EMEKLİ OLACAK MEMURLAR GEREKÇELİ KARARI BEKLESİN

EMEKLİ OLACAK MEMURLAR GEREKÇELİ KARARI BEKLESİN
 
Türk Büro-sen Çankırı Şube Başkanı Metin Memiş, gündemde olan Anayasa Mahkemesi iptal kararı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Memiş “‘Memurun emekli ikramiyesinin hesabında 30 yılı aşan süre dikkate alınmaz’ hükmü Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi. Yani 30 yılın üzerindeki hizmet için de ikramiye alınabilecek. Ancak önce gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Bunun yayımlanması ise; 2-3  ayı bulabilir. Emekli olabilecek memurların, emeklilikte acele etmeden gerekçeli kararın yayınlanmasını  beklemesi daha doğru olur. Mahkemenin iptal kararı geriye yürümediği için hak kaybı yaşanabilecek. Bu konuda yapılacak tek şey ise; yargıya gitmek.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı beklediğimiz bir karar olup, bizleri de mutlu etti. Buna göre artık emekliler 30 hizmet yılını aşan çalışmaları için de emekli ikramiyesi alabilecek.
Karar oy çokluğuyla çıkıp, iptalin asıl gerekçesi, Anayasa’nın 60. maddesindeki sosyal güvenlik hakkının memurların emekli ikramiyesini de kapsaması oldu. Memurun devletine sadakatinin bir karşılığı olarak verilen emekli ikramiyesinin aynı zamanda sosyal güvenlik hakkı olduğundan iptal kararı çıktı. Karar oy birliğiyle değil oy çokluğuyla çıktı.
Emekli olmayı düşünüp bu karardan faydalanmak isteyenler, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklemeleri daha doğru olur. Aksi takdirde, 30 yılı aşan hizmetleri karşılığında emekli ikramiyesine hak kazanamama durumu ile karşı karşıya kalıp mahkemelerle uğraşmak zorunda kalabilirler, hak kaybına uğrayabilirler.
Dikkat: Anayasa Mahkemesi kararı geriye yürümüyor!
Öte yandan, 1982 Anayasası’nın 153. maddesinde, “Anayasa Mahkemesi kararları kesindir”, “iptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz” ve “iptal kararları geriye yürümez” hükümleri bulunuyor.Bu hükümler nedeniyle geçmişte emekli olmuş, ikramiyesini almış emekli devlet memurları Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarından yararlanamayacak.
Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında görünen o ki, bugünlerde emekli olanlar da dahil olmak üzere, geçmişte emekli olmuş ve 30 yılın üzerindeki çalışmaları için emekli ikramiyesi alamamış memurlar için durum pek parlak değil. Beklentimiz, eşitlik ilkesi gereğince mahkeme kararı esas alınarak geçmişi de kapsayan bir düzenleme yapılmasıdır. Böyle bir düzenlemenin yapılmaması durumunda geçmişte emekli olmalarından dolayı hak kaybı yaşayacak olanlar için yapılacak tek şey yargıya gitmek.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, 30 yılda fazla hizmeti olanlar, bu hizmet  karşılığında emekli ikramiyesine hak kazanacak. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar neticesinde, 2015 yılı itibariyle orta dereceli kademelerde görev yapan memurların (memur, şef, daire başkanı) emekli ikramiyelerinde 30 yılın üzerindeki her bir yıl için ortalama 2.050 TL ile 3.000 TL arasında bir artış olacağı tahmin etmekteyiz. Kamuoyuna, ilgilerin bilgilerine  şuan söyleyebileceklerimiz bunlar. Emekli olacaklara hayırlı olmasını diliyoruz.”
 
Metin MEMİŞ                     
Türk Büro-Sen Çankırı Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ekrem Metin
Ekrem Metin - 9 yıl Önce

53 sene hizmet yılım var ve 10 yıl önce emekli oldum.Devlet bu hakkımı hayatta vermez, veremez

SIRADAKİ HABER