EĞİTİM BİR-SEN YETKİYİ NASIL PERÇİNLEMİŞ?

Eğitim Bir-Sen’ in yetki sürecinde verdiği mücadeleyi inceleyelim ve nasıl yetkiyi perçinlemiş görelim.

EĞİTİM BİR-SEN YETKİYİ NASIL PERÇİNLEMİŞ?
Eğitim Bir-Sen’ in yetkiyi nasıl kazandığına dair klasikleşen ironik yazımın bu yıl üçüncüsünü yazıyorum. Türkiye ne Doğu’ da ne de Batı’ da yer alamaması sebebiyle yaşadığımız topraklarda bir başarı elde etmek kolay olduğu kertede zor ve hatta imkânsızdır. Dolayısıyla Eğitim Bir-Sen’ in 2011’ den bu yana yetkiyi göğüslemesi zor bir iştir, kendilerini tebrik ederim. Arkadaşlar bazen ‘‘Neden Eğitim Bir-Sen?’’ diye soruyorlar. Bu yıl yetkiyi Sarı-Sen ya da Malûm-Sen alsaydı onlarla ilgili yazacaktık. Yetkili sendika kimse onun bu büyük başarısını masaya yatırmak durumundayız. Şimdi 41 maddede Eğitim Bir-Sen’ in yetki sürecinde verdiği mücadeleyi inceleyelim:
 
1-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı,  AYM’ ye MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’ nin iptal edilmesi için mektup yazdı.
 
2-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle MEB müsteşarı ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
3-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı adaletsiz şekilde okul müdürü değerlendirilen Millî Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktı. Akabinde tüm Eğitim Bir-Sen teşkilatları İl Millî Eğitim Müdürlükleri önüne siyah çelenk bıraktılar.
 
4-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; ilk atamada 40 yaş sınırının acilen kaldırılmasını, zorunlu yer değişikliğinde ilişiğini kesenlerin mağduriyetinin giderilmesini talep etti.
 
5-) Eğitim Bir-Sen’ e bağlı AR-GE birimi, her ay yoksulluk sınırı araştırmaları yaparak öğretmenlerin ekonomik çöküşünü kamuoyuna duyurdu.
 
6-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, üniversitelerdeki geliştirme ödeneğinin kesilemeyeceğini belirterek akademisyenlerin hak ettiği özlük ve ekonomik haklar ile itibarlarının teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda yapılan eksik uygulamalarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı’ nı uyardı.
 
7-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, Torba Yasa görüşülürken çıkıp erkek gibi ‘‘100 bin öğretmen ataması istiyoruz!’’ dedi.
 
8-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, İstanbul’ daki asansör faciasında katledilen 10 işçi için taşeronlaşmanın son 12 yılda 2 milyon 400 bin artığını haykırdı.
 
9-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; Anadolu Öğretmen Lisesi’ ndeki meslek bilgisi öğretmenlerinin sorunlarının çözülmesini, il içi sıraların çalıştırılmasını ve özür grubu yer değiştirmelerinin ikinci defa yapılmasını talep etti.
 
10-) Eğitim Bir-Sen’ in girişimleriyle defalarca meclise eğitimin sorunlarıyla ilgili soru önergeleri verildi.
 
11-) Eğitim Bir-Sen, 2011’ de yapılan idarecilik sınavında başarılı olup da yöneticiliğe ataması yapılmayanların okullara öncelikle görevlendirilmesini talep etti.
 
12-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; eğitim ve öğretim döneminin sorunlarla başladığını, darbe dönemlerinde bile yapılmayanların MEB’ de uygulamaya konulduğunu belirtti.
 
13-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, başbakan Davutoğlu’ nun yüzüne ‘‘Bu ülkede insanların hakları gasp edilirken alın terini kim koruyacak?’’ diye sordu. Başbakana eğitimin sorunlarını içeren bir rapor sundu.
 
14-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı kadrolaşmak için 8 bin okul müdürünün alaşağı edildiğini söyledi.
 
15-) Eğitim Bir-Sen, şube ve okul müdürü görevlendirmelerini Kamu Denetçiliği Kurumu’ na taşıdı.
 
16-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, görevde yükselmek için yazılı sınavın 70’ den 60’ a düşürülmesini talep etti.
 
17-) Eğitim Bir-Sen, MEB’ in yargı kararlarını uygulamamasını yargıya taşıdı.
 
18-) Eğitim Bir-Sen, idarecilik değerlendirmesinde 75 altı ve 90 üstü verilen adayların listesini yayınlayarak bakanlığın görevlendirmelerde ne kadar adaletli(!) olduğunu gözler önüne serdi.
 
19-) Eğitim Bir-Sen; idarecilik görevlendirmelerindeki adaletsizliği, kadrolaşmayı, ekonomik/ özlük/ sosyal hakların gasp edilmesini protesto etmek için 24 Eylül’ de grev yaptı.
 
20-) Eğitim Bir-Sen, çok adil(!) davranan sözlü sınav komisyonları konusunda MEB’ i uyardı. 
 
21-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; idarecilik görevlendirmesinde sözleşmeli öğretmenliğin de asaleten görevlendirilmesi, münhâl kadroların 3 katı hesabında okul türlerinin dikkate alınması ve yöneticilik görevi sona erenlerin yıllık izinlerinin kullanabilmeleri gerektiğini söyledi.
 
22-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, sadece enflasyon farkı değil ağırlaşan ekonomik koşullar karşısında ek zam istediklerini belirtti.
 
23-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; okulların yakıldığı, Atatürk büstlerinin yıkıldığı süreçte devleti yönetenlere ‘‘Eserinizle gurur duyun!’’ dedi. Bu bölgedeki okulların tatil edilmesini isteyerek ek-ders ücretlerinin kesilmemesini istedi. STK’ larla bir araya gelerek sağduyu çağrısı yaptı. 
 
24-) Eğitim Bir-Sen, kamera kaydının yapıldığı mülâkat talebinde bulundu.
 
25-) Eğitim Bir-Sen, sınavsız atanan Kredi ve Yurtlar Kurumu müdürlerini iptal ettirdi.
 
26-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, Kobani’ yi konuşanların Doğu Türkistan’ ı görmezden geldiğini söyledi.
 
27-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, yeni kimliklerin yeni maliyet getireceğini söyledi.
 
28-) Eğitim Bir-Sen, başka hiçbir sendikanın gündeminde olmayan Çanakkale Zaferi’ nin 100. yılı dolayısıyla Resim ve Şiir Yarışması düzenleyerek şehitlerimizin ruhunu hoş etti.
 
29-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, rotasyona dair ‘‘MEB kendini inkâr ediyor!’’ dedi.
 
30-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, ek-zam için meclis kapısına dayanıp eylem yaptı.
 
31-) Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen’ e ait bir fişleme belgesini gün yüzüne çıkartarak suç duyurusunda bulundu.
 
32-) Eğitim Bir-Sen, yeni doğum yapan 4/C’ li anneye aylıksız izin verilememesini yargıya taşıyarak davayı kazandı. 
 
33-) Eğitim Bir-Sen, sözlü sınavla atanan şube müdürlerini yargıya taşıyarak şube müdürlüğü oyununu bitirdi. Şube müdürlüğü atamalarını durdurdu.
 
34-) Eğitim Bir-Sen, idarecilerin görevlerine son veren kanunun iptali için AYM’ ye mektup kampanyası başlattı.
 
35-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, 24 Kasım Öğretmenler Günü’ nde vali ve kaymakamlara çağrıda bulunarak öğretmenlere iade-i itibar için adım atılmasını istedi.
 
36-) Eğitim Bir-Sen, yeniden görevlendirilmeyen idarecilerin açtıkları davalara yanlış bilgi veren kurumların peşini bırakmayacağını açıkladı.
 
37-) Eğitim Bir-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü anketi düzenleyerek öğretmenlerin ekonomik, sosyal, özlük vaziyetlerini gözler önüne serdi.
 
38-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, Nabi Avcı’ nın Türk millî eğitim sistemini mankurtlaşmaya benzetmesi üzerine bakandan özür dilemesini istedi.
 
39-) Eğitim Bir-Sen; bakanlığın alan değişikliğini genişletmesini, il-ilçe emrinin uygulanmasını, özür naklinden yer değiştiremeyenlere yeni hak verilmesini, Yurt-Kur personelinin özlük/ ekonomik hakkının teslimini talep etti.
 
40-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, karma eğitime bağnazca yaklaşanlara gereken cevabı verdi.
 
41-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; kesintisiz hukuk ve sonuna kadar insan hakları istediğini, MEB’ in diktatör kafalılara ihtiyacı olmadığını belirtti.
 
42-) Eğitim Bir-Sen üvey evlat muamelesi gören ve kadroya alınmayan 4/C’ liler için mektup kampanyası başlattı.
 
43-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı ‘‘Sağlam bir din eğitimi veremiyorsanız hırsızlığı meşru gören bir nesil türer.’’ dedi.
 
44-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, sendikacılığın oyun değil ciddi bir hak olduğunu ifade etti.
 
45-) Eğitim Bir-Sen girişimleriyle 4/C’ li personelin sözleşmelerinin feshedilmesini engelledi.
 
46-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, memurların 2014’ ü her yönden zararla kapattıklarını belirtti.
 
47-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı çıktı erkek gibi, toplu sözleşmenin memurun Sevr’ i olduğunu söyledi.
 
48-) Eğitim Bir-Sen, yurt genelinde 2015 yılı için memura reva görülen %3 + 3 zammı protesto etmek için valilikler önünde bordro yaktı.
 
49-) Eğitim Bir-Sen, kamu görevlilerinin ek çalışmalarından ek ücretler almasına karşın öğretmenlerin nöbetlerinden ek ders ücreti almaması üzerine süresiz nöbet tutmama eylem kararı aldı.
 
50-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; ekonomide pembe masalın sonuna gelindiğini, bu ülkede hukukun öldüğünü, ruhuna Fatiha okunması gerektiğini söyledi.
 
51-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, cumhurbaşkanına işçi-memur ayrımının olmadığı gelişmiş ülkenin hangisi olduğunu sordu.
 
52-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı iktidarın iş güvencesiyle oynamasına defalarca dikkat çekti.
 
53-) Eğitim Bir-Sen; açık lise sınavlarında görev yapan personelin ücretinin ödenmesi, yurtdışındaki öğretmenlerin maaşlarını geciktirilmemesi gerektiğini söyledi.
 
54-) Eğitim Bir-Sen, Türk Ocakları’ yla birlikte genel merkez binasında Dilde, Fikirde, İşte Birlik Paneli düzenledi.
 
55-) Türkiye Asker Sendikası genel başkanı, Eğitim Bir-Sen genel başkanına ‘‘şeref nişanı’’ taktı.
 
56-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, Özgecan’ ın katledilmesini kınadı.
 
57-) Eğitim Bir-Sen, ders ücretli öğretmen sayısının sadece 69 ilde bile 71.960 olduğunu söyledi.
 
58-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, İç Güvenlik Yasası’ yla ilgili olarak ‘‘Bu kanun, namussuzların değil namusluları susturmaya dönüktür!’’ dedi.
 
59-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, Hocalı şehitlerini anarak vatan toprağının kutsal olduğunu ve terk edilmeyeceğini söyledi.
 
60-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, 100 yılında Çanakkale ruhunun yüreğimizde olduğunu ve yaşatacaklarını söyledi.
 
61-) Eğitim Bir-Sen genel başkanına Kaşgarlı Mahmut Türklük Onur Ödülü verildi.
 
62-) Eğitim Bir-Sen, 4 Nisan’ da Ankara’ da 50 bin memurla ‘‘İş güvenceme dokunma, ek zammımı unutma!’’ eylemi yaparak başkenti salladı.
 
63-) Eğitim Bir-Sen, Yalova valisinin hakareti üzerine kalp krizi geçiren öğretmen arkadaşımız için ilk derse girmeme eylemi yaptı.
 
64-) Eğitim Bir-Sen, dinin doğru anlaşılmasını göstermek için Din Eğitimi Çalıştay’ ı yaptı.
 
65-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, MTSK Sınav Yönergesi’ nde yer alan süresiz görev vermeme maddesini yargı yoluyla iptal ettirdi.
 
66-) Eğitim Bir-Sen, 24 Nisan gecesi Anıtkabir’ de şafak nöbeti tuttu.
 
67-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, 24 Nisan Ermeni tehcirinin insanlık suçu olduğuna dair açıklamalara tepki göstererek ‘‘Elinizi, dilinizi şanlı Türk tarihinden çekin!’’ dedi.
 
68-) Eğitim Bir-Sen, Tarihî ve Uluslararası Boyutlarıyla Ermeni Meselesi konulu panel düzenledi.
 
69-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, 1 Mayıs’ ı kutlayarak İşçi Bayramı’ nın çalışma hayatının sorunlarının konuşulduğu gün olarak anlaşılması gerektiği söyledi.
 
70-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, memur inim inim inlerken iktidarın icraatlarını savunmanın sendikacılık olmadığını söyledi.
 
71-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, 400 bin İİBF mezununun sorunlarını dile getirmek için eyleme katıldı.
 
72-) Eğitim Bir-Sen; alan değiştirenlerin 30 Eylül mağduriyetinin önlenmesini, norm kadrolar güncellenmesini, adaylığı eylülde kalkacak öğretmenlerin özür nakillerinde mağduriyeti giderilmesini talep etti.
 
73-) Eğitim Bir-Sen Üniversitelerde Terör ve Öğrenim Hürriyeti konulu panel düzenledi.
 
74-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, memurun temmuz zammımın vergiye gideceğini, ülkede ciddi bir eğitim boşluğu ve kaosun olduğunu söyledi.
 
75-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, ataması yapılmayan öğretmen sayısının 350 bin olduğunu açıkladı.
 
76-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, sarı sendikanın genel başkanına ‘‘Sizden ancak kapıkulu olur!’’ dedi. 
 
77-) Eğitim Bir-Sen, meslekî çalışmaların tatil adreslerinde yapılabilmesi gerektiğine işaret etti.
 
78-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı; bu ülkenin kimsenin babasının malı olmadığını, rotasyon öğretmen atılmış bir kazık olduğunu, mucitlerinin rotasyonun altında kalacaklarını belirtti.
 
79-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı, eş durumunda koşulan 3 yıl kesintisiz çalışma şartının kaldırılmasını istedi.
 
80-) Eğitim Bir-Sen genel başkanı memura sadece 1.76 enflasyon farkı verildiği söyledi.
 
82-) Eğitim Bir-Sen, öğretmene şiddeti hem Ankara’ da hem de yerelde defalarca protesto etti. Millî, dinî bayramları sürekli kutladı. Ülkemizi, Türk dünyasını etkileyen sosyal, siyasî konulara kayıtsız kalmadı.
 
41 madde dedik ama Eğitim Bir-Sen o kadar icraata imza atmış ki madde sayısı 2 katına çıktı, mazur görün! Aslında daha Eğitim Bir-Sen; çok sayıda uygulamaya, eyleme, basın açıklamasına, mücadeleye ve kazanıma imza attı. Hepsini saysak buradan köye yol olduğu yermezmiş gibi dudağınız uçuklar. O yüzden nazar değmemesi için hepsini yazmıyorum. Ne mutlu ki bizlere böyle bir sendikaya sahibiz…
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
dilek diledim
dilek diledim - 9 yıl Önce

Sendika tamam benim yorumum yok yayinlanmamis demekki hersey bosmu yani hakhukuk bana gelmedi herkes kendine imis malesef.

SIRADAKİ HABER