EĞİTİM BÜTÇESİ EĞİTİMCİYİ YOK SAYDI

Eğitim Birsen Ankar Şube başkanı Mustafa Kır

EĞİTİM BÜTÇESİ EĞİTİMCİYİ YOK SAYDI

EĞİTİM BÜTÇESİNDE EĞİTİMCİ YOK SAYILMIŞTIR

2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi TBMM’de 11 günlük bir görüşme maratonundan sonra geçen hafta kabul edilmiştir. Eşit işe eşit ücret maksadıyla 666 sayılı Kanun Hükmündeki kararname gereği kamu çalışanlarının büyük bir bölümüne verilen Ek Ödemeden mahrum bırakılan eğitim emekçileri 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde de yok sayılmıştır.

Bilindiği üzere 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi 404 Milyar TL olarak bağlanırken, 2012 yılında 39 milyar 169 milyon 379 bin TL olan MEB bütçesi de 2013 yılında yüzde 21’lik artışla 47 milyar 496 milyon 378 bin 650 TL olarak öngörülmüştür.

MEB bütçesinin 2012 yılında 2,7 olan Milli gelire oranı ise 2013 yılında 3,2’ye 2012 yılında MEB bütçesinin Merkezi bütçeye oranı da 11,16’dan 2013 yılında 11,76’ya çıkarılmıştır.

Kamuda çalışan personelin yüzde 50’ye yakınını istihdam eden MEB bütçesinin yüzde 69’u personel giderleri için, yüzde 11’i SGK ve Devlet Pirimi giderleri için ayrılırken eğitim bütçesinin içinde asıl önemli bir yeri olan mal ve hizmet alımı giderleri için sadece yüzde 8’nin ve eğitim yatırımı harcamaları için de yüzde 8’nin ayrılması düşündürücüdür.

 

BU EĞİTİM BÜTÇESİYLE NİTELİKLİ EĞİTİMYAPILAMAZ

İcracı bakanlıklar içinde en fazla bütçeye sahip olmasına rağmen MEB bütçesinin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ile birlikte hızlı artan nüfusa paralel olarak, 2012-2013 öğretim yılında 60-66 aylık yaş grubunun da eğitime dâhil edilmesi ile 300 bin, orta öğretimin zorunlu hale getirilmesi ile birlikte 200 bine yakın öğrenci artışının olması ayrıca 70 bin dersliğe,110 bin öğretmene ve eğitim materyalleri gibi gereksinimlere de büyük oranda ihtiyaç duyulması karşısında bu bütçenin oldukça yetersiz kaldığı görülmektedir.

MEB bütçesi için öngörülen rakamlarla eğitim öğretimin devasa sorunlarının çözülmesi ve nitelikli eğitimin yapılması mümkün değildir.

1 Milyona yakın çalışanına, örgün ve yaygın eğitim olmak üzere toplam 25 milyona yakın öğrenciye hizmet veren Milli Eğitim Bakanlığının Merkezi Yönetim Bütçesinden eğitime ayrılan payla eğitim devasa sorunlarının çözülemeyeceği bir gerçektir.

Her ne kadar Merkezi Yönetim Bütçesinden en fazla payın eğitime ayrıldığı görülse bile rekabet içinde olmak istediğimiz AB ve OECD ülkeleri içinde milli gelirden eğitime en az pay ayıran ülke konumundan kurtulamamıştır.

Ayrıca öngörülen milli eğitim bütçesi ile okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yüksek öğretimde okullaşma oranının yukarı çekilmesi mümkün olmadığı gibi eskiden beri var olan ve 12 yıllık zorunlu 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte daha da artan okul, derslik, öğretmen, personel, ikili eğitim ve birleştirilmiş

sınıf gibi kronikleşmiş sorunların ortadan kaldırılması da mümkün değildir. Hükümet Merkezi yönetim bütçesinden eğitime ayırdığı bu payla ne yazık ki kendi getirdiği 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine sahip çıkmadığı görülmektedir.

 

EĞİTİM BÜTÇESİNDE EĞİTİMCİNİN SORUNLARI DA YOK SAYILMIŞTIR.

Hükümet bu eğitim bütçesiyle, eğitim yatırımına yeterli payı ayırmadığı gibi eğitim ve bilim hizmetleri alanında çalışan eğitim emekçilerinin sorunlarını da dikkate almamıştır.

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde her öğretim yılı başında öğretmenlere verilen eğitim öğretim ödeneğinin 2013 yılı ‘K Cetvelinde’ gösterildiği gibi sadece 40 TL. Artışla 740 TL olarak belirlenmesi, eğitim öğretim ödeneğinin verilmesi konusunda diğer eğitim çalışanlarının dışlanması topyekûn eğitimcilerin yine gözden çıkarıldığının açık göstergesidir.

Son yıllarda giderek itibarsızlaştırılmalarına paralel olarak kamu çalışanları içinde en alt birimden maaş alan çalışan konumuna düşürülen eğitim emekçilerinin EK Ödeme talepleri,3600 Ek gösterge beklentileri yine dikkate alınmamıştır. Kısaca eğitim bütçesinin içinde eğitimci yok sayılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER