EĞİTİM İŞ'TEN SHAKESPEARE'Lİ ÖRNEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Karaman’da Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, seçmeli ders olarak gördükleri Osmanlı Türkçesini öğrenerek ‘Gülnihal’ isimli aylık gazete çıkarmaya başladı.

EĞİTİM İŞ'TEN SHAKESPEARE'Lİ ÖRNEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İlk sayısı şubat ayında çıkan gazetede güncel olayların ve okul içindeki gelişmelerin haberleri yer alıyor. Gazetenin birinci sayfasında, Tarsus'ta öldürülen üniversiteli Özgecan’la ilgili bir haber de var.

Gazetenin amacı öğrencileri Osmanlıca öğrenmeye teşvik etmek olarak nitelendirildi. Bu konuda da ‘Shakespeare’li örnek verildi. Örnekte, “1600’lü yıllarda Shakespeare ne yazdıysa bugün İngilizler aynı şekilde okuyup anlayabiliyor” denildi. Shakespeare açıklamasının yanında Niyazi Mısri’nin bir cümlesi örnek verilerek, “Biz Niyazi Mısri’nin aynı yıllarda yazdığı Türkçe’yi anlamak için evirip çeviriyoruz” açıklaması yapıldı.

Olaya tepki gösteren Eğitim-İş bildiri yayımlandı. Eğitim-İş Genel Başkan Veli Demir tarafından yapılan açıklamada, “İktidara geldiği 2002 yılından beri Atatürk ilke ve devrimleri üzerinde yükselen laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmayı hedefleyen AKP, bu doğrultuda yaptığı düzenleme ve uygulamalarla, bilimsel, laik, ulusal ve demokratik eğitimi tasfiye etmektedir” denildi.

‘Harf Devrimi’ni yok saymak’

Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Bu durumun son örneklerinden biri Karaman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde ‘Gülnihal’ isimli Osmanlıca gazete çıkarılması. Gazetenin özellikle, Devrim Yasalarının çıkarılışının 91’inci yılı olan 3 Mart tarihinde yayınlanması dikkat çekici. Cumhuriyet’e ve devrimlerine açıkça ihanet, Harf Devrimi’ni yok sayma ve meydan okuma girişimi olan bu uygulama Anayasa’nın ‘Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve İnkilapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır’ hükmünü içeren 42’nci maddesine, Devrim Yasalarına, Milli Eğitim Temel Yasası’na, MEB Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği’ne, MEB İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne aykırıdır. Uygulamanın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

Aralık ayında yapılan 19’uncu Milli Eğitim Şûrası’nda Osmanlı Türkçesinin Anadolu imam hatip liselerinde de zorunlu hale getirilmesine ilişkin tavsiye kararı alınmış ve tartışmalara yol açmıştı.

 Esra Ülkar


 
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER