GELİYORUZ ! HEDEF: 150 BİN YENİ ÜYE

Türkiye Kamu-Sen Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı coşku içinde yapıldı.

GELİYORUZ ! HEDEF: 150 BİN YENİ ÜYE
Türkiye Kamu-Sen Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı, 30 Eylül-2 Ekim tarihlerinde Balıkesir’in Edremit ilçesinde gerçekleştirildi. Toplantıya il temsilcilerimiz, şube başkanlarımız ve sendikalarımızın genel merkez yöneticileri ile Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Önder Kahveci, Türkiye Kamu-Sen Genel Mali Sekreteri ve Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türk Büro-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş, Türkiye Kamu-Sen Genel Eğitim Sekreteri ve Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Görüşme Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Türkiye Kamu-Sen Genel Mevzuat Sekreteri ve Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Türkiye Kamu-Sen Genel Basın Sekreteri ve Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Kamu-Sen Genel Sosyal İşler Sekreteri ve Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu kısa bir süre önce konfederasyonumuz bünyesine katılan Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Çelebi Ilık ve Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir de katıldı.

İstişare Toplantısı Şölene Dönüştü
Ülkemizin dört bir yanından gelen genel merkez yöneticileri, sendika şube yöneticilerimiz ve temsilcilerimizin büyük katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, 2012’nin sendikacılıkta Türkiye Kamu-Sen yılı olacağını ortaya koydu. Terör sorunu, anayasa değişikliği, sendikalar kanunu, ekonomik gelişmeler gibi kamu görevlilerini ve ülkemizi yakından ilgilendiren konuların görüşüldüğü İstişare toplantısı yüksek katılımı ile duygu ve coşkunun doruğa çıktığı bir ortamda gerçekleştirildi.

Toplantının Sunumunu Önder Kahveci Gerçekleştirdi. Toplantıda Duygu Dolu Anlar Yaşandı.
Toplantının sunumunu Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Önder Kahveci yaptı. Toplantının başlangıcında, sendikalarımızda çeşitli görevler yürütürken hayatını kaybeden yöneticilerimizle ilgili olarak hazırlanan sunum ve 1993 yılında Ankara’da gerçekleştirilen ilk mitingimizin görüntüleri, duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu.

Edremit Belediye Başkanı da Katıldı
Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nın açılışını onurlandıran Edremit Belediye Başkanı Sayın Tuncay Kılıç, Türkiye Kamu-Sen’i Edremit’te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, konfederasyonumuzun sendikacılıkta çığır açtığını ve Türk demokrasisinin vazgeçilmez bir kurumu haline geldiğini belirtti. Konuşmasının sonunda Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK’a plaket taktim etti. 

Açış Konuşmasını Genel Başkan İsmail Koncuk Yaptı
 
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, açış konuşmasında ülkemizin zor günlerden geçtiğini ve terör belasının şiddetini giderek artırarak, kamu görevini ifa eden, öğretmen, sağlık personeli, kaymakam, imam gibi kamu çalışanlarının kaçırılmasına kadar dayandığını ifade etti. Ülkemizin iyi bir durumda olmadığını vurgulayan Koncuk, bu gerçeği bilhassa ülkeyi yönetenlerin idrak etmesi gerektiğini vurgulayarak, Erzurum’un Çat ilçesinde dahi öğretmenlerin terör örgütü üyelerince tehdit edildiğini ve görevlerini yapamadıklarını belirtti. Son yıllarda teröre karşı bir kısım çevrelerin duyarsız ve tepkisiz kaldığını ifade eden Koncuk, “gerçeği görmezden gelenleri, şehitlere sessiz kalanları, teröristle müzakere yapıyorum diyenleri, kınıyorum” dedi.

“Ülkemiz Zor Günlerden Geçiyor”Koncuk konuşmasında; yaşanan olayların, yüzyıllardır sahip olduğumuz değerlerin değiştirilmeye çalışıldığını gösterdiğini belirterek,  “Türkiye, bu şekilde huzuru yakalayamaz. Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklar son bulmak zorundadır. Bu ülkenin her bireyi kökeni, inancı ve siyasi görüşü ne olursa olsun bizim için kıymetlidir. Herkes için de öyle olmalıdır. İnsana verdiğimiz değeri tüm uygulamalarımıza yansıtarak, vatandaşlarımızın gönlüne girmek zorundayız. Sözde, birlik ve beraberliğimizi savunanların, vatandaşlarımızı ayrıştırması ve ötekileştirmesinin ülkemize huzur getirmeyeceği açıktır.” dedi.

“Dış Politikada Sorunlar Yaşanıyor”İsmail Koncuk, özellikle son yıllarda komşularla sıfır sorun politikasını benimsediğini iddia eden yetkililerin, bugün Büyük Ortadoğu Projesi’nin taşeronluğuna soyunduğunu ve bu yüzden komşu ülkelerle aramızda sorunların çıktığını ifade etti. İsrail’e karşı Müslümanların haklarının korunması noktasındaki tartışmalara destek verdiğini beyan eden Koncuk, füze kalkanının İsrail’i korumak amacıyla Türkiye’ye yerleştirildiğini, bu nedenle İsrail’le girilen tartışmanın ve yaşanan gerginliğin danışıklı dövüş olduğunu söyledi.
Dış politikada geleceğe yönelik uzun vadeli planlamalar yapılamadığını belirten İsmail Koncuk, “bu nedenle daha önce Sayın Rauf Denktaş’ı çözümsüzlükle suçlayanlar bugün Kıbrıs’ta Denktaş’ın tezlerine sarılmışlardır.” dedi. 
“Anayasa Çalıştayı Başlattık”
Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Türkiye Kamu-Sen olarak, Türk Dayanışma Konseyi çatısı altında Eylül ayının 17’sinde yeni Anayasa ile ilgili çalıştayın başlatıldığını ve Anayasa değişikliği hakkındaki talep ve önerilerin bu çalıştaydan sonra netlik kazanacağını belirten Koncuk, bu çerçevede kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkının mutlaka grev ve siyasete katılma hakkı ile desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
“Anayasalar kutsal metinler değildir, ihtiyaç hasıl olduğu zaman değiştirilebilir. Ancak eğer değişiklikler terör örgütünün talepleri doğrultusunda gerçekleştirilmek isteniyorsa; bu, asla kabul edilemez. Ne yazık ki bugün Anayasanın ilk üç maddesi tartışılmaya açılıyor. Bugün  Türklük tanımını tartışır hale geldik. Elbette anayasayı değiştirelim ama değiştirilmesi ihtiyaç olan maddeleri değiştirelim. Türk Dayanışma Konseyi ile birlikte başlattığımız çalıştayda biz de anayasada yapılmasını gerekli gördüğümüz değişiklikleri ortaya koyacağız. Bu noktada 26 öğretim görevlisi konu üzerinde çalışıyor ve nihai toplantı 22 Ekim’de gerçekleştirilecek” diyen Koncuk, konuşmasında; son günlerde gündemde olan ekonomik kriz ile ilgili ciddi uyarılarda bulundu. İsmail Koncuk, ekonomik gelişmelerle ilgili olarak şu tespitlerde bulundu:
“Ekonomik Kriz Gelmiyor; Zaten Var”
“Bugün ekonominin çok iç açıcı olduğunu söylemek oldukça güç. 2002’de 221 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam borcu, 2009’da 487 milyar dolara, 2010 yılında 519 milyar dolara çıktı. Bugün itibarı ile 550 milyar dolar civarında bir borç yükü ile karşı karşıyayız. Her yıl ortalama 35 milyar dolar aha borçlanıyoruz. Cari açık aldı başını gidiyor. 2002 yılında 630 milyon dolar olan cari açık, 2011 yılının ilk 4 ayında 30 milyar doları buldu. Böyle giderse yıl sonunda bu rakam 100 milyar dolar olacak.  Türkiye ekonomisinin yüzde 8,8 büyüdüğü ifade ediliyor. Oysa büyümenin kaynağının yurt dışından gelen sıcak para ve borçlanma ile sağlanan sanal bir büyüme olduğu görülmelidir. Bu nedenle büyüme kamu çalışanlarına, emeklilere, işçiye yansımıyor. Bu büyümeye rağmen gerçek işsizlik yüzde 10’larda, bizim hesabımıza göre ise işsizlik en az %15. 2011 Ocak ayından beri dolar %19,5; Avro %25; çeyrek altın %44 oranında yükseldi. Durum böyleyken son bir yıl içinde milyoner sayısında 10 bin artış olmuş. Bankalardaki paraların yarısı 41 bin kişiye ait. Yani 73 milyon kişinin bir yıl çalışıp ürettiği paranın yarısı her yıl 41 bin zenginin cebine gidiyor. Milyonerlerin geliri bir yılda ortalama %22 artmış.   Ülkemizde bunca işsiz varken, yatırım yapılmamaktayken, çalışanların gelirleri reel olarak sürekli azalmaktayken, son bir yıl içinde milyonerler listesine eklenen 10 bin kişinin hangi işi yaparak %22 zenginleştiğini birileri bize anlatmalıdır. 2002–2011 arasında refah payı uygulamasından vazgeçildiği için en düşük memur maaşı 237; ortalama memur maaşı 312 TL daha düşük kalmıştır. Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmaması nedeniyle ise en düşük memur maaşı 345, ortalama memur maaşı ise 339 TL daha düşük kalmıştır.Memur maaşı dokuz ayda dolar karşısında %13 değer kaybetti (ocak ayında 1003 dolardı şimdi ise 873 dolara düştü). Euro karşısında ise %15 değer kaybetti (ocak ayında 757 Euro’ydu, şimdi 642 Euro’ya indi). 
“Evlenme Oranları Düşüyor; Boşanmalar Artıyor”
Türkiye’de nüfus artmasına rağmen, 2007 yılında %9,09 olan evlenme hızı, 2009’da %8,21’e, 2010’da ise %7,98’e geriledi. 2007 yılında 638 bin 311 olan evlenen çift sayısı, 2009 yılında 591 bin 742'ye, 2010 yılında da 582 bin 715'e düştü. Boşanma oranlarında ise ciddi artışlar olmuştur. 2001 yılında 91 bin 994 olan boşanma sayısı, 2007 yılında 94 bin 219'a, 2010 yılında ise 118 bin 568'e ulaştı. 2007 yılında yüzde 1,34 olan boşanma hızı, 2010 yılında yüzde 1,62'ye yükseldi. Bu bir sosyal travmadır. Bu travmanın psikolojik nedenleri yanında ekonomik nedenleri son derece önemlidir. Türkiye’de kriz var mı yok mu? tablo belli.”
“Toplu Sözleşme Katılımcı Olmalı”
Toplu sözleşme sürecinde, kamu görevlilerinin kayıplarının telafisini beklediklerini dile getiren Genel Başkan  İsmail Koncuk, görüşmelerde refah payı uygulamasının 2002 yılından sonra kaldırılması ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmaması nedeniyle doğan kayıpların karşılanmasını ve ekonomik büyümeden kamu görevlilerine de pay verilmesini talep edeceklerini bildirdi.
Koncuk, Toplu sözleşme hakkının nasıl kullanılacağının hala belli olmadığına dikkat çekerek; Anayasa değişikliğinin üzerinden 1 yıla yakın zaman geçmesine rağmen uyum yasalarının çıkarılmaması nedeniyle yaklaşan toplu pazarlık döneminde belirsizliğin hakim olduğunu söyledi. Bu belirsizliği çözmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile konfederasyonlar arasında toplantıların sürdüğünü belirterek, Ekim ayı içerisinde ilgili değişikliklerin yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
“Türkiye Kamu-Sen, 2011 yılı içinde toplu sözleşme yapmak istiyor” diyen Koncuk; Türkiye Kamu-Sen'in üye sayısının geçen yıla göre 23 bin 800 civarında arttığını, belirterek, Türkiye Kamu-Sen’in istikrarlı bir büyüme ile yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
“Hedef 150 Bin Yeni Üye”
2012’nin Türkiye Kamu-Sen yılı olacağını vurgulayan Koncuk, hedeflerinin yeni yılda 150 bin yeni üye olduğunu belirtti.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un konuşması, uzun süre ayakta alkışlandı. 
Örgütlenme İle İlgili Sunum Yapıldı
Açılış konuşmasının ardından, Türkiye Kamu-sen Genel Teşkilatlandırma  Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, üye çalışmaları ve sendikal örgütlenme ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Kıbrıs Türk Memur-Sen De Aramızda
Ardından Konfederasyonumuzun yeni üyesi Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı, Çelebi Ilık kürsüye gelerek, son derece anlamlı ve coşkulu bir konuşma yaptı. Ilık, Türkiye Kamu-Sen camiası içinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Türkiye Kamu-Sen’in 2012 yürüyüşü bugün başlamıştır” dedi.

Şube Başkanlarımız Görüşlerini Paylaştı; Yoğun Katılım Toplantıyı 24.00’e Uzattı
Toplantının ilerleyen bölümlerinde şube başkanlarımızın toplu pazarlık süreci, sendikal gelişmeler ve sendikal stratejilerle ilgili olarak görüşleri ve değerlendirmelerine yer verildi. Toplantıda birçok şube başkanı ve il temsilcisi söz alarak, güncel konularda görüşlerini bildirdiler.
Toplantıya katılımın yoğunluğu nedeniyle gece saat 24.00’a kadar süren istişare toplantısında söz alarak değerli görüşlerini paylaşan şube yöneticilerimiz ise sırasıyla şu şekilde oldu:
Uğur Sağlamer – Türk Yerel Hizmet-Sen Yozgat Şube Başkanı
Dinçer Güler – Türk Büro-Sen Ankara 1 no.lu Şube Başkanı
Kamil Köse – Türk Eğitim-Sen Adana 2 no.lu Şube Başkanı
Muzaffer Karadağ – Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı
İbrahim Sezer – Türk Eğitim-Sen Adana 1 no.lu Şube Başkanı
Mehmet Ali Kalafat – Türk Yerel Hizmet-Sen İzmir Şube Başkanı
Selçuk Türkoğlu – Türk Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı
Mustafa Genç – Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı
Ercan Karabacakoğlu – Türk Büro-Sen Kastamonu Şube Başkanı
Coşkun Dilber – Türk Eğitim-Sen Trabzon 1 no.lu Şube Başkanı
Cengiz Köse – Türk Ulaşım-Sen Adana Şube Başkanı
Recep Çakmak – Türk Enerji-Sen İzmir Şube Başkanı
Ahmet Doğruyol – Türk Sağlık-Sen İzmir 1 no.lu Şube Başkanı
Arife Erkan – Türk Eğitim-Sen Trabzon 2 no.lu Şube Başkanı
Yapılan konuşmaların ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Eğitim Sekreteri ve Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel bir değerlendirme konuşması yaparak, gelecek dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdikten sonra, İsmail Koncuk, yaptığı genel değerlendirme konuşması ile toplantıyı sonlandırdı.

Bir şölen havası içinde gerçekleşen Türkiye Kamu-Sen Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı, şarkılar, marşlar ve alkışlar eşliğinde son bulurken, hedef yeni yılda 150 bin yeni üye olarak belirlendi.


RESİMLERİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER