DEMİRYOLUNDA YİNE İŞ KAZASI (CİNAYETİ) !

BTS Genel Sekreteri Nazım KARAKURT “Demiryollarında bu yıl da demiryolcu kanı akmaya devam ediyor. Bu yıl içinde sadece 20’nin üzerinde demiryolcu tren kazalarda yaralandı. İş kazalarında ise 4 demiryolcu yaşamını yitirdi

DEMİRYOLUNDA YİNE İŞ KAZASI (CİNAYETİ) !

2 Ocak 2012 Kahraman Maraş, Aziz ŞENSOY,
15 Ocak 2012 Ankara-Erkan ÇİMEN,
24 Ocak 2012 Sivas-Yalınkaya Adem DOĞAN,

Ocak ayında meydana gelen bu üç ölümden sonra hızlı tren hattı bakımı yapan şirket çalışanı İbrahim TOZLUK ,9 Mayıs gece saat 23.00 sularında Eskişehir- Hasanbey mevkiinde konvansiyonel tren hattı ile hızlı tren hattı arasında yaralı bulunarak  hastaneye kaldırılmış ancak yolda yaşamını yitirmiştir. Öncelikle merhuma rahmet kaderli ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

Her gün farklı işyerlerinden ve işkollarından gelen iş kazası sonucu yaşamını yitiren işçilerin haberleriyle uyanmaktayız. Esenyurt’ ta AVM inşaatı şantiyesi çadırında 11 işçinin yanarak, Erzurum baraj gölettinde 5 TEDAŞ çalışanının boğularak ölmesi gibi haberler günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Bizim tarafımızdan iş kaza olmayıp iş cinayeti olan bu ölümlerin siyasi iktidar ve onun bürokratları tarafından  “kader olarak görülmesi” ve her cinayet ardından “kader “denilmesi bu iş cinayetlerinin maneviyatla meşrulaştırılmaya çalışmasına yine tanık olmaktayız. Başbakanın ölen madenciler için “ölüm bu işin kaderinde var” demesi, Çalışma Bakanın Esenyurt’ ta yaşanan facia ise “..kaza değil ama kader” demesi ve baraj göletindeki facia yerine giden İçişleri Bakanının bir talep için yanına gelen yurttaşa” takla attırmaya” çalışması  ve onun davul zurna eşliğinde oynatması hükümetin bu sürece yaklaşımını ortaya koymaktadır. 

Bütün ülkeyi kan gölüne çeviren iş cinayetleri konusunda işkolumuz ve demiryollarında benzer bir süreci yaşanmaktadır. Tren kazaları ve iş cinayetleri dünyanın en güvenli ulaşım modu demiryollarında da kader olarak görülmeye başlandı. Ölümlerin ve kazaların çetelesi tutulmaz oldu. Var olan Demiryolu ve demiryolcu güvenliği ortadan kaldırıldı. Karayollarında meydana gelen trafik kazaları gibi kanıksanan tren kazaları bir yana iş kazaları da tavan yapmaya başladı.

Bizlerin yıllardır dile getirdiği bu gerçekler nihayet demiryollarında böyle bir sürecin başlamasına neden olan yeniden yapılanma çalışmaları ile ilgili raporlarda da yer almaya başladı. En son AB Finansı ile “Türkiye’de Demiryollarının Reformuna Yönelik Teknik Yardım” kapsamında hazırlanan “boşluk raporu” taslağında: Mevcut iş uygulamalarının genel olarak modern bir demiryolunda bulunması gereken emniyet standartlarını karşılamadığını ve TCDD konvansiyonel demiryolu sistemindeki mevcut duruma ilişkin olarak yapılan analizde, teknik emniyet sistemlerinin şebekenin büyük bir bölümünde mevcut olmadığı tespit edilmiştir.

Bu tespit aynı zamanda bugüne değin yaşanan tren kazaları ve iş cinayetlerinin sorumlusunu da ortaya koymaktadır. Demiryolu yönetiminin de aynı zamanda itirafıdır.

Son yaşanan iş cinayetlerinin demiryollarında güvencesiz olarak hizmet eden çalışanlarda yoğunlaşması da demiryolu kanunuyla “demiryolcusuz demiryolu” öngörenlerin ve bunu uygulamaya koyanların sorumluluğunu ortaya koyduğu gibi yakın gelecekte yaşanacaklar hakkında da ipuçları vermektedir.

Başta hükümet olmak üzere ve 10 yıldır demiryollarını yöneten ama yaşanan bunca ölüme rağmen gerekli önlemleri almak yerine yeniden yapılanma uygulamaları ile kazalara ve ölümlere davetiye çıkaran demiryolu yönetimidir. Zaman aşımı onları ceza almaktan kurtarabilir. Ama kamuoyu vicdanında mahkûm olmaktan hiçbir zaman kurtulmayacaklardır. 

Demiryollarında örgütlü olup bu ölümler karşısında sesini çıkarmayan diğer sendika ve derneklerde en az demiryolu yönetimi kadar sorumludur.

Sonuç olarak yaşan bu ölümler kaza değil iş cinayetidir. Bu cinayetlerin sorumlusu bunları kader olarak açıklayanlardır. Başta hükümet olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yönetimine bu cinayetlerin durması için demiryollarındaki, az adamla çok iş, yeniden yapılandırma adı altına tasfiye, taşeronlaştırma uygulamalarına son vermeye, bu cinayetleri durdurmaya çağırıyoruz.

Artık yeter diyor,  demiryolunu ölüm yolu olmaktan çıkarmaya davet ediyoruz.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER