ödememek için, vardiya sistemi çalışmalar, rutin uygulama haline getirilmemelidir.
Nöbet ücretleri tüm çalışanları kapsayacak şekilde artırılmalı,8 saatlik bir nöbet ücreti; maaş+maaşla birlikte ödenen sabit ek ödeme toplamının otuzda biri kadar olmalıdır.
Tüm kamu çalışanlarına yönelik servis hizmeti ve servis ücreti ödemesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Sağlıkta, her hangi bir kıstasla ötekileştirme ve ayrımcılık, yandaşa kıyak uygulamalarına son verilmelidir.
Hastaneler: kar-zarar hesabına göre çalışan ticarethane, yöneticiler ceo, hastalar müşteri, sağlık çalışanları da hizmet üretiminde kullanılan bir sermaye girdisi olarak değerlendirilmemelidir.
Aile Hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükü hafifletilmeli, nöbet uygulamasına son verilmelidir.
Devletin hizmetinde olan fakat kadrosunun çok görüldüğü 4C'lilerin, Kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının ve vekil ebe hemşirelerin kadro istekleri yerine getirilmelidir.
Atama bekleyen, sağlık eğitim almış yüz binlerce gencin sesine kulak verilmelidir.
Sandık Açıldı, Sağlık Çalışanlarının Memnuniyetsizlikleri Bir Kez Daha Görüldü.
2012 yılında yaptıkları bir ankette sağlık çalışanlarının memnuniyetlerini ölçtüklerini belirten Kahveci 2012 yılında yaptığımız ankete göre sağlık çalışanlarının yüzde 63'ü çalışma şartlarının gerilediğini, sadece yüzde 10'nu çalışma şartlarından memnun olduğu ve yüzde 72'si ise maaş ve döner sermayelerin yetersiz kaldığını ifade etmişti. Bugün de sandık kurup memnuniyet oylaması yaptık. Her sandık bir derstir. Umarız ki bu sandıktan çıkan sonuçtanda sağlık idarecileri bir ders alırlar. Sağlık çalışanlarının seçimini ve oylarını önemserler. Yıllardır unuttuklara ve hiçbir şey yapmadıkları çalışan memnuniyeti için bir adım atarlar. Çalışanların taleplerini yerine getirirler.
Genel Başkanımız bu sözlerini ardından sandık açıldı ve olar sayıldı. Oy kullanan sağlık çalışanlarından 250'si memnuniyetsizliğini 'hayır' tercihi yaparak ifade etti. Sadece 4 kişi şartlardan memnuniyetini bildirdi.
Sonucun ardından bir açıklama yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci " Görüldüğü gibi sağlık çalışanları çalışma şartlarından memnun değil. Sorunlar görmezden gelinmeye, taleplere sırt çevrilmeye devam edilirse daha çok 14 Mart çalışana zehir olur. Sağlık çalışanlarının günden güne eriyen; mali, sosyal ve özlük haklarının dile getirdiğimiz bir tarih olarak kalır. Bayram gelmiş neyimize diye sağlık çalışanları çile çekmeye devam eder." dedi.
Talepler Yerine Gelmezse İş Bırakacağız
Sağlık çalışanlarının talepleri yerine getirilmezse Tüm sağlık çalışanlarıyla belirli günlerde iş bırakmaya da gideceklerini ifade ederek "14 Mart, tarihte sağlık ordusunun, işgal ordusuna ayak kaldırdığı gündür. Bugün Sayın Bakan'ın bir kez daha dikkatini çekiyoruz. Sayın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarının sorunlarına duyarsız kalmaya devam edersen burada sandıkta seni oyladığımız gibi 30 Mart'ta da seni oylayacağız, önümüzdeki genel seçimlerde de seni oylayacağız. Eğer kayıtsız kalmaya devam edersen bütün sağlık mensuplarını görmemezlikten gelmeye devam edersen bilesin ki, sağlık çalışanları iş bırakma hem de üstü üste belirli günlerde iş bırakmaya kararlıdır. Türk Sağlık-Sen'in öncülüğün de ortaya koyacak. Dün Sayın Müsteşar bir genelge yayınlamış, haddini aşmış; eylem yapanlara iş bırakanlara ceza verin. Bakın buradan söylüyorum, eğer yüreğin yetiyorsa sen bu çalışanlara ceza ver, bakalım sonucu ne olur." dedi
Genel Başkanımız sözlerini şöyle tamamladı: Sağlık çalışanlarının sorunlarının çözüldüğü, adil ve huzurlu bir çalışma ortamının tesis edildiği günleri görmek istiyor ve önümüzdeki dönemlerde çok zor gözükse de bizde bir gün inşallah 14 martı bir bayram gibi kutlarız diyor, hepinize saygılar sunuyor, teşekkür ediyorum.
Eylemde ayrıca sağlık çalışanları uyguladığı politikalar nedeniyle Sağlık bakanlığına kırmızı kart gösterdi. Bayram Gelmiş Neyime yazılı büyük afiş ve siyah çelenk Bakanlık demirliklerine bırakıldı.
Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER