Genel Başkan: MEB, 1709 Meselesinde Adaletin Tecellisini Ebedi Âleme Havale Etmesin

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 1709 Şube Müdürü atamasının iptal edilmemesi, ayrıca puanı 76,3333'ün üzerinde olan adaylara bir defaya mahsus tercih hakkı verilmesi ile ilgili açıklama yaptı. 

Genel Başkan: MEB, 1709 Meselesinde Adaletin Tecellisini Ebedi Âleme Havale Etmesin

Bunun mahkeme kararını uygulamak olmadığını kaydeden Geylan, MEB'in 5 yıldır olduğu gibi yine adaletin gereğini tam olarak yapmaktan kaçındığını belirtti.

Geylan bu noktada yapılması gerekenin; mahkeme kararı doğrultusunda 2014'te sadece mülakat puanıyla yapılan atamaların iptal edilerek, hakkaniyet zemininde yeniden değerlendirme yapılması olduğunu bildirdi.

Geylan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Türk Eğitim-Sen olarak, 3.11.2020/522 tarih sayılı yazıyla MEB’e başvurmuş ve mahkeme kararları doğrultusunda, 2014’te sadece mülakatlar marifetiyle göreve başlatılan 1709 şube müdürü atamasının iptal edilerek yeniden değerlendirilmesini talep etmiştik.

Bu başvurumuzun arkasından Bakanlık bir kılavuz yayınlayarak, daha önce yapılan söz konusu atamalarla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacağını, 1.709'uncu sırada bulunan adayın sahip olduğu 76,3333 aritmetik ortalama puanının taban puan olarak esas alınarak hak eden yeni atamaların yapılacağını bildirdi.

Ancak şunu görmek gerekir ki, mevcut yönetmelik bir baraj öne sürmemektedir. Yani kılavuzda ifade edildiği şekliyle, adeta 76,3333 baraj puanı belirleyerek bunun üzerinde kalanların atanacağı ifadesi yönetmeliğe aykırı bir işlemdir. 

Yapılması gereken, mahkeme kararı doğrultusunda aritmetik ortalamaya göre puan sıralamasının yapılarak ilk 1709 kişinin atanmasıdır. Bu sıralamanın dışında kalanların ise 2014’te atanmış olsalar dahi görevlendirmelerinin iptal edilmesidir.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, bu inisiyatif, asla mahkeme kararını uygulamak değildir. MEB yaklaşık beş yıldır olduğu gibi yine adaletin gereğini tam olarak yapmaktan kaçınmıştır. 

Öte yandan;

1) 76,3333 olarak belirlenen aritmetik ortalama taban puan adil değildir. Başta MEB bürokratları olmak üzere ilgili herkes biliyor ki, o dönemde yazılı puanı yüksek olduğu halde düşük puanla elenen hak sahiplerinin yanı sıra onlardan daha düşük yazılı puanı olmasına rağmen yüksek mülakat puanı verilerek atananlar vardır. Kul hakkı gasp edilerek elde edilmiş mülakat puanları üzerinden belirlenen aritmetik taban puan hakkaniyete sığmaz.

2) 16.04.2014 Tarihinde tercih hakkı verilen 3.287 aday içerisinden atanan 1709 şube müdürü arasında aritmetik ortalaması 76,3333’ün altında olanlar da söz konusudur.

3) Bunun yanı sıra son beş yıl içerisinde bireysel açılan ve kazanılan davalar sonucunda aritmetik ortalaması 70,02 olanlardan da atananlar vardır. Dolayısıyla yeni atanan en düşük aritmetik ortalama baz alınacaksa bu asla 76,3333 olmamalıdır.

Mahkeme kararının kamu idaresine talimatı çok nettir: Yazılı puanları dikkate alınmadan, sadece mülakatla atama ya-pa-maz-sı-nız! Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hükümet yetkililerinin “Hukuk reformundan” bahsettikleri bugünlerde MEB’in bu son kararı kabul edilemezdir. Yapılması gereken; tamamen keyfiyete dayalı ve kul hakkı gasp edilerek yapılmış olan 1709 atamanın iptal edilmesi ve yeniden değerlendirme yapılmasıdır.

Ayrıca ve özellikle, bu yeniden değerlendirme yapılırken de, o dönem nasıl teşkil ettirildiği meçhul ve müphem olan mülakat komisyonlarının yaptığı puanlamalara itibar etmeden ve yazılı sınav başarıları rencide edilmeden mülakat sürecinin sil baştan yenilenmesi zorunluluğu dikkatlerden kaçırılmamalıdır. 

Ülkemizin, 15 Temmuz sonrası sahip olduğu acı tecrübeler bu tetkiki zorunlu kılmaktadır.

Şüphesiz iman ediyoruz ki, ilahi adalet er geç tecelli eder. Ancak, hukuk reformunun konuşulduğu bugünlerde bari, MEB’den beklentimiz; sadece adaletin tecelli etmesini bekleyen eğitim çalışanlarının umudunu ebedi aleme bırakmamasıdır.

Aksi taktirde Türk Eğitim Sen olarak, mahkeme kararlarının uygulanması ve sorumlularla ilgili hukuki mücadelemizi yürüteceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER