Eğitim Bir Sen'de kadının adı yok!

Kadın örgütleri, sendikalarda erkek egemenliğine son vermek için mücadelesini artırırken, eğitim iş kolunda bu yıl ile birlikte yetkiyi alacağı kesinleşen Eğitim Bir Sen’de yönetim birimlerinde kadınların adının hiç olmaması dikkat çekiyor.

Eğitim Bir Sen'de kadının adı yok!

Kadın örgütleri, sendikalarda eşitlik için çeşitli girişimlerde bulunurken, AKP’ye yakınlığıyla bilinen eğitim iş kolunda örgütlü Eğitim Bir Sen’de yönetim kademelerinde kadınlara hiç yer verilmemesi dikkat çekiyor.

Henüz resmi veriler Resmi Gazete’de yayınlanmasa da Eğitim Bir Sen’in önümüzdeki dönemde eğitim işkolunda genel yetkiyi alması kesinleşirken, Eğitim Bir Sen de resmi yayınlarında 195.670 üye ile genel yetkili sendika olduğunu ilan etti. AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılında üye sayısı resmi istatistiklere göre sadece 18 bin olan Eğitim Bir Sen 9 yıl boyunca üye sayısını hızla artırarak bugün yaklaşık 200 bin olan sayıya ulaştı. Muhafazakar yapısıyla öne çıkan Eğitim Bir Sen’in üye sayısının hızlı artışında AKP’ye yakınlığının en önemli faktör olduğu kaydedilirken, sendikanın yönetim kademelerinde kadınların adının neredeyse hiç olmaması dikkat çekiyor.

Kadın örgütlerinin sendikalarda erkek egemenliğine son vermek için çalışmalarını hızlandırdığı bir dönemde Eğitim Bir Sen’deki durum, kadınların tamamen yönetim kademelerinden silindiğini gösteriyor. Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki Eğitim Bir Sen’in yedi kişilik Genel Yönetim Kurulu’nda hiç bir kadın üyeye yer verilmezken, sendikanın beş kişilik Genel Denetleme Kurulu da tamamen erkek üyelerden oluşuyor. Eğitim Bir Sen Genel Disiplin Kurulu’ndaki beş üyenin hepsinin de yine erkek olması dikkat çekiyor.

Eğitim Bir Sen’de kadınların yönetim kademelerinde hiç birşekilde yer almamasını gösteren çok önemli bir başka gösterge ise sendikanın Başkanlar Kurulu’nun yapısı. Türkiye’nin 81 ilinde örgütlü olan sendikanın bazı illerde birden fazla şubesi olduğu için Başkanlar Kurulu toplamda 91 tane şube başkanından oluşuyor. Önümüzdeki dönemde yetkili sendika olarak hükümetle toplu görüşme masasına oturacak Eğitim Bir Sen’in 91 kişiden oluşan Başkanlar Kurulu’nda da bir tane bile kadın üyeye rastlanmaması dikkat çekiyor.




 

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER