ESNEK ÇALIŞMA TBMM GENEL KURUL'DA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, özel istihdam büroları aracılığıyla esnek çalışma modelini öngören yasa tasarısının 250-300 bin kişiye yeni bir istihdam kapısı açacağını öne sürdü. Tasarıya sert bir dille karşı çıkan CHP, MHP ve HDP'li vekiller, amele pazarlarından bile onursuz bir çalışma modeli getirdiğini, köle ticaretinin adeta yasal hale getirildiğini söyledi.

ESNEK ÇALIŞMA TBMM GENEL KURUL'DA

SOYLU, YASA TASARISINI ANLATTI
Soylu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

MUTABAKATA YAKIN BİR NOKTADAYIZ
Tasarının hazırlık çalışması sırasında sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiklerini belirten Soylu, mutabakata yakın bir noktada olduklarını belirtti. Tasarının bir köle tasarısı olmadığını vurgulayan Soylu, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Tasarının çatısı İLO ve AB normlarına uygun bir şekilde hazırlandı.

Kayıt dışı çalışan işçiler, kayıt içine alınacak. Tarım işçileri, doğum sebebiyle çalışamayan kadınlarımız, üniversite öğrencilerimiz...

Türkiye'de 250 - 300 bin kişiye yeni bir iş kapısı, istihdam kapısı açacak.

Evinde metal işi, örgü işi ya da kutu yapımı gibi işlerle uğraşanlar sosyal güvenlik sisteminin içine alınacak.

Özel istihdam bürolarında çalışacak işçiler, sendikalı olma hakkına sahip olacak.Ülkedeki sendikal örgütlülük Avrupa'dan daha iyi noktada olacak.

SİGORTA ÖNCESİ DOĞUMA BORÇLANMA GELİR GİDER DENGESİNİ BOZAR
Soylu,
"Kadınların sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumla ilgili borçlanma gerçekleştirilebilir mi?" sorusuna "Bunu yaptığımız andan itibaren, gelir-gider dengemizi yürütebilme kabiliyetini kaybederiz. Bu, sigorta sistemi açısından sürdürülebilir olmayacaktır" diye konuştu.

Türkiye'de 445 özel istihdam bürosu bulunduğunu ifade eden Soylu, bunlardan 25'inin yabancı olduğunu bildirdi. Soylu, 4A sigortalı sayısının Aralık 2015'te 12 milyon 794 bin, Mart 2016'da 12 milyon 570 bin olduğu bilgisini verdi.

KALAYCI: “SAHİBİNDEN KİRALIK İNSAN” BÜROLARI
Hükümetin, "sahibinden kiralık insan büroları kurmak istediğini" öne süren MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Tasarı, amale pazarlarından bile onursuz bir çalışma modeli getiriyor. Kölelik sistemi kurulmuş olacak, köle ticareti adeta yasal hale gelecek. Emek daha değersizleştirilerek, taşeronluğu bile aratır hale getirecek. Bu modelle sendikal örgütlenme tarihe karışacak, İş Kanunu'nda işçinin elinde kalan haklar elinden alınacaktır. İşçinin emeği üzerinden özel istihdam bürolarına rant sağlanacak" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: “İŞÇİYE YÖNELİK HİÇBİR GÜVENCE YOK”
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, ise tasarıyla yasal amele pazarının kurulacağını, çalışma yaşamının temelinden sarsılacağını, iş barışının bozulacağını öne sürdü. Tasarının iş vereni koruduğunu, emeğe ve işçiye yönelik hiçbir güvencenin bulunmadığını iddia eden Demirtaş, "Özel istihdam bürolarıyla taşeronun taşeronunu getiriyorsunuz" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp de, tasarının, sermayenin karını korumak adına işçi sınıfına karşı yapılan en büyük saldırılardan biri olduğunu ileri sürdü.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER